Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 25 Σεπτεμβρίου 2007 00:01

Σταθεροποίηση στην Ευρώπη

ΜΕ ΔΥΟ ταχύτητες κινήθηκαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους βασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες να τερματίζουν με μεικτά πρόσημα, αντανακλώντας τις αντίρροπες τάσεις που επικράτησαν σε αυτοκινητοβιομηχανίες, μεταλλευτικές και τράπεζες.

ΜΕ ΔΥΟ ταχύτητες κινήθηκαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους βασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες να τερματίζουν με μεικτά πρόσημα, αντανακλώντας τις αντίρροπες τάσεις που επικράτησαν σε αυτοκινητοβιομηχανίες, μεταλλευτικές και τράπεζες.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, οι επενδυτές είναι ακόμη «μεθυσμένοι» από τη μείωση των αμερικανικών επιτοκίων, με τον τεχνολογικό τομέα να βρίσκεται στην αιχμή της ανόδου, μετά τη σύσταση για αγορά των τίτλων των Apple, EMC και Motorola από διεθνείς οίκους.

Η Bayerische Motoren Werke ηγήθηκε της ανόδου στον κλάδο των αυτοκινητοβιομηχανιών στην Ευρώπη, μετά τις εκτιμήσεις ότι η μετοχή ενδέχεται να ενισχυθεί έως και 20%.

Επίσης, οι αυξανόμενες τιμές, τόσο των βασικών όσο και των πολύτιμων μετάλλων, προσελκύουν επενδυτές, ενισχύοντας τον κλάδο. Η BHP, η μεγαλύτερη μεταλλευτική εταιρεία παγκοσμίως, καθώς και η Rio Tinto, η τρίτη μεγαλύτερη, αποκόμισαν κέρδη.

Στον αντίποδα, η είδηση ότι η Deutsche Bank, η μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας, ίσως υποχρεωθεί να απομειώσει την αξία χρηματοδοτούμενων δανείων της ύψους 1,7 δισ. ευρώ, οδήγησε σε ρευστοποιήσεις των χρηματοοικονομικό κλάδο. Πτωτικά κινήθηκε και η μετοχή της μεγαλύτερης τράπεζας της Γαλλίας, BNP Paribas.

Οι εθνικοί δείκτες ενισχύθηκαν σε εννέα από τις 18 αγορές της Δυτικής Ευρώπης. Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 έκλεισε ενισχυμένος κατά 0,14%, στις 6.465,90 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 τερμάτισε στις 5.692,49 μονάδες, με πτώση 0,14% και στη Φραγκφούρτη ο DAX σημείωσε απώλειες 0,08%, στις 7.787,92 μονάδες.

Ο χρηματοπιστωτικός κλάδος δέχθηκε πιέσεις και υπό το βάρος των εκτιμήσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ότι τα αυξανόμενα πιστωτικά κόστη ενδέχεται να οδηγήσουν σε παρατεταμένη οικονομική αναταραχή.

Η χειρότερη ύφεση των τελευταίων 16 ετών στις ΗΠΑ, σύμφωνα με έκθεση του ΔΝΤ για την Παγκόσμια Οικονομική Σταθερότητα, οδηγεί σε μεγάλη αύξηση των κατασχέσεων, που συνέβαλε στην επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης και ώθησε τη Φέντεραλ Ριζέρβ να μειώσει το κόστος δανεισμού.

«Οι πιστωτικές συνθήκες ενδέχεται να μη σταθεροποιηθούν σύντομα και ορισμένες από τις πρακτικές που έχουν αναπτυχθεί στις δομημένες πιστωτικές αγορές θα πρέπει να αλλάξουν», επισημαίνεται στην έκθεση.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ