Εν αναμονή της Συνόδου Κορυφής στις 17 και 18 Ιουλίου στις Βρυξέλλες με κυρίαρχο θέμα το Ταμείο Ανάκαμψης, η ελληνική κυβέρνηση προχωρά στην κατάρτιση του δικού της σχεδίου ανάκαμψης το οποίο θα καταθέσει στην Κομισιόν τον Οκτώβριο. Την επόμενη εβδομάδα η επιτροπή Σοφών υπό την προεδρία του νομπελίστα οικονομολόγου Χριστόφορου Πισσαρίδη, αναμένεται να παραδώσει στην κυβέρνηση την επικαιροποιημένη πρόταση της με τις κατευθύνσεις για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Οι βασικοί άξονες.
Εν αναμονή της Συνόδου Κορυφής στις 17 και 18 Ιουλίου στις Βρυξέλλες με κυρίαρχο θέμα το Ταμείο Ανάκαμψης, η ελληνική κυβέρνηση προχωρά στην κατάρτιση του δικού της σχεδίου ανάκαμψης το οποίο θα καταθέσει στην Κομισιόν τον Οκτώβριο.
Την επόμενη εβδομάδα η επιτροπή Σοφών υπό την προεδρία του νομπελίστα οικονομολόγου Χριστόφορου Πισσαρίδη, αναμένεται να παραδώσει στην κυβέρνηση την επικαιροποιημένη πρόταση της με τις κατευθύνσεις για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας τα επόμενα χρόνια.
Όπως τόνισε ο προϊστάμενος του οικονομικού γραφείου του Πρωθυπουργού Αλεξ Πατέλης μιλώντας στο συνέδριο που διοργανώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε συνεργασία με το ΙΟΒΕ στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εξαμήνου για την Ελλάδα, τέσσερις είναι οι βασικοί άξονες πάνω στους οποίους θα βασίζεται το ελληνικό σχέδιο ανάκαμψης:
Ο κ. Πατέλης δεν παρέλειψε μάλιστα να αναφερθεί στην ανάγκη να υπάρξουν παρεμβάσεις επίσης σε τομείς όπως η υγεία, η παιδεία και οι υποδομές.
Πρόκειται για ένα δύσκολο εγχείρημα καθώς ακόμα δεν έχει «κλειδώσει» το πακέτο στήριξης από την Ε.Ε. με όλες τις πλευρές να επισημαίνουν την ανάγκη να ληφθούν αποφάσεις το ταχύτερο δυνατό καθώς μεταξύ άλλων, κάτι τέτοιο θα δώσει ένα θετικό σήμα στις αγορές.
Χέρι – χέρι επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις
«Το βασικό μήνυμα που θέλω να περάσω στις ελληνικές αρχές είναι πως οι μεταρρυθμίσεις και οι επενδύσεις πρέπει να έρθουν μαζί και συνεκτικά για να διασφαλίσουν ότι το νέο σχέδιο θα παράσχει πολλές ευκαιρίες στην Ελλάδα, ευκαιρίες οι οποίες δεν πρέπει να χαθούν», δήλωσε στο ίδιο συνέδριο ο επικεφαλής της γενικής διεύθυνσης Οικονομικών Υποθέσεων της Κομισιόν Μάρτιν Φερβέϊ.
Αναφερόμενος στα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει η Αθήνα αλλά και κάθε κράτος-μέλος είναι πως:
Όπως εξήγησε η Ελλάδα είναι ένα από τα κράτη που θα κερδίσουν τα πιο πολλά, αλλά για να μπορέσει να απορροφήσει αυτά τα ποσά είναι αναγκαίο να συνδυαστούν με αλλαγή των όρων με τους οποίους λειτουργεί η ελληνική οικονομία, φέροντας ως παράδειγμα την ανάγκη να επενδύσει η χώρα περισσότερα στο ανθρώπινο κεφάλαιο. Παράλληλα, χρειάζονται:
Ο Μάρτιν Φερβέι δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο μεγάλο επενδυτικό κενό σημειώνοντας ότι το νέο σχέδιο θα συμβάλει στην αύξηση των επενδύσεων.
Ραλλού Αλεξοπούλου