Το επόμενο βήμα για την αποκατάσταση των τουριστικών ροών κάνει σήμερα η Ελλάδα, ανοίγοντας περιφερειακά αεροδρόμια, χερσαία σημεία εισόδου, αλλά και θαλάσσιες πύλες της για να υποδεχθεί ξένους τουρίστες. Ανομολόγητος στόχος, όπως γράφει σήμερα η «Ν», είναι να ξεπεράσει η χώρα τα 4 δισ. ευρώ σε τουριστικές εισπράξεις, από 18 δισ. πέρυσι. Όλοι οι ταξιδιώτες με προορισμό την Ελλάδα είναι υποχρεωμένοι 48 ώρες πριν το ταξίδι τους να συμπληρώσουν και να υποβάλουν τη φόρμα Passenger Locator Form, η οποία είναι διαθέσιμη στο app Visit Greece και στην ιστοσελίδα travel.gov.gr. Για την προάσπιση της υγείας όλων έχει αναπτυχθεί ένα πρόγραμμα ανάλυσης και εκτίμησης επιδημιολογικών δεδομένων, βάσει του οποίου οι επισκέπτες θα υπόκεινται σε δειγματοληπτικό έλεγχο κατά την είσοδό τους. Τι ισχύει για τις πτήσεις και για τη διεύλευση από τα χερσαία σύνορα.
Το επόμενο βήμα για την αποκατάσταση των τουριστικών ροών κάνει σήμερα η Ελλάδα, ανοίγοντας περιφερειακά αεροδρόμια, χερσαία σημεία εισόδου, αλλά και θαλάσσιες πύλες της για να υποδεχθεί ξένους τουρίστες.
Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης διαβεβαίωσε πως έχει γίνει «η καλύτερη δυνατή προετοιμασία» και ευχαρίστησε τους συναρμόδιους υπουργούς οι οποίοι συνεργάστηκαν για να ολοκληρωθεί «αυτό το οργανωμένο σχέδιο υποδοχής επισκεπτών στην πατρίδα μας, χωρίς να γίνει καμία έκπτωση στο ζήτημα της ασφάλειας και της δημόσιας υγείας».
Αναγνώρισε παράλληλα πως λόγω της πανδημίας «ο πήχης είναι πάρα πολύ χαμηλά και πως θα είναι μία πάρα πολύ δύσκολη τουριστική περίοδος» αλλά – όπως έσπευσε να προσθέσει - «θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό».
Ανομολόγητος στόχος, όπως γράφει σήμερα η «Ν», είναι να ξεπεράσει η χώρα τα 4 δισ. ευρώ σε τουριστικές εισπράξεις, από 18 δισ. πέρυσι. Αρωγός σε αυτή την προσπάθεια και η TUI, η οποία υποσχέθηκεστο πλαίσιο συμφωνίας στρατηγικού χαρακτήρα με το υπουργείο Τουρισμού να φέρει τουλάχιστον 1,5 εκατ. τουρίστες στη χώρα, όπως και άλλοι διεθνείς tour operators, οι οποίοι καταγράφουν υψηλή ζήτηση για την Ελλάδα.
Όπως ανακοίνωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, σε συνέχεια των διαβουλεύσεων σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, από σήμερα 1η Ιουλίου 2020 ισχύουν τα εξής:
Για τους επισκέπτες:
Συνεχίζεται κανονικά η δυνατότητα εισόδου στην Ελλάδα για όλους τους μονίμους κατοίκους της ΕΕ+ (η «περιοχή Ε.Ε.+» περιλαμβάνει τις χώρες Schengen -συμπεριλαμβανομένων της Βουλγαρίας, Κροατίας, Κύπρου και Ρουμανίας-, τις συνδεδεμένες στο Schengen χώρες -Ισλανδία, Νορβηγία, Ελβετία, Λιχτενστάιν-, καθώς και την Ιρλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο). Εξακολουθεί, επίσης, να ισχύει η δυνατότητα εισόδου για όσους πολίτες τρίτων χωρών έχουν άδεια διαμονής στην Ελλάδα, καθώς και οι λοιπές εξαιρέσεις για πολίτες τρίτων χωρών (μέλη οικογενειών Ευρωπαίων πολιτών, εργαζόμενοι και ερευνητές στον χώρο της υγείας, πρόσωπα που φροντίζουν ηλικιωμένους, εργαζόμενοι στα σύνορα, εποχικά εργαζόμενοι στον τομέα της γεωργίας, προσωπικό απασχολούμενο στον τομέα των μεταφορών - συμπεριλαμβανομένων των ναυτικών, διπλωματικό προσωπικό, προσωπικό διεθνών οργανισμών, στρατιωτικό προσωπικό, εργαζόμενοι στην ανθρωπιστική βοήθεια κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Επιβάτες σε διαμετακόμιση, επιβάτες που ταξιδεύουν για επιτακτικούς οικογενειακούς λόγους, σπουδαστές, εργαζόμενοι υψηλής εξειδίκευσης αν η απασχόλησή τους είναι επωφελής για την εθνική οικονομία και η εργασία τους δεν μπορεί να αναβληθεί ή να εκτελεστεί εξ αποστάσεως).
Οι Έλληνες ομογενείς που διαθέτουν ελληνικό διαβατήριο ή Ειδικό Δελτίο Ταυτότητας Ομογενών (ΕΔΤΟ) είναι πάντα καλοδεχούμενοι από όπου και εάν προέρχονται, όπως σημείωσε ο κ. Πέτσας.
Η Ελλάδα, ακολουθώντας την ευρωπαϊκή σύσταση, επεκτείνει τη δυνατότητα εισόδου στη χώρα και για τους μονίμους κατοίκους των εξής τρίτων χωρών (η λίστα θα ανανεώνεται ανά δεκαπενθήμερο): Αλγερία, Αυστραλία, Γεωργία, Ιαπωνία, Καναδάς, Μαρόκο, Μαυροβούνιο, Νέα Ζηλανδία, Νότιος Κορέα, Ρουάντα, Σερβία, Ουρουγουάη, Ταϋλάνδη, Τυνησία, Κίνα (θα εξεταστεί επί τη βάσει της αμοιβαιότητας).
Προκειμένου να αποδείξουν τον τόπο κατοικίας τους οι πολίτες τρίτων χωρών δύνανται να προσκομίζουν την άδεια παραμονής τους, την άδεια εργασίας τους, την ταυτότητά τους, εφόσον αναγράφει τον τόπο διαμονής και/ή την άδεια οδήγησης ή άλλα έγγραφα.
Για τις πτήσεις:
Από σήμερα 1η Ιουλίου είναι δυνατή η πραγματοποίηση διεθνών πτήσεων προς όλα τα αεροδρόμια της Ελλάδας. Δεν επιτρέπονται (μέχρι τις 15/7) απευθείας πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Σουηδία. Όλες οι άλλες απευθείας πτήσεις επιτρέπονται.
Για τα χερσαία σημεία εισόδου:
Στα σύνορα με τη Βουλγαρία, η είσοδος στους επισκέπτες επιτρέπεται μόνο από το συνοριακό φυλάκιο του Προμαχώνα. Από τα υπόλοιπα σημεία εισόδου επιτρέπονται μόνο οι διελεύσεις για ουσιώδεις λόγους. Στα σύνορα με την Αλβανία, τη Βόρεια Μακεδονία και την Τουρκία επιτρέπονται μόνο οι διελεύσεις για ουσιώδεις λόγους.
Για τις θαλάσσιες πύλες εισόδου:
Είναι ανοικτές οι θαλάσσιες πύλες εισόδου στην Πάτρα και στην Ηγουμενίτσα.
Μέτρα πρόληψης - ελέγχους στα σημεία εισόδου
Όλοι οι ταξιδιώτες με προορισμό την Ελλάδα είναι υποχρεωμένοι 48 ώρες πριν το ταξίδι τους να συμπληρώσουν και να υποβάλουν τη φόρμα Passenger Locator Form, η οποία είναι διαθέσιμη στο app Visit Greece και στην ιστοσελίδα travel.gov.gr.
Για την προάσπιση της υγείας όλων, Έλληνες ιατροί και μηχανικοί ανέπτυξαν ένα πρόγραμμα ανάλυσης και εκτίμησης επιδημιολογικών δεδομένων, βάσει του οποίου οι επισκέπτες θα υπόκεινται σε δειγματοληπτικό έλεγχο (τεστ Covid-19) κατά την είσοδό τους. Οι επισκέπτες αυτοί θα πρέπει να ακολουθούν τις οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.
Ο τρόπος πραγματοποίησης των τεστ, τα πρωτόκολλα σε όλες τις πύλες εισόδου της χώρας, καθώς και τα πρωτόκολλα μεταφοράς στα νοσοκομεία και τα ξενοδοχεία αναφοράς σε περίπτωση εμφάνισης κρουσμάτων Covid-19 τέθηκαν επί τάπητος στην ευρεία σύσκεψη που έγινε τη Δευτέρα υπό τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Παράλληλα, έγινε ανασκόπηση των μέτρων που έχουν ληφθεί και διαπιστώθηκε ο υψηλός βαθμός ετοιμότητας όλων των αρμόδιων υπηρεσιών.
naftemporiki.gr