Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 26 Σεπτεμβρίου 2007 07:03

Ασιατικά Χρηματιστήρια

ΑΝΟΔΙΚΑ για τρίτη ημέρα κινούνται οι ασιατικές μετοχές οδηγώντας τον περιφερειακό δείκτη στα υψηλότερα επίπεδα τριών μηνών, καθώς εικάζεται ότι η Federal Reserve των ΗΠΑ θα μειώσει τα επιτόκια για να βοηθήσει την οικονομία να εξισορροπήσει την πτώση των πωλήσεων κατοικιών και της εμπιστοσύνης των καταναλωτών.

Οι μετοχές της Mizuho Financial Group Inc. και της National Australia Bank Ltd. σημείωναν κέρδη καθώς εκτιμάται ότι τα χαμηλότερα επιτόκια δανεισμού των ΗΠΑ θα καταστήσουν φθηνότερο το κόστος δανεισμού στις πιστωτικές αγορές και θα βοηθήσουν να τεθεί τέλος στο πρόβλημα που ανάγκασε την βρετανική δανείστρια κατόπιν υποθήκης, Northern Rock Plc να επιδιώξει έκτακτη χρηματοδότηση.

Οι μετοχές της Inpex Holdings Inc. σημείωναν τις μεγαλύτερες απώλειες σε χρονικό διάστημα πέντε εβδομάδων, μετά την υποχώρηση των τιμών του αργού πετρελαίου κάτω από τα 80 δολ. το βαρέλι. Απώλειες σημείωναν και οι μετοχές της BHP Billiton Ltd. από τα επίπεδα ρεκόρ, μετά την υποχώρηση της τιμής των μετάλλων.

Ο Morgan Stanley Capital International Asia-Pacific Index σημείωνε άνοδο 0,1% φθάνοντας στις 158,76 μονάδες στις 12:25 μ.μ. στο Τόκυο, τοπική ώρα, οδεύοντας να κλείσει στα υψηλότερα επίπεδα από τις 26 Ιουλίου. Ο δείκτης του τραπεζικού κλάδου σημείωνε τη μεγαλύτερη άνοδο μεταξύ των υπόλοιπων 10 που αποτελούν τον περιφερειακό δείκτη.

Στην Ιαπωνία ο δείκτης Nikkei 226 υποχωρούσε λιγότερο του 0,1%, φθάνοντας στις 16.399,96 μονάδες, ενώ ο Topi xσημείωνε άνοδο 0,2%. Σημερινή έκθεση στην Ιαπωνία ενδέχεται να δείξει ότι το εμπορικό πλεόνασμα της χώρας υπερτριπλασιάστηκε τον Αύγουστο.

Στην Ταϊβάν ο δείκτης Taiex σημείωνε άνοδο 1,5% κατά την πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης των μετοχών αυτήν την εβδομάδα στη νήσο, έχοντας τις καλύτερες επιδόσεις μεταξύ των λοιπών δεικτών της περιφέρειας. Ανοδικά κινήθηκαν και οι λοιποί δείκτες στην περιφέρεια, εκτός από την Αυστραλία. Κλειστές είναι σήμερα οι αγορές στο Χονγκ Κονγκ και τη Ν. Κορέα.

Πτωτικά κινήθηκαν χθες οι περισσότερες μετοχές στις ΗΠΑ, μετά την προς τα κάτω αναθεώρηση των προβλέψεων της Target Corp. και της Lowe's Cos. αυξάνοντας τις ανησυχίες ότι η συρρίκνωση της αγοράς κατοικιών έχει επηρεάσει αρνητικά τις καταναλωτικές δαπάνες. Περίπου οκτώ μετοχές κινούντο πτωτικά και πέντε κινούντο ανοδικά χθες στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Το αργό πετρέλαιο για τα συμβόλαια του Σεπτεμβρίου υποχώρησε 1,8% φθάνοντας στα 79,53 δολ. το βαρέλι χθες στη Ν. Υόρκη.

Στο μεταξύ ο δείκτης των έξι μετάλλων που διαπραγματεύονται στο London Metal Exchange (LME), συμπεριλαμβανομένου του χαλκού και του νικελίου, υποχώρησε 0,2%. Ο χαλκός υποχώρησε 0,6% και το νικέλιο σημείωσε απώλειες 1,7%.