Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 30 Ιουνίου 2020 09:01

Market Beat: Η παγκόσμια τάση ανάληψης ρίσκου βοηθά στη διακοπή της πτωτικής αλυσίδας

Από την προηγούμενη εβδομάδα η εκτίμησή μας ήταν: “Μια βόλτα ως τις 645 μονάδες δεν αποκλείεται, αν συνεχιστεί η τάση φυγής που φάνηκε πως όσο γρήγορα επέστρεψε, τόσο σύντομα μπορεί να φύγει. Διαφορετικά ακόμα και οι 630 μονάδες ως πυθμένας, μπορεί να εμφανιστεί. Χαμηλότερα ωστόσο, θα τρομάξει κόσμος και κοσμάκης με αποτέλεσμα να δούμε τον πυθμένα του Μαΐου στη ζώνη μεταξύ 585 και 595 μονάδων”. Το κλείσιμο εκείνη τη μέρα έγινε στις 642 μονάδες περίπου και χθες, οι αρχικές πιέσεις στα πρώτα 25 λεπτά είχαν ορίσει χαμηλό στις 633,4 μονάδες. Και τότε, έγινε ορατή η πρώτη προσπάθεια απομάκρυνσης από αυτό το επίπεδο, που απέτυχε. Αλλά μετά από νευρική πλάγια κίνηση, ανάμεσα στις 633 και 636 μονάδες, ξεκίνησε από τις 11:40 ως τις 14:23 μια ανοδική κίνηση που οδήγησε τον ΓΔ ως τις 642 μονάδες.

Από την προηγούμενη εβδομάδα η εκτίμησή μας ήταν: “Μια βόλτα ως τις 645 μονάδες δεν αποκλείεται, αν συνεχιστεί η τάση φυγής που φάνηκε πως όσο γρήγορα επέστρεψε, τόσο σύντομα μπορεί να φύγει. Διαφορετικά ακόμα και οι 630 μονάδες ως πυθμένας, μπορεί να εμφανιστεί. Χαμηλότερα ωστόσο, θα τρομάξει κόσμος και κοσμάκης με αποτέλεσμα να δούμε τον πυθμένα του Μαΐου στη ζώνη μεταξύ 585 και 595 μονάδων”. Το κλείσιμο εκείνη τη μέρα έγινε στις 642 μονάδες περίπου και χθες, οι αρχικές πιέσεις στα πρώτα 25 λεπτά είχαν ορίσει χαμηλό στις 633,4 μονάδες. Και τότε, έγινε ορατή η πρώτη προσπάθεια απομάκρυνσης από αυτό το επίπεδο, που απέτυχε. Αλλά μετά από νευρική πλάγια κίνηση, ανάμεσα στις 633 και 636 μονάδες, ξεκίνησε από τις 11:40 ως τις 14:23 μια ανοδική κίνηση που οδήγησε τον ΓΔ ως τις 642 μονάδες.

Ο τζίρος που απαιτήθηκε για όλα αυτά που περιγράψαμε ήταν χαμηλός και κάτω από τα 19 εκατ. ευρώ. Κι αν φάνηκε πως εκτινάχθηκε μετά τις 14:30, η απότομη αύξηση δεν είχε σχέση με ανέβασμα των ρυθμών στις συναλλαγές, αλλά τη μεγάλη αξία των προσυμφωνημένων συναλλαγών για τον ΟΤΕ που έφτασε τα 8,7 εκατ. ευρώ. Όμως τα επίπεδα του κατώτερου της Παρασκευής αποδείχθηκαν σκληρή οροφή για την αγορά τη Δευτέρα.

Στο παγκόσμιο σκηνικό όμως ο δείκτης Οικονομικού Κλίματος που μετράει την εμπιστοσύνη επιχειρήσεων και νοικοκυριών, αυξήθηκε στις 75,7 μονάδες, από 67,5 τον Μάιο. Ωστόσο, παρέμεινε σημαντικά χαμηλότερα από τις 103,4 μονάδες του Φεβρουαρίου. Παράλληλα, επιταχύνθηκε ο ετήσιος πληθωρισμός στη Γερμανία τον Ιούνιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα. Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 0,8% τον Ιούνιο, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Τον Μάιο είχαν σημειώσει ετήσια άνοδο 0,5%. Η εκρηκτική άνοδος που κατέγραψαν οι επικείμενες πωλήσεις κατοικιών τον Μάιο στις ΗΠΑ, η μεγαλύτερη στην ιστορία, συνέβαλε στην ανάκτηση της ανοδικής δυναμικής στη Wall Street. Μπορεί να υπήρξαν ανησυχητικές ειδήσεις για την πανδημία το Σαββατοκύριακο οι θάνατοι από κορωνοϊό όμως μειώθηκαν, στο νέο χαμηλό των 253 την Κυριακή.

Οι ασιατικές μετοχές κινήθηκαν ανοδικά σήμερα Τρίτη 30/6 αφού τα στοιχεία έδειξαν ότι ο μεταποιητικός τομέας της Κίνας αυξήθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο τον Ιούνιο, ένα ελπιδοφόρο σημάδι για την παγκόσμια οικονομία που εξακολουθεί να αγωνίζεται να ανακάμψει από τον σαρωτικό αντίκτυπο της κρίσης του κοροναϊού. Ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας σημείωσε άνοδο 0,9%, ενώ τα μελλοντικά συμβόλαια μετοχών των ΗΠΑ, το S&P 500 e-minis, σημείωσαν άνοδο 0,23%.

Εξακολουθούμε να πιστεύουμε πως αυτή η εικόνα του μαύρου πρόβατου, δεν ταιριάζει στην αγορά. Αλλά η απόσταση που έχουν οι ισχυροί ξένοι θεσμικοί από την οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα, τους οδηγεί σε επιφυλακτική στάση. Το Παγκόσμιο Εμπόριο υπέστη μια άνευ προηγουμένου πτώση τον Απρίλιο. Η Ευρωζώνη δέχτηκε το μεγαλύτερο πλήγμα, με τον όγκο των εμπορικών συναλλαγών να πέφτει -20,1%. Σε σχέση με τον Απρίλιο της περασμένης χρονιάς η πτώση άγγιξε το -28,5%. Η αγορά της Αθήνας ωστόσο, βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση από εκείνη που ίσχυε ακόμα και ως το 2019, η διευκόλυνση λόγω πανδημίας για τις εταιρίες που φιλοξενεί, δεν έχει αποτυπωθεί στις αποτιμήσεις των μετοχών τους. Παρά το γεγονός πως οι πρόσφατες εξελίξεις τους επιτρέπουν να εξοφλούν παλαιά δάνεια με δανεικά μικρότερου επιτοκίου.

Η δυναμική σήμερα θα φωτίσει διαφορετικά την στατιστική εικόνα του ΧΑ, που επιδείνωσε η αλυσίδα των πτωτικών συνεδριάσεων η οποία οδήγησε την Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ στην χθεσινή εκτίμηση: “Η απώλεια του θετικού momentum, επανέφερε την πορεία του ΓΔ σε πλαγιοκαθοδική τροχιά, με τα όρια στήριξης να υποχωρούν με σχετική ευκολία, προϊδεάζοντας, βραχυπρόθεσμα, για κίνηση κάτω από τις 640 μονάδες. Ξεκίνησε σήμερα η δημόσια προσφορά για το ομόλογο της ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ενώ την Τρίτη 30/6 ολοκληρώνονται οι ανακοινώσεις για τα αποτελέσματα του 2019 αλλά και το 1ο χρηματιστηριακό εξάμηνο του έτους, και είναι ενδεχόμενο να υπάρξουν προσπάθειες “καλλωπισμού” στις αποτιμήσεις, επιλεγμένων Δεικτοβαρών τίτλων”.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ

Η εκρηκτική άνοδος που κατέγραψαν οι επικείμενες πωλήσεις κατοικιών τον Μάιο στις ΗΠΑ, η μεγαλύτερη στην ιστορία, συνέβαλε στην ανάκτηση της ανοδικής δυναμικής στη Wall Street. Μπορεί να υπήρξαν ανησυχητικές ειδήσεις για την πανδημία το Σαββατοκύριακο οι θάνατοι από κορωνοϊό όμως μειώθηκαν, στο νέο χαμηλό των 253 την Κυριακή.

Ο Dow Jones ενισχύθηκε +2,32% ή 580 μονάδες, στις 25.575,80, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο +1,47% στις 3.053,24 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα +1,2% στις 9.874,15 μονάδες. Στον βιομηχανικό Dow Jones τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των Boeing (+14,4%) και Reytheon Technologies (+4,8%) ενώ πτώση σημείωσε μόνο ο τίτλος της Cisco Systems (-0,4%).

Στο αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου WTI ενισχύθηκε 3,1% ενώ η τιμή του χρυσού κινήθηκε υψηλότερα 0,1%. Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς υποχώρησε κατά μία μονάδα βάσης στο 0,63%.

ΕΥΡΩΠΗ

Οι επιχειρήσεις και οι καταναλωτές ανακτούν την αισιοδοξία τους στην ευρωζώνη τον Ιούνιο, καθώς τα lockdown λόγω κορωνοϊού σταδιακά χαλάρωσαν. Ο δείκτης Οικονομικού Κλίματος που μετράει την εμπιστοσύνη επιχειρήσεων και νοικοκυριών, αυξήθηκε στις 75,7 μονάδες, από 67,5 τον Μάιο. Ωστόσο, παρέμεινε σημαντικά χαμηλότερα από τις 103,4 μονάδες του Φεβρουαρίου.

Στο μεταξύ, επιταχύνθηκε ο ετήσιος πληθωρισμός στη Γερμανία τον Ιούνιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα. Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 0,8% τον Ιούνιο, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Τον Μάιο είχαν σημειώσει ετήσια άνοδο 0,5%.

Στις ευρωπαϊκές αγορές μετοχών, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε +0,44% στις 359,89 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο +1,08% στις 6.225,77 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε υψηλότερα +1,18% στις 12.232,12 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη +0,73% στις 4.945,46 μονάδες. Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινήθηκε υψηλότερα 0,2% σε σχέση με το δολάριο στο 1,1239 δολάρια.

ΧΑ

Με μεταβλητότητα στα διεθνή, επιστροφή σε χαμηλούς όγκους και χαμηλότερες αποτιμήσεις

Στην πρώτη σύνοδο της εβδομάδας, μετά από άνοιγμα στις 641,71 με πτωτικό χάσμα (0,24 μονάδες) από το κλείσιμο της προηγούμενης (641,95), οι τιμές κινήθηκαν έτσι ώστε ο ΓΔ να μείνει σε αρνητικό πεδίο από τις 10:38 ως τις 14:20 και πάλι μετά από τις 14:45, μόνιμα σε αρνητικό πεδίο. Το κατώτερο της συνόδου γενικά εμφανίστηκε μια φορά ήρθε στις 10:55 και ήταν οι 633,41 από 641,95 μονάδες την προηγούμενη. Η αναζήτηση του ανώτερου μέρας, που ήταν οι 642,07 από 657,72 την Παρασκευή, κράτησε 4 ώρες παρά 7 λεπτά καθώς εμφανίστηκε τις 14:23 μετά από νευρική εκτίναξη που μετακίνησε τον ΓΔ από τις 633,4 και τον οδήγησε στις 642 μονάδες.

Είναι σαφές πως οι θεσμικοί, κινήθηκαν επιφυλακτικά, με αποτέλεσμα να έχουμε τελικά κλείσιμο μέρας με μεγάλη πτώση που διέφερε από τις μεταβολές των υπολοίπων στην Ευρώπη, με προβλεπόμενη την άνοδο στις αγορές των ΗΠΑ, που στο άνοιγμα δεν επιβεβαιώθηκε. Αλλά μετά από τα πρώτα 15 λεπτά όντως οι δείκτες στη Νέα Υόρκη εμφάνιζαν κέρδη. Συνεπώς είχαμε ανεξαρτησία από τα υπόλοιπα χρηματιστήρια, αφού η πτώση εδώ ήταν κυρίαρχη ως το τέλος, και επιβαρύνθηκε, από την κυριαρχία των εντολών πώλησης στα πρώτα λεπτά, στη Νέα Υόρκη. Ο μέσος όρος, κατέληξε στις 17:01 στις 637,40 μονάδες, μετά από σταθερής κλίσης καθοδική κίνηση από τις 16:22 ως τις 17:00. Με κάθοδο ίδιας κλίσης από τις 14:55 και χαλάρωση των πιέσεων στο τελευταίο 15λεπτο. Στις δημοπρασίες, είχαμε υπεροχή στις εντολές πώλησης και στις 17:12 ορίστηκε τιμή κλεισίματος πιο κοντά στο χαμηλό της διακύμανσης της συνόδου.

Εμφανίστηκε ένα πλάγιο διάστημα κατά τη διάρκεια των συναλλαγών, άξιο να αναφέρουμε, από 13:35 ως τις 15:05 με τον μέσο όρο μεταξύ των 641 και 642 μονάδων. Στις δημοπρασίες φάνηκε πως οι εντολές πώλησης υστέρησαν από τις εντολές αγοράς, οι θεσμικοί οδήγησαν τον ΓΔ 4,1 μονάδες χαμηλότερα από τις 640 μονάδες. Δεν είχαμε νέο κατώτερο έτους, έμειναν οι 469,55 από τη σύνοδο στις 17/3.

Τα αναπτυγμένα χρηματιστήρια του πλανήτη κινήθηκαν νευρικά αλλά κυρίως σε θετικό πεδίο όσο λειτουργούσε το ΧΑ και μεγάλωσαν τα κέρδη τους στο τέλος. Με νευρικότητα στη δυναμική των τιμών, διατήρησαν μικρά κέρδη κατά το διάστημα ως τις 17:00 δική μας ώρα, αλλά γρήγορα οι επενδυτές, αφού μπερδεύτηκαν από το άνοιγμα στις αγορές των ΗΠΑ, διεύρυναν την άνοδό τους, που είχε γίνει οριακή πριν το άνοιγμα στις ΗΠΑ. Εμφάνισαν επίσης λιγοστές εναλλαγές στο πρόσημο μεταβολής. Αντίθετα η Αθήνα, κίνησε τον ΓΔ στο μεγαλύτερο διάστημα του δεύτερου μέρους με σημαντικές απώλειες και εμφάνισε αρνητική διαφορά στη μεταβολή από τον DAX (+0,71% όταν έκλεισε η Αθήνα). Ο δείκτης S&P500 της Νέας Υόρκης όπως ήταν φυσικό καθόρισε τη νευρική πορεία του ΓΔ κατά τη διάρκεια των συναλλαγών, μέσω της εικόνας των ΣΜΕ του. Ωστόσο στο ξεκίνημα οι μεταβολές των δεικτών στη Νέα Υόρκη είχαν γρήγορα πτώση και άλλαξαν τάση επιλέγοντας το ρίσκο μετά το πρώτο δεκάλεπτο. Ο πανευρωπαϊκός Stoxx Europe 600 ήταν στο +0,15% όταν έκλεισε η Αθήνα.

Με τον τραπεζικό δείκτη σε ρόλο αρνητικού πρωταγωνιστή σε όλη τη διάρκεια της συνόδου, στις 17:01 ο ΔΤΡ είχε οδηγηθεί οριακά πάνω από τις 355,01 από 364,3 μονάδες την προηγούμενη, όταν ο μέσος όρος κάθισε στις 637,4 μονάδες, ήτοι ψηλότερα από το ελάχιστο που είχε ήδη εμφανιστεί. Η αγορά έκλεισε τελικά 6,09 μονάδες χαμηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης συνεδρίας, με 8 από τα blue chip με άνοδο στο κλείσιμο.

Είχαμε συνεπώς λιγοστά blue chip που ώθησαν ανοδικά, ήτοι οι ΕΛΛΑΚΤΩΡ +2,53%, ΦΡΛΚ +1,90% και ΤΙΤC +0,56%. Μετοχές του 25άρη που συνέβαλλαν πτωτικά εκτός των τραπεζικών, με απώλειες άνω του -1,50%, ήταν οι ΔΕΗ -3,76%, ΣΑΡ -2,38%, ΜΟΗ -2,09%, ΕΕΕ -1,93%, ΕΛΠΕ -1,82% και ΑΔΜΗΕ -1,53%. Η παρουσία των θεσμικών του δολαρίου δεν μετέβαλε την καθοδική τάση που κυριάρχησε μετά τις 14:23. Ήταν σύνοδος με πτωτικό αποτέλεσμα για την κεφαλαιοποίηση του ΧΑ, που κατέληξε στα 44,697 από 45,099 δις ευρώ.

Τη σύνοδο σφράγισε ελαφρά υψηλότερο συναλλακτικό ενδιαφέρον από της προηγούμενης συνεδρίας, με συναλλαγές σε πακέτα αξίας 9,006 από 2,638 εκατ. ευρώ (για ΟΤΕ ΠΕΙΡ ). Η δε εμφάνιση απωλειών σε 4 από τα 4 Τραπεζικά blue chip, μάλλον δεν είχε σχέση με τη διατήρηση της πλάγιας δυναμικής στα ελληνικά ομόλογα αναφοράς. Η απόδοση του δεκαετούς οδηγήθηκε στο 1,256 από 1,272%.

Επηρέασαν αρνητικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (-1,78%), αφού οι επενδυτές έκλεισαν την ΑΛΦΑ στο -1,17% από -4,55%, την ΕΤΕ στο -2,33% από -3,31%, ΕΥΡΩΒ στο -1,24% από -4,29% και την ΠΕΙΡ στο -3,44% από -4,14%. Οι μετοχές του FTSEM αντιμετωπίστηκαν καλύτερα από τα blue chip με μεταβολή -0,54% από -1,09%.

Η στατιστική εικόνα των blue chip βελτιώθηκε, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (8 από 6) blue chip έναντι των καθοδικών (17 από 16) και κανένα στα αμετάβλητα. Στο ΧΑ ο ΓΔ με μεταβολή -0,95% οδηγήθηκε στις 635,86 από 641,95 μονάδες, όταν ο 25άρης έκλεισε στις 1533,74 από 1548,59 με πτώση -0,96%.

Για να συμβούν τα παραπάνω, ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 43,422 από 40,241 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 9,006 από 2,638 εκατ. ευρώ. Το πλήθος των ανοδικών διαμορφώθηκε σε 30 από 25, των καθοδικών 64 από 64 και 17 από 17 ήταν οι σταθερές.

Τεχνική ανάλυση Παράγωγα

Τα short στοιχήματα συμμαζεύτηκαν προς το τέλος

Στην πρώτη σύνοδο της εβδομάδας, οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25 εκτός ολίγων λεπτών σε αρνητικό πεδίο. Τον έκλεισαν τελικά, 14,85 μονάδες χαμηλότερα. Το ελάχιστο σημειώθηκε στις 11:15 και ήταν οι 1528,47 μονάδες. Το μέγιστο, οι 1550,68 μονάδες, εμφανίστηκε στις 14:17. Στις 17:01 τον είχαν οδηγήσει στις 1539,75. Το κλείσιμο στις 1533,74 από 1548,59 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή -0,96% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα διατηρήθηκε στα 6,425 από 6,072 εκατ. ευρώ.

Στα ΣΜΕ του 25άρη ο όγκος για τη σειρά Ιουλίου ανήλθε σε 972 ΣΜΕ με ανώτερο τις 1555,00 μονάδες, κατώτερο τις 1517,00 και τελευταίες πράξεις στις 1533,00 από 1536,25 μονάδες, ενώ σχηματίστηκαν 4683 από 4726 ανοικτά ΣΜΕ. Άλλαξαν χέρια επίσης 67 ΣΜΕ λήξης Αυγούστου με ανώτερο τις 1530,00 μονάδες, κατώτερο τις 1525,00 και τελευταίες πράξεις στις 1530,00 από 1543,00 μονάδες ενώ τα ανοικτά συμβόλαια ανήλθαν σε 166 από 193.

Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη το ενδιαφέρον υποχώρησε δραματικά. Στα calls του 25άρη λήξης Ιουλίου ο όγκος ήταν 8 συμβόλαια για τιμές εξάσκησης από τις 1550 ως τις 1600 μονάδες. Στα δικαιώματα αγοράς της επόμενης σειράς, Αυγούστου, ο όγκος ήταν μηδενικός. Στα δικαιώματα πώλησης λήξης Ιουλίου ο όγκος ήταν ανύπαρκτος. Άλλαξε όμως χέρια 1 από 20 συμβόλαια για τη σειρά Αυγούστου με τιμή εξάσκησης στις 1575 μονάδες. Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo αφορούσε στα 1848 συμβόλαια για ΦΡΛΚ, και στα 984 για ΜΠΕΛΑ.

Σήμερα 30/6 είναι η σύνοδος που κλείνει το πρώτο εξάμηνο του ταραγμένου 2020

Σε τέσσερις αγορές μετοχών της Ευρώπης, Λονδίνο Φρανκφούρτη Μιλάνο Μαδρίτη οι βασικοί δείκτες κινήθηκαν ανοδικά εμφανίζοντας στο τέλος κέρδη άνω του +1% όταν στην Αθήνα ο ΓΔ έχασε περίπου -1%. Την διεύρυνση δε των μικρών απωλειών που είχε ως την τελευταία ώρα συνόδευσε άνοδος των όγκων καθιστώντας δύσκολη της αιτιολόγηση αυτής της ανεξαρτησίας.

Η Leon Depolas Sec. σημειώνει: “Ελλείψει αγοραστών ο ΓΔΧΑ υποχώρησε για 4η συνεχόμενη ημέρα, παρόλο που η συναλλακτική δραστηριότητα παρέμεινε συρρικνωμένη. Στο εξωτερικό συνεχίζεται η αύξηση των κρουσμάτων Παγκοσμίως, με τις τελευταίες μετρήσεις να δείχνουν ότι περάσαμε τα 10 εκατ. καταγεγραμμένα κρούσματα και τα 0,5 εκατ. θανάτους. Οι ΗΠΑ εμφανίζουν μεγαλύτερη επιδείνωση, σε σύγκριση με την Ευρώπη. Κατ' επέκταση, αυξημένες διακυμάνσεις αναμένεται να παρουσιάσει η διάθεση ανάληψης ρίσκου, όσο οι ανησυχίες επανέρχονται στο προσκήνιο και αυτό θα αποτυπωθεί στο ταμπλώ. Συνολικά επιβάλλεται η διατήρηση αμυντικής επενδυτικής στάσης, ενώ ενδυνάμωση των θέσεων μας θα επαναξιολογηθεί σε σημαντική αδυναμία της Αγοράς. Κρίσιμη ζώνη για την μεσοπρόθεσμη τάση του ΓΔ αποτελεί η περιοχή των 600 - 580 μονάδων. Ολοκληρώνονται αύριο οι ανακοινώσεις εταιρικών αποτελεσμάτων για το 2019, από τις Εισηγμένες του Χ.Α.”.

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ

“Σκωτσέζικο ντους τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες, με την Αγορά να κλείνει στο κάτω εύρος. Η Γερμανία κάνει προσπάθεια να μοιράσει το πακέτο των 750 δισ. με δίκαιο τρόπο, μιας και αρκετές Χώρες έχουν σημαντικές αντιδράσεις. Ουσιαστικά γίνεται προσπάθεια οι διαπραγματεύσεις να χωριστούν σε 4 Ομάδες.

Από την άλλη η αύξηση των κρουσμάτων Παγκοσμίως, προκαλεί ανησυχία για το αύριο, με τον φόβο για ένα νέο lockdown να υφίσταται. Από την άλλη οι Τράπεζες “τρέχουν” να μειώσουν “κόκκινα” δάνεια, έχοντας παράλληλα, λόγω κορωνοϊού αυξήσει τις εργασίες τους σε νέα δάνεια, με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου. Είναι δεδομένο ότι στα επόμενα τρίμηνα θα έχουν να παρουσιάσουν αυξημένα έσοδα.

Ο Τουρισμός, στην παρούσα, κινείται στο χειρότερο σενάριο, με τις αφίξεις να είναι αισθητά μειωμένες σε σχέση με τον σχεδιασμό. Η Lamda είναι έτοιμη να ξεκινήσει τις εργασίες στο Ελληνικό, ενώ προχωράει στην έκδοση ομολογιακού ύψους 320 εκατομμυρίων. Παράλληλα και η ΓΕΚΤΕΡΝΑ εκδίδει ομολογιακό ύψους 500 εκατομμυρίων. Η ΔΕΗ δείχνει ότι αλλάζει σελίδα, με την εικόνα της Εταιρείας να καλυτερεύει μέρα με την μέρα. Ο ΟΤΕ από την άλλη, ήδη βελτιώνει σε μεγάλο βαθμό τα οικονομικά του, με προοπτικές για μεγαλύτερη ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια. Η πολυετής κρίση και ο Νόμος ευνοεί για ακόμα μία φορά τους Μεγαλομετόχους Εταιρείας (NEWSPHONE) να κάνουν δημόσια πρόταση σε πολύ χαμηλή αποτίμηση, με σκοπό την έξοδο της Εταιρείας από το Χρηματιστήριο, ενάντια στα συμφέροντα των Μικρομετόχων. Μπορεί οι Μεγαλομέτοχοι να βγαίνουν ωφελημένοι, από την άλλη όμως η Αγορά χρόνο με τον χρόνο χάνει την αξιοπιστία της και τους Επενδυτές της.

Στα επιμέρους, πολυδαίδαλος ο Όμιλος Viohalco, έχοντας απομείνει με λίγους πιστούς Επενδυτές. Η ΕΛΧΑ έχει επενδύσει περίπου 400 εκατ. ευρώ με σκοπό τον διπλασιασμό της παραγωγής της. Πρόσφατα ξεκίνησε η λειτουργία του καινούργιου έλαστρου αξίας 100 εκατομμυρίων ευρώ. Αυτό θα σημάνει και την είσοδό της στους μεγάλους Παίκτες Παγκοσμίως, τα επόμενα χρόνια. Στην παρούσα φάση το free float είναι πολύ μικρό, με τον Όμιλο σίγουρα να θελήσει να το μεγαλώσει σε δεύτερο χρόνο, αλλά σε αποτιμήσεις που πιστεύει ότι αξίζει. Θυμίζουμε το μεγαλύτερο μέρος των πωλήσεων της είναι στο εξωτερικό, με το μόνο πιθανό αγκάθι την Αγορά των ΗΠΑ και τους δασμούς που θέλει να επιβάλει ο Τραμπ.

Η συμμετοχή της Χώρας στο “QE” και η πτώση των επιτοκίων επηρεάζουν σημαντικά τις αποτιμήσεις των Εταιρειών. Αν αναλογιστεί κάποιος ότι το 2015 - 2016 η Χώρα δεν είχε πρόσβαση στις Αγορές, ενώ το 2017 που άρχισαν οι εταιρικές εκδόσεις στις μεγάλες Εταιρείες τα επιτόκια ήταν 4,5% - 5,50% μπορούμε να καταλάβουμε την διαφορά με το σήμερα. Το Ελληνικό 10ετες πλέον είναι κοντά στο 1,5%, ενώ οι εκδόσεις των μεγάλων Εταιρειών φαίνεται να έχουν κερδίσει 2-3 μονάδες τα τελευταία χρόνια, έχοντας την πολυτέλεια να αποπληρώνουν τα παλαιά ομόλογά τους και να εκδίδουν καινούργια με χαμηλότερο επιτόκιο. Τα μηδενικά επιτόκια στο Ταμιευτήριο δίνουν την ευκαιρία στις Εταιρείες να εκδώσουν ομόλογα στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, με Ελληνικό δίκαιο και με αρκετά χαμηλά επιτόκια.

Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ βρήκε σημαντική ευκαιρία για μεγάλη έκδοση έως 500 εκατομμύρια με σκοπό να πέσει κάτω από το 3%, μιας και το προηγούμενο διάστημα ο ΟΠΑΠ, ο ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ και ο ΓΕΡΜΑΝΟΣ (sunlight) αποπλήρωσαν έκτακτα τα ομόλογά τους και πολλοί Επενδυτές έχουν βρεθεί με μεγάλη ρευστότητα που ψάχνει διέξοδο. Να σημειωθεί ότι ένα χαρτοφυλάκιο ομολογιακό θα πρέπει να έχει σημαντική διασπορά και να μην επιλέγει να τοποθετεί πάνω από το 10% - 15% σε ομόλογα μιας Εταιρείας.

Για παράδειγμα, μια Εταιρεία που έχει δανεισμό 1 δισ. ευρώ και πριν λίγα χρόνια είχε κόστος από τόκους 45 εκατομμύρια, αν σήμερα έχει καταφέρει να κατεβάσει το κόστος στα μισά, έχει όφελος 22,5 εκατομμύρια ευρώ. Μόνο αυτό σαν δεδομένο αλλάζει από μόνο του μία αποτίμηση, που μαζί με την πρόσβαση σε νέο χρήμα δίνει δυνατότητα για μεγαλύτερη ανάπτυξη. Όλα τα προηγούμενα χρόνια ή δεν υπήρχε πρόσβαση, ή η πρόσβαση ήταν ασύμφορη για νέες επενδύσεις. Το τελευταίο διάστημα δίνετε η δυνατότητα οι μεγάλες, προς το παρόν, Εταιρείες να μπορούν να έχουν πρόσβαση, αλλά και να ανταγωνιστούν με καλύτερους όρους άλλες Ευρωπαϊκές Εταιρείες. Το πιο σημαντικό επόμενο βήμα, είναι ο Τραπεζικός κλάδος να μπορέσει και πάλι να δανείζει σε μεγαλύτερο εύρος από σήμερα, κάτι που αλλάξει σε μεγάλο βαθμό το μέγεθος της ανάπτυξης.

Αυτό είναι και το πλεονέκτημα που έχει η Ελλάδα τα επόμενα χρόνια, μιας και την τελευταία 10ετια είναι σαν να μην υπάρχουν Τράπεζες. Λείπει μία ακόμα ΑΜΚ για τον κλάδο, αφού καθαρίσει σε μεγάλο βαθμό με τα “κόκκινα” δάνεια για να μπορέσει να λειτουργήσει για αυτό που είναι και φτιαγμένος. Η πανδημία έδωσε την ευκαιρία στον κλάδο να δανείσει μεγάλα ποσά με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, παρόλα αυτά η Οικονομία “διψάει για φτηνό χρήμα” και νέες επενδύσεις. Αύριο, πιθανότατα, προχωράει και η TITC σε έκδοση νέου ομολόγου, θέλοντας να αποπληρώσει αυτό που λήγει το 2012 με κουπόνι 3,5%. Γενικότερα, παραμένουμε με αυξημένα μετρητά, περιμένοντας νέα τεχνικά δεδομένα που θα μας επιτρέψουν να αυξήσουμε και πάλι θέσεις”.

Σήμερα

Οι ασιατικές μετοχές κινήθηκαν ανοδικά σήμερα Τρίτη 30/6 αφού τα στοιχεία έδειξαν ότι ο μεταποιητικός τομέας της Κίνας αυξήθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο τον Ιούνιο, ένα ελπιδοφόρο σημάδι για μια παγκόσμια οικονομία που εξακολουθεί να αγωνίζεται να ανακάμψει από τον σαρωτικό αντίκτυπο της κρίσης του κοροναϊού.

Ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας σημείωσε άνοδο 0,9%, ενώ στις 8:45 δική μας ώρα είχε μεταβολή +0,92% πάλι. Τα μελλοντικά συμβόλαια μετοχών των ΗΠΑ, το S&P 500 e-minis, σημείωσαν άνοδο 0,14%.

Η διάθεση για ρίσκο στην περιοχή, έλαβε ώθηση από τα κέρδη στη Wall Street χάρη στα ισχυρά στοιχεία από την αγορά στέγασης, και πήρε μια περαιτέρω άνοδο από μια έρευνα στην Κίνα που δείχνει επιτάχυνση της δραστηριότητας στον τεράστιο εργοστασιακό τομέα της.

Η χρηματιστηριακή αγορά στην Αυστραλία, η οποία έχει κρίσιμους οικονομικούς δεσμούς με την Κίνα, αυξήθηκε 1,59%, ενώ στις 8:45 δική μας ώρα είχε μεταβολή +2,34% και οι μετοχές στην Κίνα αυξήθηκαν +0,86%.

Οι μετοχές του Χονγκ Κονγκ σημείωσαν άνοδο 1,18%, που μπορεί να αμφισβητηθεί από το ψήφισμα του κινεζικού κοινοβουλίου σχετικά με έναν νόμο περί ασφάλειας που θα αυξήσει τον έλεγχο του Πεκίνου στην πρώην βρετανική αποικία. Για αυτό στις 8:45 δική μας ώρα είχε μεταβολή +0,92%.

Ο Nikkei αυξήθηκε κατά 2%, παρακάμπτοντας μια μεγαλύτερη από την αναμενόμενη μείωση της ιαπωνικής βιομηχανικής παραγωγής ενώ στις 8:45 δική μας ώρα είχε μεταβολή +1,93%.

Συνολικά, ωστόσο, οι ασιατικές μετοχές εξακολουθούν να βρίσκονται σε πορεία για μείωση κατά 7% κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, υπογραμμίζοντας τη σοβαρότητα των ζημιών που προκαλούνται από την πανδημία και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι επενδυτές καθώς οι παγκόσμιες μολύνσεις συνεχίζουν να αυξάνονται προκαλώντας πλήγματα στις ελπίδες για γρήγορη ανάκαμψη.

Ο επίσημος δείκτης διαχειριστών αγορών (PMI) της Κίνας που κυκλοφόρησε σήμερα, έδειξε ότι η εργοστασιακή δραστηριότητα στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο αυξήθηκε για τέταρτο συνεχόμενο μήνα τον Ιούνιο. Ο PMI του τομέα των υπηρεσιών της Κίνας επεκτάθηκε επίσης με ταχύτερο ρυθμό σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα.

Μια πρόσφατη αναζωπύρωση στις μολύνσεις από κοροναϊούς είχε οδηγήσει ορισμένους επενδυτές να αμφισβητήσουν τη δύναμη της ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομικής δραστηριότητας.

Η μεταβολή του συναισθήματος ανάμεσα στις ελπίδες και τους φόβους έχει κρατήσει τις αγορές σε πλάγια κίνηση.

Η απόδοση των 10ετών ομολόγων του Δημοσίου σημείωσε μικρή αλλαγή στο 0,6348% στην Ασία, καθώς οι έμποροι στηρίχτηκαν για τα δεδομένα μη μισθωτών μισθών στις ΗΠΑ την Πέμπτη, το οποίο προβλέπεται να δείξει βελτιωμένη αγορά εργασίας.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Jerome Powell, δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι προοπτικές για τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου είναι «εξαιρετικά αβέβαιες» σηματοδοτώντας ότι ενδέχεται να απαιτηθούν περισσότερα νομισματικά κίνητρα, γεγονός που θα μπορούσε να περιορίσει την αύξηση των αποδόσεων.