Τα κεφάλαια που θα διατεθούν στην Ελλάδα, δεν θα συνοδεύονται από έξτρα εποπτεία για την χώρα. Αυτό τόνισε ο κοινοτικός επίτροπος Πάολο Τζεντιλόνι, στο πλαίσιο διαδικτυακής ημερίδας που διοργανώνουν η Κομισιόν και το ΙΟΒΕ.
Τα κεφάλαια που θα διατεθούν στην Ελλάδα, δεν θα συνοδεύονται από έξτρα εποπτεία για την χώρα. Αυτό τόνισε ο κοινοτικός επίτροπος Πάολο Τζεντιλόνι, στο πλαίσιο διαδικτυακής ημερίδας που διοργανώνουν η Κομισιόν και το ΙΟΒΕ.
Παράλληλα, διαβεβαίωσε πως δεν συζητείτε η σύνδεση του πακέτου με μακροοικονομικά μέτρα.
Αναφορικά με τον κορωνοϊό, ο κ. Τζεντιλόνι εκτιμά πως δεν θα υπάρξει ένα δεύτερο κύμα κρουσμάτων. Παρόλα αυτά, τόνισε πως επιβάλλεται να ληφθούν πρόσθετα μέτρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο ώστε να μην υπάρχει πλέον το αίσθημα της αβεβαιότητας.
Σχετικά με το ταμείο ανάκαμψης, ο κ. Τζεντιλόνι τόνισε ότι η θα πρέπει να κλείσει τις επόμενες εβδομάδες και όχι τους επόμενους μήνες.
Ο κ. Τζεντιλόνι συνεχάρη τις ελληνικές Αρχές και ιδιαίτερα τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, για την ταχεία λήψη ενός περιεκτικού πακέτου μέτρων για τη στήριξη της οικονομίας, ύψους 10,5% του ΑΕΠ, για το 2020.
Η επόμενη πρόκληση για την Ελλάδα, όπως και για τις άλλες χώρες της ΕΕ, πρόσθεσε, θα είναι να χρησιμοποιήσει πλήρως τους σημαντικούς πόρους της ΕΕ που θα είναι διαθέσιμοι για τη χρηματοδότηση της ανάκαμψης. Αυτό, είπε, θα απαιτήσει τον σαφή καθορισμό στόχων με συμφωνημένα χρονοδιαγράμματα και ορόσημα, ενώ τόνισε ότι το πρώτο βήμα θα γίνει με την κατάθεση του σχεδίου ανθεκτικότητας και ανάκαμψης που θα καταθέσει η Ελλάδα, το οποίο θα πρέπει να δίνει έμφαση στην πράσινη μετάβαση της οικονομίας και τον ψηφιακό μετασχηματισμό της.
Για την Ελλάδα, είπε ο Επίτροπος, αυτό είναι μία ευκαιρία να υλοποιήσει μεταρρυθμίσεις για να εξαλείψει τις στενότητες που επηρέασαν για μεγάλο χρονικό διάστημα αρνητικά την παραγωγικότητα και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Είναι, επίσης, σημείωσε, μία σημαντική ευκαιρία για να υλοποιήσει επενδύσεις που θα κάνουν την οικονομία πιο καινοτόμο, ανταγωνιστική, δίκαιη και προσανατολισμένη στο μέλλον.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, τόνισε την αναγκαιότητα να υπάρξει συμφωνία σχετικά με το Ταμείο Ανάκαμψης ώστε τα κεφάλαια να είναι διαθέσιμα το συντομότερο δυνατό.
Στην συνέχεια, ο υπουργός έκανε ιδιαίτερη μνεία στα μέτρα τα οποία έχει λάβει μέχρι τώρα η κυβέρνηση, συνολικού ύψους 24 δισ. ευρώ.
Το θέμα των δημοσιονομικών στόχων και κανόνων της ΕΕ το 2021, αναμένεται να συζητηθεί τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με το κ. Σταϊκούρα, λαμβάνοντας υπόψη ότι η κρίση δεν θα έχει περάσει το 2021.