Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 04 Οκτωβρίου 2007 07:56

Απώλειες του χαλκού στη Σαγκάη

ΠΤΩΤΙΚΑ κινήθηκε ο χαλκός στην Ασία, καθώς η Southern Copper Corp. επεδίωξε τη λήξη της απεργίας με αίτημα υψηλότερους μισθούς από τους εργαζομένους της στο Περού, σε συνδυασμό με την ισχυροποίηση του δολαρίου που περιόρισε τη ζήτηση του μετάλλου από αγοραστές εκτός ΗΠΑ.

Η Southern Copper, η πέμπτη μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής χαλκού στον κόσμο, είπε χθες ότι θα συναντηθεί με τους εργαζομένους στο χυτήριό της Ilo και στα ορυχεία της Toquepala και Cuajone. Οι εργαζόμενοι άρχισαν να απεργούν στις 2 Οκτωβρίου για τρίτη φορά φέτος, μετά την απόρριψη για αύξηση 11,5% των μισθών τους.

Στο London Metal Exchange ο χαλκός για παράδοση σε τρεις μήνες υποχώρησε 0,5% φθάνοντας στα 8.261 δολ. ο μετρικός τόνος στις 9:48 π.μ. στη Σιγκαπούρη, μετά την αναρρίχησή του έως τα 8.315 δολ. χθες ο τόνος.

Στο Comex του Χρηματιστηρίου Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης (Nymex) τα συμβόλαια του χαλκού για παράδοση Δεκεμβρίου υποχώρησαν έως 0,3% φθάνοντας στα 3,7540 δολ. η λίμπρα την ίδια ώρα, μετά την άνοδό τους έως τα 3,7775 δολ. η λίμπρα χθες.

Κλειστές είναι και σήμερα οι αγορές στην Κίνα, λόγω εθνικής εορτής.

Το ευρώ, που έχει υποχωρήσει 1,3% από τα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ την 1η Οκτωβρίου, διαπραγματεύθηκε κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα έναντι του αμερικανικού νομίσματος καθώς εικάζεται ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια στο 4%.

Οι τιμές του χαλκού σε δολάρια τείνουν να υποχωρήσουν όταν ισχυροποιείται το νόμισμα, καθώς ο χαλκός καθίσταται πιο ακριβός για αγοραστές εκτός των ΗΠΑ.