Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 24 Ιουνίου 2020 09:45

Market Beat: Μια δοκιμασία της αυθεντικότητας της ανόδου επιβάλει η διεθνής ατμόσφαιρα

Πιθανά, η υπογράμμιση από τη Citi θύμισε και σε όσους δεν είχαν έκθεση σε τραπεζικές μετοχές, ότι το επίπεδο των 680 μονάδων ήταν ικανοποιητικό, για να αρχίσουν μια διακριτική εγγραφή κερδών με ρευστοποίηση θέσεων που σχημάτισαν μετά από τον πυθμένα του Μαρτίου.

Πιθανά, η υπογράμμιση από τη Citi θύμισε και σε όσους δεν είχαν έκθεση σε τραπεζικές μετοχές, ότι το επίπεδο των 680 μονάδων ήταν ικανοποιητικό, για να αρχίσουν μια διακριτική εγγραφή κερδών με ρευστοποίηση θέσεων που σχημάτισαν μετά από τον πυθμένα του Μαρτίου.

Ήταν τόσο μεγάλη η βύθιση των τιμών από την κορύφωση του 2020 ώστε παρά την ανοδική αντίδραση από τον Απρίλιο και μετά, ακόμα δεν έχει πλησιάσει ο ΓΔ την απόσταση που έχουν κατακτήσει τα μεγάλα χρηματιστήρια του ευρώ. Ήτοι ο DAX από την κορυφή του 2020 απέχει -9,2%, ο πανευρωπαϊκός STOXX 600 -15,3% και ο ΓΔ -28,8%, ενώ μετά το χθεσινό κλείσιμο, στο έτος χάνει περισσότερο από -26%.  Με τον δείκτη της Φρανκφούρτης να αποδίδει από την αρχή του 2020 περίπου -5% και ο STOXX 600 κοντά στο -14% με βάση τα κλεισίματα χθες.

Οι αγοραίοι θα κινούνται για καιρό ανάμεσα στην τάση φυγής και στην διάθεση για ανάληψη ρίσκου. Τα μακροοικονομικά δεδομένα προκαλούν την αναμενόμενη αισιοδοξία. Οι επενδυτές έχουν πάρει  θάρρος από τις ενδείξεις ότι η οικονομία των ΗΠΑ ξανανοίγει, επιτρέποντας στους ανθρώπους να επιστρέψουν στην εργασία και την επιχειρηματική δραστηριότητα. Οι συντηρητικά σκεπτόμενοι τονίζουν πως οι συναλλασσόμενοι αυτή την εποχή είναι επικεντρωμένοι στη δύναμη της ανάκαμψης, κάτι που είναι φυσική απόρροια της δύναμης του απότομου τερματισμού κάθε δραστηριότητας με την καραντίνα.

Η άνοδος χθες ενισχύθηκε από τη διαπίστωση ότι βελτιώθηκε η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη τον Ιούνιο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της IHS Markit. Ο σύνθετος δείκτης υπεύθυνων προμηθειών ΡΜΙ ανήλθε στις 47,5 μονάδες τον Ιούνιο, από 31,9 τον Μάιο. Έρευνα σε Οικονομολόγους έδειχνε πιο μέτρια άνοδο, στις 42,2 μονάδες. Ο δείκτης για τη Μεταποίηση κινήθηκε, επίσης, ανοδικά, φτάνοντας στις 46,9 μονάδες, από 39,4 τον Μάιο. Η μέτρηση που αφορά τον κλάδο των Υπηρεσιών ενισχύθηκε, με τον δείκτη να φτάνει τις 47,3 μονάδες, από 30,5 τον Μάιο. Ανάκαμψη κατέγραψε η οικονομική δραστηριότητα και στις ΗΠΑ τον Ιούνιο, τόσο στον τομέα της μεταποίησης όσο και των υπηρεσιών. Ο μεταποιητικός PMI της Markit ενισχύθηκε στο υψηλό τεσσάρων μηνών των 46,7 μονάδων τον Ιούνιο από 37,5 μονάδες τον προηγούμενο μήνα. Ο PMI υπηρεσιών αυξήθηκε επίσης σε υψηλό τεσσάρων μηνών, στις 49,6 από 39,8 μονάδες τον Μάιο. Οποιαδήποτε μέτρηση κάτω από τις 50 μονάδες καταδεικνύει συρρίκνωση του κλάδου.

Μόλις ο τζίρος πέρασε τα 29 εκατ. ευρώ, λίγα λεπτά μετά τις 14:30, με πακέτα αξίας 370.000 ευρώ, ο ΓΔ με άνοδο της τάξης του +1,4% ακούμπαγε στις 680 μονάδες. Οδηγούσαν την άνοδο οι Τράπεζες, με το ΔΤΡ πάνω από τις 400 μονάδες και η βάση της τάσης ήταν η παγκόσμια άνοδος των μετοχών που ξεκίνησε από την Ασία την Τρίτη.  Οι επενδυτές εμφάνισαν διάθεση για ανάληψη ρίσκου, καθώς μακροοικονομικοί δείκτες έδειξαν ότι οι τομείς της μεταποίησης και των υπηρεσιών σε όλο τον κόσμο έχουν αρχίσει να ανακάμπτουν, καθώς χαλαρώνουν τα lockdown.

Χρονικά, την πρώτη κορύφωση του μέσου όρου και τη δεύτερη καθόρισε ο κλάδος των Τραπεζών, που δέχθηκε χθες την επίδραση των παρατηρήσεων του τμήματος ανάλυσης της Citi, που ενώ τις χαρακτηρίζει ως φθηνές, τις θεωρεί παράλληλα υψηλού κινδύνου μετοχικές αξίες. Βασικός παράγων επιφύλαξης ήταν η μεγάλη εξάρτηση της οικονομικής ανάπτυξης στην Ελλάδα από τον τουρισμό, που θα αναγκάσει τα δεδομένα να δίνουν χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης ως το τέλος του χρόνου. Μια πικρή αλήθεια, που θα χρειαστεί έμπνευση και σκληρή δουλειά, για να μην επιβεβαιωθεί στο 100%.

Ήταν συνεπώς μια άνοδος “με την άδεια” των θεσμικών που δραστηριοποιούνται στα χρηματιστήρια των αναπτυγμένων χωρών, που, αφού έπιασε και τα ασιατικά χρηματιστήρια, θα ωθούσε ψηλότερα και τα υπό ανάπτυξη, όπως τα ασιατικά και το ΧΑ, που είναι μια κατηγορία μόνο του. Παράλληλα, μετά την εγγραφή του ανώτερου μέρας στο πρώτο τετράωρο  δυο φορές ελαφρά πάνω από τις 681,0 μονάδες στις 11:18 και στις 14:11, εμφανίστηκαν και τις δυο  κύματα ρευστοποιήσεων, που έστελναν ένα ξεκάθαρο μήνυμα. Όσα μπορούσαν να πετύχουν οι εγχώριοι και ξένοι θεσμικοί που συμμετέχουν από την αρχή στις συναλλαγές το έδειξαν.

Η πορεία του ΓΔ από τις 14:10 ως τις 16:55, ήταν ένα μήνυμα για σήμερα, καθώς με επτά κύματα εντολών πώλησης σχηματίστηκε κάθοδος, χωρίς ανάσα, από τις 681,5 στις 676 μονάδες. Υπονοώντας πως οι διαχειριστές του δολαρίου ακολούθησαν το σκεπτικό της Citi. Τα μηνύματα των συναλλαγών έχουν κάτι προστατευτικό. Εμποδίζουν της εκθετική αύξηση στις επενδυτικές προσδοκίες, όταν αυτές είναι στα πρόθυρα της υπερβολής. Προφανώς γιατί όλοι καταλαβαίνουν, ότι χωρίς τον πακτωλό κεφαλαίων από τις Κεντρικές Τράπεζες οι ρήξεις στον κοινωνικό ιστό θα λειτουργούσαν εντελώς αντιπαραγωγικά. Αν πάνε στους καταναλωτές, θα λειτουργήσουν υπέρ της δημιουργίας πληθωριστικών πιέσεων, κάτι που δεν το θέλει κανένας εκ των εμπλεκόμενων ιθυνόντων.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ

Ανάκαμψη κατέγραψε η οικονομική δραστηριότητα στις ΗΠΑ τον Ιούνιο, τόσο στον τομέα της μεταποίησης όσο και των υπηρεσιών. Ο μεταποιητικός PMI της Markit ενισχύθηκε στο υψηλό τεσσάρων μηνών των 46,7 μονάδων τον Ιούνιο από 37,5 μονάδες τον προηγούμενο μήνα.

Ο PMI υπηρεσιών αυξήθηκε επίσης σε υψηλό τεσσάρων μηνών, στις 49,6 από 39,8 μονάδες τον Μάιο. Οποιαδήποτε μέτρηση κάτω από τις 50 μονάδες καταδεικνύει συρρίκνωση του κλάδου.

Επιπλέον, οι πωλήσεις νεόδμητων κατοικιών στις ΗΠΑ κατέγραψαν άνοδο ισχυρότερη από τις προβλέψεις τον Μάιο.

Στη Wall Street, o Dow Jones ενισχύθηκε 0,5% ή 131,14 μονάδες, στις 26.156,10, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο +0,43% στις 3.131,29 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,74% στις 10.131,37 μονάδες.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ενισχύθηκε κατά δύο μονάδες βάσης στο 0,72%. Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο σημείωσε πτώση 0,4% έναντι του ευρώ.

ΕΥΡΩΠΗ

Βελτιώθηκε η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη τον Ιούνιο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της IHS Markit. Ο σύνθετος δείκτης υπεύθυνων προμηθειών ΡΜΙ ανήλθε στις 47,5 μονάδες τον Ιούνιο, από 31,9 τον Μάιο. Έρευνα σε Οικονομολόγους έδειχνε πιο μέτρια άνοδο, στις 42,2 μονάδες. Ο δείκτης για τη Μεταποίηση κινήθηκε, επίσης, ανοδικά, φτάνοντας στις 46,9 μονάδες, από 39,4 τον Μάιο. Η μέτρηση που αφορά τον κλάδο των Υπηρεσιών ενισχύθηκε, με τον δείκτη να φτάνει τις 47,3 μονάδες, από 30,5 τον Μάιο.

Παράλληλα, ευρωπαίοι και Κινέζοι είχαν μια “ειλικρινή” συνομιλία για τις διαφορές τους αναφορικά με το Χονγκ Κονγκ και τις εμπορικές τους σχέσεις στη διάρκειας μιας τηλεδιάσκεψης κορυφής.

Οι πρόεδροι των ευρωπαϊκών θεσμών εξέφρασαν στον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ και τον πρωθυπουργό Λι Κετσιάνγκ “την έντονη ανησυχία τους” για την πρώην βρετανική αποικία, όπου το Πεκίνο σκοπεύει να εφαρμόσει έναν νόμο για την εθνική ασφάλεια. Το Πεκίνο επέκρινε αυτές τις δηλώσεις.

Στις ευρωπαϊκές αγορές μετοχών, ο πανευρωπαϊκός  δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε +1,30% στις 367,40 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο +1,21% στις 6.320,12 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε υψηλότερα +2,13% στις 12.523,76 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη 1,39% στις 5.017,68 μονάδες. Στην περιφέρεια του ευρώ ο ΜΙΒ στο Μιλάνο κέρδισε +1,86% και ο ΙΒΕΧ στη Μαδρίτη +1,26%.

ΧΑ

Με ανεξαρτησία, εις βάρος των κερδών, έναντι των διεθνών, ανοδική συσσώρευση πάλι        

Στη δεύτερη σύνοδο της τέταρτης εβδομάδας του Ιουνίου, μετά από άνοιγμα στις 671,62 με ανοδικό  χάσμα  (1,26 μονάδες) από το κλείσιμο της προηγούμενης (670,36), οι τιμές κινήθηκαν έτσι ώστε ο ΓΔ να μείνει μόνιμα θετικό πεδίο. Το κατώτερο της συνόδου γενικά εμφανίστηκε μια φορά ήρθε στις 10:30 και ήταν οι 671,62 από 665,03 μονάδες την προηγούμενη. Η αναζήτηση του ανώτερου μέρας, που ήταν οι 681,58 από 672,24 τη Δευτέρα κράτησε από τις 10:31 ως τις 14:11 και εμφανίστηκε μετά από ανοδική δυναμική που σε περίπου 2,5 ώρες πήρε τον ΓΔ από τις 672 και τον οδήγησε στις 681,6 μονάδες.

Είναι σαφές πως οι θεσμικοί, επειδή κινήθηκαν συνετά, κατάφεραν να έχουμε τελικά κλείσιμο μέρας με μέτρια άνοδο,  με δεδομένη την προβλεπόμενη άνοδο στις αγορές των ΗΠΑ, που στο άνοιγμα επιβεβαιώθηκε, ενώ υπήρξε σαφής σταθερή άνοδος στην Ευρώπη. Συνεπώς είχαμε ανεξαρτησία από τα υπόλοιπα χρηματιστήρια, αφού η άνοδος εδώ ήταν κυρίαρχη ως τις 14:12, αλλά εξαντλήθηκε κατόπιν, από την κυριαρχία των πιέσεων, ενώ στα Ευρωπαϊκά τα κέρδη διαρκώς μεγάλωναν. Ο μέσος όρος, κατέληξε στις 17:01 στις 677,6 μονάδες, μετά από  σταθερής κλίσης πτωτική  κίνηση από τις 14:12 ως τις 16:55 που εμφανίστηκαν οι 676 μονάδες και με ανοδική αντίδραση  ωστόσο, στο τελευταίο πεντάλεπτο. Στις δημοπρασίες, είχαμε μικρή υπεροχή στις εντολές πώλησης και στις 17:12 ορίστηκε τιμή κλεισίματος χαμηλότερα από το μέσο της διακύμανσης της συνόδου.

Στο ημίωρο πριν τις δημοπρασίες κινήθηκε με σχετικά μικρή νευρικότητα, μετά από ξεκίνημα με ανοδικό χάσμα αρχικά, στα χρηματιστήρια στη Νέα Υόρκη. Συνεπώς η ισορροπία στα τελευταία λεπτά, αφορούσε κινήσεις των θεσμικών της αγοράς  που είχαν επηρεαστεί από την επιφυλακτική αντιμετώπιση των Τραπεζών από την Citi, αν  και μετά το πρώτο δεκάλεπτο, η ανοδική δυναμική των συναλλαγών στη Νέα Υόρκη έφερε στη πρώτη ώρα κέρδη +0,7%. Αλλά ήταν  εμφανής η απουσία διάθεσης αναζήτησης  για χαμηλά ημέρας μετά την πρώτη  ώρα της συνεδρίας, αλλά και η απουσία τάσης για κατάκτηση τιμών σε ανώτερα επίπεδα από του πρώτου τετράωρου, αφού δυο φορές ξεπεράστηκαν οι 681 μονάδες και ακολούθησαν κύματα ρευστοποιήσεων. Έτσι ήταν ανεπιτυχείς οι μάχες στο πρώτο δεκάλεπτο των δημοπρασιών, για να υπάρξει επιπλέον  απομάκρυνση του μέσου όρου από το χαμηλό του.

Εμφανίστηκε ένα πλάγιο διάστημα κατά τη διάρκεια των συναλλαγών άξιο να αναφέρουμε από 11:40 ως τις 13:40 με τον μέσο όρο μεταξύ των 677,5 και 679 μονάδων. Στις δημοπρασίες φάνηκε πως οι εντολές πώλησης υπερίσχυσαν των εντολών αγοράς, οι θεσμικοί οδήγησαν τον ΓΔ 1,04 μονάδες ψηλότερα από τις 675 μονάδες. Δεν είχαμε νέο κατώτερο έτους, έμειναν οι 469,55 από τη σύνοδο στις 17/3.

Τα αναπτυγμένα χρηματιστήρια του πλανήτη κινήθηκαν ανοδικά. Οι επενδυτές στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ξεκίνησαν με κινήσεις που έφεραν τους δείκτες σε θετικό πεδίο. Αλλά με νευρικότητα στη δυναμική των τιμών, πέρασαν σε ισχυρά κέρδη κατά το διάστημα μετά τις 13:00 δική μας ώρα αλλά γρήγορα επηρεάστηκαν από τις αγορές των ΗΠΑ και μείωσαν την άνοδό τους.  Δεν εμφάνισαν εναλλαγές στο πρόσημο μεταβολής επίσης. Ομοίως η Αθήνα, κράτησε τον ΓΔ το μεγαλύτερο διάστημα με μέτρια κέρδη ή μέτριες απώλειες και εμφάνισε διαφορά στη μεταβολή από τον DAX (+1,65% όταν έκλεισε η Αθήνα). Ο δείκτης S&P500 της Νέας Υόρκης όπως ήταν φυσικό καθόρισε τη νευρική πορεία του ΓΔ κατά τη διάρκεια των συναλλαγών, μέσω της εικόνας των ΣΜΕ του. Ωστόσο στο ξεκίνημα οι μεταβολές των δεικτών έδειξαν την τάση για ρίσκο.  Ο πανευρωπαϊκός Stoxx Europe 600 ήταν στο +0,96% όταν έκλεισε η Αθήνα.

Με τον τραπεζικό δείκτη σε ρόλο θετικού πρωταγωνιστή σε όλη τη διάρκεια της συνόδου, στις 17:01 ο ΔΤΡ είχε οδηγηθεί οριακά κάτω από τις 400 μονάδες από 387,93 την προηγούμενη, όταν ο μέσος όρος κάθισε στις 677,6 μονάδες, ήτοι 6 μονάδες ψηλότερα από το ελάχιστο. Η αγορά έκλεισε τελικά 5,68 μονάδες ψηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης συνεδρίας, με 5 από τα blue  chip με απώλειες στο κλείσιμο.

Είχαμε συνεπώς πολλά blue  chip που ώθησαν ανοδικά εκτός των τραπεζικών με άνοδο πάνω από +2,0%, ήτοι οι ΦΡΛΚ +5,53%  ΑΡΑΙΓ +3,83%, ΕΕΕ +2,79%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ +2,73%, ΔΕΗ +2,44%, και  ΕΛΛΑΚΤΩΡ +2,03%. Μετοχές του 25άρη που συνέβαλλαν πτωτικά με απώλειες άνω του -1,0%, ήταν οι ΜΠΕΛΑ -3,51%, ΣΑΡ -2,26%, και ΜΟΗ -1,50%. Η  παρουσία των θεσμικών του δολαρίου δεν επηρέασε την καθοδική τάση που κυριάρχησε μετά τις 14:15. Ήταν σύνοδος με ανοδικό αποτέλεσμα για την κεφαλαιοποίηση του ΧΑ, που κατέληξε στα 46,910 από 46,485 δις ευρώ.

Τη σύνοδο σφράγισε ελαφρά ψηλότερο συναλλακτικό ενδιαφέρον από  της προηγούμενης συνεδρίας, με συναλλαγές σε πακέτα αξίας 0,370 από 3,650 εκατ. ευρώ (για ΑΛΦΑ ). Η δε εμφάνιση κερδών σε 4 από τα 4 Τραπεζικά blue chip, μάλλον δεν είχε σχέση με την επιστροφή στην πλάγια δυναμική στα ελληνικά ομόλογα αναφοράς. Η απόδοση του δεκαετούς οδηγήθηκε στο1,277% από 1,273%.

Επηρέασαν θετικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (+2,08%), αφού οι επενδυτές έκλεισαν την ΑΛΦΑ στο +2,06% από -0,37%, την ΕΤΕ στο +3,36% από -1,37%, ΕΥΡΩΒ στο +1,59% από +0,78% και την ΠΕΙΡ στο +1,33% από -1,63%. Οι μετοχές του FTSEM αντιμετωπίστηκαν χειρότερα από τα blue chip με μεταβολή +0,47% από +0,29%.

Η στατιστική εικόνα των blue chip βελτιώθηκε, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (17 από 12) blue chip έναντι των καθοδικών (5 από 12) και δυο ΕΧΑΕ ΤΕΝΕΡΓ στα αμετάβλητα. Στο ΧΑ ο ΓΔ με μεταβολή +0,85% οδηγήθηκε στις 676,04 από 670,36 μονάδες, όταν ο 25άρης έκλεισε στις 1634,52 από 1622,13 με κέρδη +0,76%.

Για να συμβούν τα παραπάνω, ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 50,132 από 47,280 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 0,370 από 3,650 εκατ. ευρώ. Το πλήθος των ανοδικών διαμορφώθηκε σε 61 από 50, των καθοδικών 33 από 44 και 21 από 19 ήταν οι σταθερές.

Τεχνική ανάλυση Παράγωγα

Η επιστροφή του ενδιαφέροντος συνοδεύτηκε από ελαφρά αισιοδοξία 

Στη δεύτερη σύνοδο της τέταρτης βδομάδας του Ιουνίου, οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25 από την αρχή ως το τέλος σε θετικό πεδίο. Τον έκλεισαν τελικά, 12,39 μονάδες ψηλότερα. Το ελάχιστο σημειώθηκε στις 10:30 και ήταν οι 1623,16 μονάδες. Το μέγιστο, οι 1650,31, εμφανίστηκε στις 14:11. Στις 17:01 τον είχαν οδηγήσει στις 1639,56 και το κλείσιμο στις 1634,52 από 1622,13 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή +0,76% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα ανήλθε στα 9,6668 από 3,759 εκατ. ευρώ.

Στα ΣΜΕ του 25άρη ο όγκος για τη σειρά Ιουλίου ανήλθε σε 1567 ΣΜΕ με ανώτερο τις 1633,00 μονάδες, κατώτερο τις 1581,00 και τελευταίες πράξεις στις 1620,00 από 1606,00 μονάδες, ενώ σχηματίστηκαν 4007 από 3989 ανοικτά ΣΜΕ. Άλλαξαν χέρια επίσης 32 ΣΜΕ λήξης Αυγούστου με ανώτερο τις 1628,00 μονάδες, κατώτερο τις 1620,50 και τελευταίες πράξεις στις 1620,50 από 1598,25 μονάδες ενώ τα ανοικτά συμβόλαια ανήλθαν σε 159 από 160.

Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη το ενδιαφέρον ανέβηκε. Στα calls του 25άρη λήξης Ιουλίου ο όγκος ήταν 100 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 1675 μονάδες. Στα δικαιώματα αγοράς της επόμενης σειράς Αυγούστου, ο όγκος ήταν 60 για τιμές εξάσκησης στις 1575 και 1600 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης λήξης Ιουλίου ο όγκος ήταν 121 συμβόλαια με τιμές εξάσκησης από τις 1450 ως τις 1675 μονάδες σποραδικά . Δεν άλλαξαν ωστόσο χέρια συμβόλαια  για τη σειρά Αυγούστου. Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo ήταν περιορισμένο στα 2015 συμβόλαια για ΠΕΙΡ, στα 1972 για ΟΤΕ και στα 700 ΟΛΠ. 

Στην αγορά της Αθηνάς είχαμε μια κίνηση των τιμών που έμοιαζε με Μ αλλά το δεύτερο πόδι ήταν μικρότερο. Συνεπώς δύο φορές η αγοραστική διάθεση έδωσε στον μέσο όρο τιμές πάνω από τις 681 μονάδες αλλά και τις δύο ακολούθησαν σημαντικές πιέσεις. Αρκετοί εγχώριοι παράγοντες θεώρησαν ως αιτία τη Citigroup. Σε αναφορά που είδε το φως της δημοσιότητας χθες  τόνισε πως οι ελληνικές Τράπεζες έχουν  “ελκυστικές αποτιμήσεις, αλλά η μακροοικονομική αδυναμία βαραίνει στα κέρδη τους”. Συνολικά παραμένει ουδέτερη και χαρακτηρίζει υψηλού κινδύνου τις μετοχές τους. Η Citigroup εκφράζει μια προτίμηση για τη μετοχή της Eurobank, για την οποία προτείνει μειωμένη τιμή - στόχο στα 0,50 ευρώ, από 1 ευρώ. Για την ΑΛΦΑ προτείνει τιμή - στόχο στα 0,80 ευρώ, από 1,90 ευρώ, για την Εθνική Τράπεζα προτείνει τιμή - στόχο στα 1,50 ευρώ, από 2,80 ευρώ και για την Πειραιώς τιμή - στόχο στα 1,90 ευρώ, από 3,30 ευρώ.

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ο Δημήτρης Τζάνας  Δ/ντης Επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ στο τέταρτο σχόλιο του για τον Ιούνιο με τίτλο ΤΟ ΘΕΤΙΚΟ MOMENTUM ΣΥΝΕΧΊΖΕΤΑΙ ΣΤΟ Χ.Α.  σχολίασε αναλυτικά:

Τα κρούσματα της πανδημίας σημειώνουν αύξηση τις τελευταίες ημέρες σε διάφορες χώρες, ανάμεσά τους και στην Ελλάδα. Αν και καμία χώρα δεν προτίθεται να επαναφέρει τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα των προηγούμενων μηνών, η αρνητική επίδραση στην ψυχολογία των πολιτών είναι εμφανής, οδηγώντας σε συμπεριφορές περιστολής τόσο της κατανάλωσης των νοικοκυριών όσο και των επενδύσεων των επιχειρήσεων. Έτσι, παρατηρούνται αυξημένα επίπεδα αποταμίευσης στις ΗΠΑ αλλά και στην Ελλάδα είτε λόγω της συντηρούμενης φοβικής στάσης των πολιτών είτε λόγω οικονομικής δυσπραγίας είτε λόγω άλλων ψυχολογικών αιτίων που είναι της αρμοδιότητας διαφόρων ειδικοτήτων επιστημόνων. Εν όψει των παραπάνω, η επάνοδος της κανονικότητας στην παγκοσμιοποίηση μετατίθεται χρονικά και η κίνηση κεφαλαίων για οποιουσδήποτε λόγους (εμπορικούς, τουριστικούς, επενδυτικούς) παραμένει σε υποτονικά επίπεδα.

Με αυτά τα δεδομένα, η πορεία των εταιρικών μεγεθών δεν αναμένεται να κινηθεί ανοδικά παρά μόνο μετά το 2021 με την επάνοδο στα μεγέθη του 2019 να επανέρχεται μετά το 2022, με τις εξαιρέσεις συγκεκριμένων τεχνολογικών  κλάδων που έχουν ευνοηθεί την περίοδο της πανδημίας. Όμως, οι δείκτες στις αγορές συνεχίζουν να κινούνται ανοδικά με μικρά διαλείμματα διορθώσεων, προεξοφλώντας τις επερχόμενες καλύτερες ημέρες για τις οικονομίες σε όρους αυξημένων ρυθμών μεγέθυνσης και θέσεων απασχόλησης. Αυτό είναι το αποτέλεσμα των συνεχιζόμενων δράσεων των Κεντρικών Τραπεζών και των δημοσιονομικών πακέτων στήριξης. Ειδικότερα, η ΕΚΤ με το μηχανισμό της χορήγησης ρευστότητας με αρνητικό (!) επιτόκιο, έδωσε €1,3 τρις. τις προηγούμενες ημέρες στις τράπεζες της ευρωζώνης δημιουργώντας τις προϋποθέσεις εκτεταμένης πιστωτικής επέκτασης από μέρους των τραπεζών στο επόμενο διάστημα, ενώ την  ίδια ώρα ο συνδυασμός κρατικών εγγυήσεων και χαλαρότερων κανόνων εποπτείας του  SSM επιτρέπει τη χορήγηση δανείων και σε λιγότερο αξιόχρεους δανειολήπτες.

Στην ελληνική οικονομία, τα διαθέσιμα στο μαξιλάρι του Υπουργού Οικονομικών φτάνουν τα €37,5 δις ξεπερνώντας το επίπεδο προ της πανδημίας! Την ίδια ώρα,  στο ελληνικό χρηματιστήριο τα δεδομένα που προαναφέρθηκαν συντηρούν το θετικό momentum με τη συνεχιζόμενη καθοδήγηση από τον τραπεζικό κλάδο που έχει λάβει συνολική ρευστότητα € 35 δις. τις τελευταίες ημέρες από τους διάφορους μηχανισμούς υποβοήθησης της ΕΚΤ (αγορές τίτλων στο πλαίσιο της ποσοτικής χαλάρωσης και ρευστότητα μέσω των TLTROs, των στοχευμένων δηλαδή  μακροπρόσθεσμων δράσεων αναχρηματοδότησης).  Έτσι, ο τραπεζικός κλάδος είναι σε θέση να ικανοποιήσει  το σύνολο των δανειοδοτικών αιτημάτων διαμορφώνοντας έτσι τις προϋποθέσεις για υποβολή αιτημάτων για την επανεκκίνηση της οικονομίας, ενώ εκκρεμούν τα ύψους €20 δις. κονδύλια του ΕΣΠΑ 2012-27 αλλά και τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης που είναι πιθανό να εγκρίνει η Σύνοδος Κορυφής των ευρωπαίων ηγετών στις 17-18 Ιουλίου. Επιπλέον, οι αλλαγές των συντελεστών στάθμισης των δεικτοβαρών τίτλων με οροφή το 10% για τις μετοχές του δείκτη FTSE 25 ευνοούν τις μετοχές των τραπεζών που αναμένεται να έχουν αυξημένη εκπροσώπηση στα χαρτοφυλάκια θεσμικών επενδυτών. Παρ’ όλα αυτά, η κίνηση του Γ.Δ. προς τις 700 μονάδες δεν θα συντελεστεί αν δεν υπάρξει ουσιαστική συναλλακτική αναβάθμιση, εξέλιξη που είναι πιθανό να δρομολογηθεί τις επόμενες ημέρες, στο βαθμό που υπάρξουν οι κατάλληλοι θετικοί καταλύτες (π.χ. εξελίξεις στο έργο του Ελληνικού, δρομολόγηση σημαντικών επενδυτικών σχεδίων ιδιαίτερα εκείνων που αφορούν τον ενεργειακό μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας).

Σήμερα

Αν και οι ΗΠΑ διαβεβαιώνουν ότι η εμπορική συμφωνία της Κίνας ήταν ανέπαφη και τα αισιόδοξα οικονομικά δεδομένα παρείχαν ορισμένους λόγους αισιοδοξίας, οι ασιατικές μετοχές αναμενόταν να τεθούν υπό πίεση σήμερα Τετάρτη 24/6, καθώς η άνοδος σε νέες μολύνσεις από κοροναϊό επηρέασε το κλίμα. Τελικά μετά από υπολογίσιμα κέρδη αρχικά αρκετοί δείκτες επέστρεψαν στα επίπεδα του προηγούμενου κλεισίματος και άρχισαν να αλλάζουν πρόσημο μεταβολής που ήταν όμως οριακή. 

Οι καθυστερημένες πωλήσεις θέσεων που παρατηρήθηκαν χθες στη Wall Street πρότειναν ένα «αβέβαιο ξεκίνημα» για τις ασιατικές αγορές.

Ο S & P / ASX 200 της Αυστραλίας αυξήθηκε +0,24% στις συναλλαγές του δεύτερου μέρους. Η μεταβολή του Nikkei 225 της Ιαπωνίας ήταν στις 9:15 δική μας ώρα  -0,07%. Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ ενώ στο άνοιγμα κέρδιζε στο τέλος έχασε -0,23%.

Στην Wall Street, ο Dow Jones Industrial Average έκλεισε 0,5% υψηλότερα, ο S&P 500 κέρδισε 0,43% και ο Nasdaq Composite πρόσθεσε 0,74%. Ωστόσο, οι τρεις βασικοί δείκτες εμφάνισαν κέρδη υψηλότερα από 1% νωρίτερα στη συνεδρία της Τρίτης. Οι περιπτώσεις νέων κρουσμάτων Coronavirus στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 25% την εβδομάδα που έληξε στις 21 Ιουνίου σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με ανάλυση του Reuters. Οι πολιτείες των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του Τέξας και της Αριζόνα, σημείωσαν ρεκόρ στις εστίες τους. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι διατεθειμένη να απαγορεύσει τους αμερικανούς ταξιδιώτες λόγω της αύξησης των περιπτώσεων στη χώρα, τοποθετώντας την στην ίδια κατηγορία με τη Βραζιλία και τη Ρωσία, ανέφεραν την Τρίτη οι New York Times.