Η επικράτηση του 45χρονου κ. Ντόναχιου θεωρείται έκπληξη γιατί όλες οι εκτιμήσεις των τελευταίων εβδομάδων έδιναν φαβορί για την εκλογή την Ισπανίδα Υπουργό Οικονομικών Νάντια Καλβίνο. Την κ. Καλβίνο φαίνεται ότι στήριξαν όλες οι μεγάλες χώρες (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία), καθώς και η Πορτογαλία, αλλά αυτό δεν ήταν αρκετό. Ο Ντόναχιου είχε πιθανότατα την στήριξη των περισσότερων κυβερνήσεων που ανήκουν στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), πρώτη πολιτική δύναμη σε 7 χώρες της Ευρωζώνης, της Ολλανδίας, αλλά των περισσότερων χωρών της Ανατολικής Ευρώπης.
Η επικράτηση του 45χρονου κ. Ντόναχιου θεωρείται έκπληξη γιατί όλες οι εκτιμήσεις των τελευταίων εβδομάδων έδιναν φαβορί για την εκλογή την Ισπανίδα Υπουργό Οικονομικών Νάντια Καλβίνο. Η εκλογή έγινε σε δύο γύρους, στον πρώτο κανένας δεν συγκέντρωσε τουλάχιστον 10 ψήφους για να εκλεγεί. Ο Λουξεμβούργιος υποψήφιος Πιέρ Γκραμένια που τερμάτισε τρίτος αποχώρησε, ενώ στον δεύτερο γύρο έμειναν Ντόναχιου-Καλβίνο για να επικρατήσει ο Ιρλανδός.
Η ψηφοφορία ήταν μυστική και με εξαίρεση χώρες, όπως η Γαλλία και η Πορτογαλία, που είχαν δημοσιοποιήσει τη στάση που θα κρατούσαν απόψε, για τις υπόλοιπες δεν υπάρχει επίσημη εικόνα στην παρούσα φάση. Είναι όμως βέβαιο ότι ο νέος πρόεδρος είχε την στήριξη των περισσότερων κυβερνήσεων που ανήκουν στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), πρώτη πολιτική δύναμη σε 7 χώρες της Ευρωζώνης. Είχε επίσης τη στήριξη της Ολλανδίας και των περισσότερων χωρών της Ανατολικής Ευρώπης. Την διαφορά την έκαναν οι μικρές χώρες. Την κ. Καλβίνο φαίνεται ότι την στήριξαν όλες οι μεγάλες χώρες (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία), καθώς και η Πορτογαλία.
O Πασκάλ Ντόναχιου, υπουργός Οικονομικών από το 2017, θεωρείται στη χώρα του πετυχημένος, αφού συνετέλεσε στο να βρει ξανά η ιρλανδική οικονομία τον βηματισμό που είχε χάσει στη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008 και για αρκετά χρόνια μετά. Μάλιστα, το 2018 πέτυχε το πρώτο δημοσιονομικό πλεόνασμα στη χώρα του μετά την κρίση του 2008 και αυτό του πιστώθηκε. Θεωρείται χαμηλών τόνων και συμβιβαστικός. Πάντως, ο νέος Πρόεδρος του Εurogroup αναλαμβάνει ένα καίριο ευρωπαϊκό πόστο σε μια εξαιρετικά δύσκολη χρονική στιγμή.
Οι ανησυχίες των Ευρωπαίων πολιτών
Στις πρώτες δηλώσεις μετά την εκλογή του έπλεξε το εγκώμιο του απερχόμενου προέδρου Μάριο Σεντένο, τονίζοντας ότι έβαλε τις βάσεις για μια ισχυρή ευρωζώνη, ενώ υποσχέθηκε ότι ο ίδιος θα κάνει ό, τι είναι δυνατό για να συνεχίσει το έργο του. Πρόσθεσε ότι αντιλαμβάνεται τις ανησυχίες των Ευρωπαίων πολιτών για τις συνέπειες της πανδημίας, το μέλλον τους και τις δουλειές τους. «Θα εργαστώ με όλες τις κυβερνήσεις για να αντιμετωπίσουμε και να ξεπεράσουμε τις μεγάλες προκλήσεις», είπε.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το Ταμείο Ανάκαμψης, ο κ. Ντόναχιου είπε ότι θα επιδιώξει να συνεισφέρει στη συζήτηση, ενώ διαπιστώνει ότι υπάρχει θέληση για συμφωνία.
Πριν από την εκλογή του είχε δηλώσει ότι ως υπουργός Οικονομικών στη χώρα του είχε βρεθεί αντιμέτωπος με πολλές προκλήσεις και θέλει, όπως είπε, να χρησιμοποιήσει αυτήν την εμπειρία του στις προσπάθειες για την οικοδόμηση μιας ολοκληρωμένης ανάκαμψης στην Ευρωζώνη.
Μειονέκτημα για τον κ. Ντόναχιου θεωρείται ότι δεν προέρχεται από μεγάλη χώρα για να έχει και την ανάλογη πολιτική στήριξη. Αυτό το είδαμε και την περίοδο του Μάριο Σεντένο, ο οποίος δεν κατάφερε να τονίσει ιδιαίτερα την παρουσία του, αφού οι αποφάσεις που προώθησε ήταν ελάχιστες.
Νίκος Μπέλλος, Βρυξέλλες