Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 02 Οκτωβρίου 2007 16:27

Κοινοτικά μέτρα για τη στήριξη των πυρόπληκτων παραγωγών και κτηνοτρόφων ζητά η Ελλάδα

Την ανάγκη άμεσης αντιμετώπισης των προβλημάτων στις πυρόπληκτες περιοχές της χώρας έθεσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αλέξανδρος Κοντός σε συνάντηση που είχε στις Βρυξέλλες με την Επίτροπο Γεωργίας, Μάριαν Φίσερ Μποέλ και τον Επίτροπο Περιβάλλοντος, Σταύρο Δήμα.

Συγκεκριμένα, κατά τη συνάντησή του με την Επίτροπο Φ. Μποέλ, ο Έλληνας υπουργός ζήτησε τη λήψη κοινοτικών μέτρων για τη στήριξη του εισοδήματος των παραγωγών και των κτηνοτρόφων στις πυρόπληκτες περιοχές, καθώς και την έκφραση της κοινοτικής αλληλεγγύης, για την γρήγορη υλοποίηση του Σχεδίου Ανασυγκρότησης των περιοχών αυτών, το οποίο εκπονείται από τα Γεωπονικά Πανεπιστήμια της χώρας, με ευθύνη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Επιπλέον, ο κ. Κοντός ζήτησε την αύξηση της χορήγησης προκαταβολών των άμεσων ενισχύσεων, από 50% σε 75% της επιδότησης στο πλαίσιο της Δ΄ προγραμματικής περιόδου, το διπλασιασμό της προκαταβολής για τον εκσυγχρονισμό των γεωργικών εκμεταλλεύσεων φυτικής και ζωικής παραγωγής και τις αγροτουριστικές δράσεις, καθώς και την επιτάχυνση όλων των κοινοτικών διαδικασιών για την έγκριση των Προγραμμάτων Εθνικών Ενισχύσεων (ΠΣΕΑ).

Ακόμη, κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να στηρίξει την ελληνική κτηνοτροφία, προκειμένου να αποφύγει τους κραδασμούς που δέχεται λόγω της ραγδαίας αύξησης των τιμών των ζωοτροφών και του υψηλού κόστους παραγωγής.

Η Επίτροπος Φ. Μποέλ, διαβεβαίωσε τον Έλληνα υπουργό ότι θα συνδράμει στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που απασχολούν την ελληνική γεωργία και κτηνοτροφία.

Αναφορικά με τη μεταρρύθμιση του αμπελοοινικού τομέα, ο Έλληνας υπουργός δήλωσε πως δεν θα δεχθεί λύσεις που μειώνουν την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών κρασιών και απέρριψε τη χρήση ζάχαρης για τον εμπλουτισμό τους. Παράλληλα, επέμεινε στη δημιουργία εθνικών φακέλων με επαρκή χρηματοδότηση από κοινοτικούς πόρους και διευρυμένο περιεχόμενο δράσεων και υποστήριξε την ανάγκη διαμόρφωσης για τον τομέα και ειδικότερα για τα ελληνικά κρασιά μιας στοχευμένης πολιτικής προβολής και προώθησης.

Σχετικά με τον καπνό, ο κ. Κοντός ζήτησε επανεξέταση των διατάξεων της νέας Κοινής Οργάνωσης Αγοράς, με στόχο την αποφυγή της μεταφοράς πόρων στο διαρθρωτικό σκέλος του τομέα.

Τέλος, κατά τη συνάντηση με τον Έλληνα Επίτροπο Περιβάλλοντος, Σταύρο Δήμα, εξετάστηκαν όλες οι δυνατότητες ανασυγκρότησης και ανάπλασης του δασικού και γεωργικού περιβάλλοντος στις πυρόπληκτες περιοχές της Ελλάδας καθώς και άλλα εξειδικευμένα θέματα που αφορούν την περιβαλλοντική πτυχή της ΚΑΠ.

Πηγή ΑΠΕ