Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 19 Ιουνίου 2020 12:16

Μαραθώνιος στήριξης της Ευρωζώνης από τις κεντρικές τράπεζες

Συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς οι προσπάθειες κεντρικών τραπεζών και κυβερνήσεων να αποφύγουν τον εκτροχιασμό των οικονομιών τους από την πανδημία του κορονοϊού και τις συνεπακόλουθες συνέπειες. Χθες η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι οι τράπεζες της Ευρωζώνης έχουν μέχρι στιγμής αντλήσει με τη μορφή δανείων το ποσό ρεκόρ του 1,31 τρισ. ευρώ, μέσω του νέου γύρου φθηνού δανεισμού που προσφέρει σε αυτές από τον Απρίλιο.

Από την έντυπη έκδοση

Του Γιάννη Παγκαλιά
[email protected]

Συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς οι προσπάθειες κεντρικών τραπεζών και κυβερνήσεων να αποφύγουν τον εκτροχιασμό των οικονομιών τους από την πανδημία του κορονοϊού και τις συνεπακόλουθες συνέπειες. 

Χθες η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι οι τράπεζες της Ευρωζώνης έχουν μέχρι στιγμής αντλήσει με τη μορφή δανείων το ποσό ρεκόρ του 1,31 τρισ. ευρώ, μέσω του νέου γύρου φθηνού δανεισμού που προσφέρει σε αυτές από τον Απρίλιο, εκμεταλλευόμενες τα αρνητικά επιτόκια για να καλύψουν την αυξανόμενη ζήτηση πίστωσης από εταιρείες που έχουν πληγεί από την πανδημία του κορωνοϊού. Παράλληλα η Τράπεζα της Αγγλίας, μετά το πέρας της χθεσινής συνεδρίασής της, έκανε γνωστό ότι επεκτείνει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων κατά 100 δισ. στερλίνες, ενώ η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας διατήρησε το βασικό της επιτόκιο στο -0,75%, δηλώνοντας ότι προτίθεται να παρέμβει με μεγαλύτερη ένταση στην αγορά συναλλάγματος, έτσι ώστε να αποδυναμώσει το υπερτιμημένο ελβετικό φράγκο.

Στη μεγαλύτερη μεμονωμένη δανειακή πράξη της έως σήμερα προέβη η ΕΚΤ προκειμένου να εξασφαλίσει τη ροή της ρευστότητας στην Ευρωζώνη, προσφέροντας δάνεια ύψους 1,31 τρισ. ευρώ στα ευρωπαϊκά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, μέσω του προγράμματος στοχευμένων πράξεων μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης (TLTROs).

Η ΕΚΤ, μέσω του προγράμματος, το οποίο εισήγαγε πριν από 6 χρόνια, προσφέρει φθηνή δανειοδότηση στα ευρωπαϊκά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, ένα πρόγραμμα που επανασχεδιάστηκε νωρίτερα κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους, ώστε να βοηθηθεί η οικονομία της Ευρωζώνης από την κρίση που προκάλεσε το ξέσπασμα του κορονοϊού. Στο πλαίσιο αυτό οι τράπεζες της ζώνης του ευρώ λαμβάνουν δάνεια με επιτόκιο έως -1% για διάστημα έως 3 έτη. 

Αν και ο δανεισμός είναι διπλάσιος σε σύγκριση με οποιαδήποτε προηγούμενη διευκόλυνση της ΕΚΤ, το καθαρό ποσό είναι μικρότερο, καθώς οι τράπεζες πιθανότατα μετακύλισαν περί τα 750 δισ. ευρώ προηγούμενης χρηματοδότησης της ΕΚΤ για να επωφεληθούν από τα αρνητικά επιτόκια.

Τρ. Αγγλίας: Επιπλέον 100 δισ. λίρες για ομόλογα

Χθες εξάλλου η Τράπεζα της Αγγλίας ανακοίνωσε την επέκταση του προγράμματος της αγοράς ομολόγων της κατά επιπλέον 100 δισ. λίρες, σε μία προσπάθεια να βοηθήσει τη βρετανική οικονομία να αντεπεξέλθει στη χειρότερη οικονομική ύφεση των τριών τελευταίων αιώνων.

Με την απόφαση αυτή το συνολικό ποσό του προγράμματος ανέρχεται στα 745 δισ. λίρες, ενώ η τράπεζα διατήρησε παράλληλα το βασικό της επιτόκιο στο 0,1%.

Ελβετία: Διατήρησε το χαμηλότερο επιτόκιο

Στη διατήρηση του βασικού της επιτοκίου στο -0,75% (το χαμηλότερο στον κόσμο) προχώρησε και η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας (SNB), δηλώνοντας παράλληλα ότι παραμένει διατεθειμένη να παρεμβαίνει με μεγαλύτερη ένταση στην αγορά συναλλάγματος για να περιορίσει την ισχύ του «πολύ υπερτιμημένου» ελβετικού φράγκου.

«Η επεκτατική νομισματική πολιτική της SNB παραμένει αναγκαία για να διασφαλίσει τις κατάλληλες νομισματικές συνθήκες στην Ελβετία» ανέφερε η τράπεζα.