Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 27 Σεπτεμβρίου 2007 09:33

Σε καθοδική πορεία τα κέρδη τα Airbus

ΔΥΣΚΟΛΗ ενδεχομένως να αποδειχτεί η προσπάθεια της Airbus, της μεγαλύτερης κατασκευάστριας εμπορικών αεροσκαφών στον κόσμο, να πετύχει τον στόχο ανάκαμψης της κερδοφορίας της και να παραμείνει στην κορυφή της παγκόσμιας βιομηχανίας, όπως επισημαίνει το πρακτορείο Bloomberg.

Τον περασμένο Φεβρουάριο, η εταιρεία και η μητρική της EADS ανακοίνωσαν τα σχέδιά τους για πώληση έξι εκ των 16 συνολικά εργοστασίων τους σε επιχειρήσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να τις βοηθήσουν να καλύψουν το κόστος κατασκευής καινούριων αεροσκαφών.

Σύμφωνα με την Airbus, η οποία εμφάνισε πέρυσι ζημίες ύψους 572 εκατ. ευρώ, οι πωλήσεις αυτές αλλά και οι περικοπές 10.000 θέσεων εργασίας θα τη βοηθούσαν να εξοικονομήσει ετησίως 2,1 δισ. ευρώ έως το 2010.

Ωστόσο, σύμφωνα με το Bloomberg, τόσο η γαλλική όσο και η γερμανική κυβέρνηση, κάτοχοι του 22,5% των μετοχών της EADS, ενδεχομένως να περιορίσουν τις επιλογές της εταιρείας στους εγχώριους αγοραστές, προκειμένου να διασφαλίσουν θέσεις εργασίας και τεχνολογία. Μια κίνηση που είναι πιθανό όμως να τoυς στοιχίσει σε οικονομικό επίπεδο, καθώς οι εταιρείες αυτές ενδεχομένως να μην διαθέτουν τα κεφάλαια και την εμπειρία για να ένα τέτοιο πρότζεκτ.

Όπως εκτιμούν αναλυτές, «η EADS παραμένει σε παραλυσία, καθώς οι βασικοί της μέτοχοι δρουν βάσει πολιτικής ατζέντας, καθιστώντας πολύ δύσκολο για την εταιρεία να προχωρήσει σε οποιασδήποτε μορφής ριζική αναδιάρθρωση».

Σημειώνεται ότι η Airbus ανακοίνωσε πέρυσι ζημίες, για πρώτη φορά, κάτι που αναμένει και για φέτος. Οι πωλήσεις της διαμορφώθηκαν το 2006 στα 26 δισ. ευρώ, τη στιγμή που οι πωλήσεις της EADS έφτασαν στα 39,4 δισ. ευρώ. Η μετοχή της μητρικής έχει υποχωρήσει από τις αρχές του έτους κατά 19%, ενώ η μετοχή της Boeing είχε κέρδη 16%.