Τα φρέσκα φρούτα και τα λαχανικά, αλλά και τα ισχυρά benchmarks της ελληνικής παραγωγής, όπως φέτα, γιαούρτι, ελαιόλαδο και ελιές, εμφάνισαν ισχυρά «αντισώματα» έναντι της πανδημίας επί γερμανικού εδάφους, ενώ αντίθετα οι εξαγωγές ελληνικών τυποποιημένων τροφίμων στη Γερμανία εξακολουθούν να «νοσούν», με τις εκτιμήσεις για την επιστροφή των πωλήσεων σε προ κρίσης Covid-19 επίπεδα των Γερμανών χονδρεμπόρων να είναι δυσοίωνες.
Από την έντυπη έκδοση
Της Δανάης Αλεξάκη
[email protected]
Τα φρέσκα φρούτα και τα λαχανικά, αλλά και τα ισχυρά benchmarks της ελληνικής παραγωγής, όπως φέτα, γιαούρτι, ελαιόλαδο και ελιές, εμφάνισαν ισχυρά «αντισώματα» έναντι της πανδημίας επί γερμανικού εδάφους, ενώ αντίθετα οι εξαγωγές ελληνικών τυποποιημένων τροφίμων στη Γερμανία εξακολουθούν να «νοσούν», με τις εκτιμήσεις για την επιστροφή των πωλήσεων σε προ κρίσης Covid-19 επίπεδα των Γερμανών χονδρεμπόρων να είναι δυσοίωνες.
Σύμφωνα με τα ευρήματα του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων στο Μόναχο, το οποίο επικοινώνησε με 20 από τις σημαντικότερες εταιρείες ελληνικών συμφερόντων, εισαγωγείς, εμπόρους και διανομείς ελληνικών προϊόντων, χονδρεμπόρους της Κεντρικής Λαχαναγοράς, υπεύθυνους μεγάλων καταστημάτων λιανικής πώλησης κ.λπ., προκύπτει μια αρκετά διαφοροποιημένη εικόνα, ανάλογα με τον εκάστοτε κλάδο δραστηριότητας και τον τρόπο λειτουργίας των συγκεκριμένων επιχειρήσεων.
Σε ό,τι αφορά τα τρόφιμα - ποτά, καταγράφονται δύο ταχύτητες, με τα τυποποιημένα τρόφιμα να καταγράφουν σημαντικές απώλειες, ενώ τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, καθώς και τα ισχυρά «χαρτιά», όπως φέτα, ελαιόλαδο, ελιές και γιαούρτι, να ενδυναμώνουν την παρουσία τους στη γερμανική αγορά.