Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 26 Σεπτεμβρίου 2007 13:56

Καζακστάν: Ψήφιση ν/σ για την ακύρωση πετρελαϊκών συμφωνιών

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ, το οποίο δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση του Καζακστάν να ακυρώσει μονομερώς συμβόλαια που έχει υπογράψει με εγχώριες ή διεθνείς πετρελαϊκές εταιρείες, εάν διαπιστώσει απειλή για την εθνική ασφάλεια της χώρας, υπερψήφισε την Τετάρτη η κάτω βουλή της χώρας.

Ο νέος αυτός νόμος, ο οποίος αναμένεται να πλήξει την εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών στο πλούσιο σε πετρέλαιο Καζακστάν, θα τεθεί σε ισχύ με την έγκρισή του από την άνω βουλή και την υπογραφή του από τον πρόεδρο της χώρας Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ.

Υπενθυμίζεται ότι η Αστάνα έχει ήδη αναστείλει τις εργασίες στο γιγάντιο πετρελαϊκό κοίτασμα Κασαγκάν, στο πλαίσιο αντιδικίας με τη διαχειρίστρια εταιρεία του προγράμματος Eni για διογκούμενο κόστος και καθυστερήσεις όσον αφορά στην έναρξη της λειτουργίας του.

Ωστόσο, οι όροι της αντιπαράθεσης αναμένεται να αλλάξουν, καθώς η ομόφωνη υπερψήφιση του νομοσχεδίου εξοπλίζει περισσότερο την καζακική κυβέρνηση στην αντιδικία της με την ιταλική εταιρεία και τους βασικούς εταίρους της στο πρόγραμμα, τη Royal Dutch Shell, την Exxon Mobil και την ConocoPhillips, καθώς οι σχετικές διαπραγματεύσεις λήγουν στις 22 Οκτωβρίου.