Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 25 Σεπτεμβρίου 2007 09:53

ΕΠΑ Αττικής: Επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου

ΜΕ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ, θα συνδεθούν νέες περιοχές της Αθήνας καθώς και βορείων και ανατολικών προαστίων, στα οποία θα κατασκευαστεί νέο δίκτυο 250 χιλιομέτρων.

Το νέο δίκτυο, θα καλύψει τις παρακάτω περιοχές του λεκανοπεδίου: Κηφισιά, Αγ. Παρασκευή, Φιλοθέη, Παλαιό Ψυχικό, Αθήνα, Γαλάτσι, Μελίσσια, Μαρούσι, Χαλάνδρι, Χολαργό, Παπάγου, Ν. Ψυχικό, Ν. Ιωνία, Ηράκλειο, Πεύκη, Ν. Φιλαδέλφεια, Χαλκηδόνα, Λυκόβρυση, Μεταμόρφωση.

Ηδη η ΕΠΑ Αττικής, η οποία διαχειρίζεται το δίκτυο της πρωτεύουσας, υπέγραψε την περασμένη Τετάρτη σύμβαση με την κοινοπραξία Ακτωρ ΑΤΕ-Εργώ ΑΤΕ, η οποία ανέλαβε την εκτέλεση του έργου, με προϋπολογισμό 37,8 εκατομμύρια ευρώ.

Τα έργα επέκτασης του δικτύου φυσικού αερίου στη Βορειοανατολική & Κεντρική Αττική, μαζί με το υφιστάμενο δίκτυο στις συγκριμένες περιοχές, θα δώσουν τη δυνατότητα σε 182.000 νοικοκυριά να συνδεθούν με το φυσικό αέριο σημειώνοντας κάλυψη 52%, ενώ προβλέπεται η σύνδεση 25 με 30 ακόμη μεγάλων βιομηχανικών και εμπορικών καταναλωτών. Επίσης προβλέπεται και η κατασκευή 15 χιλιόμετρων χαλύβδινου δικτύου μέσης πίεσης και εγκατάσταση 50 περίπου σταθμών διανομής που θα ενισχύσουν τη δυναμικότητα του νέου αλλά και του υφιστάμενου δικτύου φυσικού αερίου.

Ο κ. Γεράσιμος Κοντομίχαλος, γενικός διευθυντής της ΕΠΑ Αττικής, δήλωσε ότι η έναρξη της συνεργασίας με την κατασκευαστική κοινοπραξία, σηματοδοτεί την απαρχή ενός δυναμικού σχεδίου δράσης της εταιρείας για τα επόμενα έτη, ενώ ταυτόχρονα εξασφαλίζει τη συνέχιση μίας ισχυρής πορείας ανάπτυξης για την εταιρεία.

Σήμερα, η ΕΠΑ Αττικής διαθέτει ενεργό δίκτυο μήκους 2.200 χιλιομέτρων, ενώ καταγράφει ποσοστό διείσδυσης 25% στις περιοχές όπου υπάρχει δίκτυο. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αριθμός των συνδεδεμένων με το φυσικό αέριο νοικοκυριών ξεπερνούν τα 150.000, ενώ ο αντίστοιχος αριθμός βιομηχανικών και μεγάλων εμπορικών πελατών, που αξιοποιούν τα οφέλη του φυσικού αερίου είναι 330 και των επαγγελματιών 2.500.