Φαίνεται πως η ώρα να δούμε και πάλι το δολάριο να αποδυναμώνεται έφτασε. Εάν αυτό όντως συμβεί, θα είναι πολύ καλό νέο για αρκετές οικονομίες, επισημαίνει σε ανάλυσή του το Bloomberg. Ωστόσο υπάρχουν παράγοντες που απειλούν το φθηνό δολάριο.
Φαίνεται πως η ώρα να δούμε και πάλι το δολάριο να αποδυναμώνεται έφτασε. Εάν αυτό όντως συμβεί, θα είναι πολύ καλό νέο για πολλούς επισημαίνει σε ανάλυσή του το Bloomberg.
Τόσο σε πραγματικούς όρους (εάν δηλαδή συνυπολογιστεί ο πληθωρισμός) όσο και σε ονομαστικούς όρους το δολάριο είναι περίπου εκεί που βρισκόταν πριν από 20 χρόνια. Ύστερα από διάφορες διακυμάνσεις κατά το σοκ του πρώτο εξαμήνου, φαίνεται πια να βρίσκεται σταθερά σε τροχιά πτώσης.
Ένας λόγος για την σχετική αδυναμία του είναι εξαιρετικά θετικός: Το έλλειμμα δολαρίων στον υπόλοιπο κόσμο είναι πια λιγότερο έντονο. Τον Μάρτιο η Federal Reserve άρχισε να προσφέρει swap συναλλάγματος σε έναν αριθμό κεντρικών τραπεζών φιλικών χωρών, καθώς αντιμετώπιζαν στενότητα στη χρηματοδότηση σε δολάρια.
Τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών εμφάνισαν μια «τραυματική» πτώση κατά την έξαρση της κρίσης του Covid. Τώρα έχουμε μερική ανάκαμψή τους παρά το γεγονός ότι χώρες, όπως η Βραζιλία, το Μεξικό και η Ινδία βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της υγειονομικής κρίσης.
Ακόμη ένας βασικός λόγος για την αδυναμία του δολαρίου είναι πως η Fed φαίνεται να έχει δεσμευθεί να διατηρήσει χαμηλά τα επιτόκια για αρκετό καιρό ακόμη. Η διαφορά στην απόδοση των αμερικανικών και γερμανικών κρατικών ομολόγων περιορίστηκε δραστικά τις πρώτες εβδομάδες της κρίσης, ενώ τώρα έχει σταθεροποιηθεί λίγο πάνω από τις 100 μονάδες βάσης, επίπεδα που είχαμε να δούμε από το 2014.
Σε κάθε περίπτωση εάν η Fed θέλει να δει την οικονομία να αναπτύσσεται δεν μπορεί παρά να κρατήσει τα επιτόκια χαμηλά, ώστε να μην υπάρχει κίνητρο για αποταμίευση.
Η μεγαλύτερη απειλή για το αδύναμο δολάριο προέρχεται από την αγορά πετρελαίου. Επί δεκαετίες τα δύο στοιχεία ενεργητικού συνδέονται, αφού η πώληση του πετρελαίου γίνεται σε δολάρια. Αυτό ουσιαστικά εγγυάται την αντίστροφη σχέση των τιμών τους (όταν η μία ανεβαίνει, η άλλη πέφτει). Το τελευταίο μεγάλο ράλι του δολαρίου ήρθε το 2014 όταν η τιμή του πετρελάιου κατέρρευσε εν μέσω απειθαρχίας στον ΟΠΕΚ. Τώρα η τιμή του πετρελαίου ανακάμπτει για όσο τουλάχιστον πειθαρχούν τα μέλη του ΟΠΕΚ. Αν αυτό αλλάξει τότε και το δολάριο μπορεί να βρεθεί σε τροχιά ανατίμησης.
Ακόμη ένας μεγάλος κίνδυνος θα μπορούσε να προέλθει από την Ευρωζώνη. Εάν Ε.Ε. και Βρετανία δεν επιδείξουν κοινή λογική ώστε να ολοκληρώσουν εγκαίρως τις διαπραγματεύσεις για μία εμπορική συμφωνία, τότε ευρώ και στερλίνα θα δεχθούν σφυροκόπημα και το δολάριο θα ενισχυθεί και πάλι.
Πηγή: Bloomberg