Η AlcelorMittal σχεδιάζει διαδικασίες παραγωγής χάλυβα με μειωμένο αποτύπωμα άνθρακα, αλλά ζήτησε και επενδυτική υποστήριξη από τις χώρες της Ε.Ε. όπως και φόρους για το διοξείδιο του άνθρακα.
Η AlcelorMittal σχεδιάζει διαδικασίες παραγωγής χάλυβα με μειωμένο αποτύπωμα άνθρακα, αλλά ζήτησε και επενδυτική υποστήριξη από τις χώρες της Ε.Ε. όπως και φόρους για το διοξείδιο του άνθρακα.
Οι ευρωπαϊκές χαλυβουργίες, όπως η AlcelorMittal, πιέζονται να μειώσουν τις εκπομπές άνθρακα διατηρώντας την κερδοφορία σε μία αγορά με έντονο ανταγωνισμό, κυρίως από την Κίνα.
«Η στήριξη των κρατών μελών της Ε.Ε. μπορεί να διασφαλίσει την υλοποίηση των πολιτικών για ευρείας κλίμακας, ανταγωνιστική παραγωγή χάλυβα με ουδέτερο αποτύπωμα άνθρακα», αναφέρει ο CEO της εταιρείας.
Τα σχέδια της εταιρείας για την «πράσινη» παραγωγή χάλυβα παρουσιάστηκαν σε εκδήλωση γαι το κλίμα και τους δύο στόχους που τέθηκαν πέρυσι στη μείωση των εκπομπών CO2.
Oι στόχοι ήταν η μείωση των CO2 κατά 30% έως το 2030 και η ουδετερότητα του άνθρακα έως το 2050.
H AlcelorMitttal ανέφερε ότι οι δύο διαδικασίες ήταν «έξυπνος άνθρακας» και άμεσα μείωση του σιδηρομεταλλεύματος (DRI), οι οποίες δοκιμάζονται.
Η AlcelorMittal εκτιμά ότι το κόστος ανάπτυξης «έξυπνου άνθρακα» θα ανέλθει σε 15-20 εκατ. Ευρώ και του DRI σε 50 εκατ. ευρώ έως το 2050, χωρίς να περιλαμβάνεται το κόστος υποδομών.
Η AlcelorMittal κάλεσε την Ε.Ε. να αποκλείσει τις εισαγωγές χάλυβα με βαρύ αποτύπωμα άνθρακα.
O «έξυπνος άνθρακας»
Η διαδικασία «έξυπνου άνθρακα» της AlcelorMittal θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει ανακυκλωμένο άνθρακα από τη βιοενέργεια, τον «πράσινο» ηλεκτρισμό και την αποθήκευση άνθρακα κατά την παραγωγή χάλυβα.
Αυτή η μέθοδος θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει επίσης scrap και να επωφεληθεί από τους κατασκευαστές τσιμέντου και πλαστικών.
Η χρήση της διαδικασίας DRI να μειώσει τις εκπομπές περιλαμβάνει τη μετατροπή του φυσικού αερίου σε υδρογόνο ως καύσιμο για την παραγωγή χάλυβα.
Ωστόσο, το υδρογόνο πρέπει να προέρχεται από καθαρά «πράσινες» πηγές όπως ο άνεμος, ο ήλιος ή η βιομάζα και χρειάζεται να γίνει φθηνότερο.
Η Ευρώπη δεν έχει έως σήμερα αρκετή «πράσινη» ενέργεια να αφιερώσει στςι βιομηχανίες από ό,τι άλλες μορφές ενέργειας και χρειάζεται να κατασκευάσει υποδομές εισαγωγής υδρογόνου, ανέφερενα οι μέτοχοι της αναδυόμενης οικονομίας του υδρογόνου.
naftemporikigr με πηγές από Reuters