Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 02 Οκτωβρίου 2007 09:40

Αλλάζει φυσιογνωμία η ΔΕΗ

ΣΤΟ ΚΑΤΩΦΛΙ σημαντικών αλλαγών με τις οποίες θα αλλάξει πλήρως η φυσιογνωμία της επιχείρησης, βρίσκεται η ΔΕΗ. Με την ολοκλήρωση του νέου Βusiness Plan της επιχείρησης από τις Booz Αllen Hamilton και Makinsey, η διοίκηση της επιχείρησης έχει έτοιμο το νέο οργανωτικό πλάνο, με το οποίο αισιοδοξεί να ανταπεξέλθει η ΔΕΗ στις προκλήσεις του ανταγωνισμού.

Επιγραμματικά, το νέο σχέδιο για τη ΔΕΗ, προβλέπει τη διατήρηση της εισηγμένης, ως εταιρείας συμμετοχών και την απόσχιση των κύριων δραστηριοτήτων της σε ξεχωριστές εταιρείες, 100% ελεγχόμενες από τη μητρική.

Σύμφωνα με το Business Plan, η κύρια δραστηριότητα της ΔΕΗ, δηλαδή παραγωγή, μεταφορά, διανομή και εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας, θα υλοποιείται από 6 διαφορετικές θυγατρικές και συγκεκριμένα τις:

ΔΕΗ Μεταφορά Α.Ε., ΔΕΗ Διανομή Α.Ε., (μονοπωλιακές επιχειρήσεις που θα ελέγχουν τα ιδιόκτητα δίκτυα διανομής και μεταφοράς). Επίσης τις εταιρείες που θα είναι εκτεθειμένες στον ανταγωνισμό, ΔΕΗ Παραγωγή Α.Ε. (μονάδες ηλεκτροπαραγωγής), ΔΕΗ Λιγνιτωρυχεία Α.Ε., ΔΕΗ Εμπορία Α.Ε. (πώληση ηλεκτρικής ενέργειας στους πελάτες) και ΔΕΗ Trading η οποία θα ασχολείται με τη χονδρική εμπορία ενεργειακών προϊόντων, όπως καύσιμα και ηλεκτρική ενέργεια.

ΔΕΣΜΗΕ

Από το Βusiness Plan, προκύπτει επίσης ότι η ΔΕΗ αποξενώνεται από το ΔΕΣΜΗΕ, δηλαδή το διαχειριστή του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας, στον οποίο συμμετέχει με 49% (51% ανήκει στο δημόσιο), προκειμένου έτσι να γίνει συμβατή η λειτουργία της με την προωθούμενη από την Ε.Ε. νέα κοινοτική οδηγία, που επιβάλλει τον πλήρη διαχωρισμό των δραστηριοτήτων αυτών από τις εταιρείες παραγωγής και διανομής.

Το επιπλέον στοιχείο που προκύπτει από το επιχειρησιακό σχέδιο, είναι ότι η ΔΕΗ δείχνει αποφασισμένη να εξαγοράσει από το δημόσιο το 30% του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΠΑ (φυσικό αέριο), βάσει της option που διαθέτει από το 1996. Επίσης, ότι σχεδιάζει την ευρεία συμμετοχή και άλλων (ιδιωτικών) κεφαλαίων για τις επενδύσεις σε νέες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής.

Συνεργασίες

Ετσι, με βάση το πρόγραμμα αντικατάστασης παλαιών μονάδων για την περίοδο μέχρι το 2014, η ΔΕΗ προβλέπει τη συνεργασία με την ΑΓΕΤ Ηρακλής και τη Λάρκο, για τη δημιουργία δύο λιθανθρακικών μονάδων των 800 μεγαβάτ η κάθε μία σε Αλιβέρι και Λάρυμνα. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, οι δύο εταιρείες, θα ελέγχουν ποσοστό 22,5% στις λιθανθρακικές μονάδες.

Η εταιρική συμμετοχή της ΑΓΕΤ και της Λάρκο, στις σχεδιαζόμενες λιθανθρακικές μονάδες της ΔΕΗ, σχετίζεται με τις υπηρεσίες υποδομής που θα προσφέρουν οι δύο εταιρείες για τη λειτουργία τους, δηλαδή λιμενικές εγκαταστάσεις εκφόρτωσης λιθάνθρακα, αυλές για λειτουργικά και αποθέματα ασφαλείας λιθάνθρακα.

Το νέο business Plan, επρόκειτο να συζητηθεί σήμερα στο δ.σ. της ΔΕΗ. Ωστόσο μετά από αντιδράσεις που υπήρξαν εκ μέρους των συνδικαλιστών, αναβλήθηκε η συζήτηση του θέματος. Από την πλευρά της ΓΕΝΟΠ, επισημαίνεται ότι με το νέο επιχειρηματικό σχέδιο, ανοίγει ο δρόμος για την είσοδο ιδιωτικών κεφαλαίων είτε στις θυγατρικές, είτε στις επί μέρους νέες μονάδες.

Καινούργιες μονάδες

Συνολικά το πρόγραμμα της ΔΕΗ προβλέπει την αντικατάσταση υφιστάμενων μονάδων συνολικής ισχύος 3.300 μεγαβάτ. Πρόκειται για μονάδες λιγνιτικές, πετρελαϊκές και φυσικού αερίου (ατμοστροβιλικές), οι οποίες θα υποκατασταθούν από 3 μονάδες φυσικού αερίου συνδυασμένου κύκλου, μία λιγνιτική και 2 λιθανθρακικές. Ειδικότερα, σχεδιάζονται 1 μονάδα φυσικού αερίου συνδυασμένου κύκλου στο Αλιβέρι της Εύβοιας (έχει ήδη ανατεθεί στη ΜΕΤΚΑ), 2 μονάδες φυσικού αερίου συνδυασμένου κύκλου στη Μεγαλόπολη της Πελοποννήσου των 400 μεγαβάτ η μία, μία λιγνιτική στη Μελίτη της Φλώρινας των 450 μεγαβάτ και 2 λιθανθρακικές των 800 μεγαβάτ η κάθε μία.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΪΤΑΝΤΖΙΔΗΣ