ΘΕΤΙΚΕΣ αποδόσεις σε εγχώριο νόμισμα είχαν το μήνα Σεπτέμβριο όλες οι μεγάλες χρηματιστηριακές αγορές της Ευρώπης, όπως αναφέρει στην μηνιαία ανασκόπησή της (Pan European Monthly Review) η Citigroup.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης DJ Stoxx 600 «γύρισε» θετικός κατά 0,6%, ενώ ο δείκτης των μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης (DJ Stoxx Large Cap Index) ξεπέρασε σε αποδόσεις τους δείκτες των μετοχών μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης. Σε επίπεδο συμβολής των επιμέρους δεικτών, ο δείκτης βασικών υλικών ήταν εκείνος που σημείωσε τη μεγαλύτερη άνοδο, ενώ στον αντίποδα, με τις χειρότερες επιδόσεις, βρέθηκε ο δείκτης των χρηματοπιστωτικών εταιρειών.
Στην αντίστοιχη ανασκόπησή της για την αγορά της Μ. Βρετανίας, η Citigroup επισημαίνει ότι παρά την ανάκαμψή τους από τα χαμηλά που σημείωσαν στα μέσα Αυγούστου, οι μετοχές των βρετανικών εταιρειών υπέφεραν από ένα «φτωχό» τρίτο τρίμηνο, αφού τερμάτισαν το τρίμηνο με απώλειες 1,8%, όντας η χειρότερη σε επιδόσεις μεγάλη κατηγορία περιουσιακών αγαθών.
Εκτός Μ. Βρετανίας, οι μετοχές ενισχύθηκαν την ίδια περίοδο κατά 1,8% εν μέρει λόγω των θετικών αποδόσεων στις αγορές των ΗΠΑ και του Ειρηνικού, εξαιρουμένης της Ιαπωνίας. Τα κρατικά βρετανικά ομόλογα ήταν η κατηγορία επένδυσης με τις καλύτερες επιδόσεις - περισσότερο από 4,1% απόδοση μέσα στο τρίμηνο -, ενώ τα βρετανικά εταιρικά ομόλογα είχαν απόδοση 1,1% και τα μετρητά 1,5% την ίδια περίοδο.
Σημειώνεται ότι στην έκθεση «The View» της Citi Private Bank (Οκτώβριος 2007), η άποψη του διεθνούς οίκου για τις διεθνείς μετοχικές αγορές παραμένει μεν θετική, αλλά με περισσότερη σύνεση. Ειδικότερα, αναπροσαρμόζει την άποψή του για τις διεθνείς μετοχικές αγορές σε «partial overweight» από «full overweight» προηγουμένως, και παράλληλα ενισχύει τη σύσταση για ρευστά διαθέσιμα σε «partial overweight» έναντι «neutral» πριν. Η κύρια αιτία για την αναθεώρηση αυτή είναι η κρίση στις πιστωτικές αγορές.
Η αναλύτρια της Citi, Georgia Bush είναι απόλυτα θετική για την πορεία των μετοχών εταιρειών της ευρωζώνης, λόγω των ελκυστικών τους αποτιμήσεων σε σχέση με τα μέχρι σήμερα ιστορικά τους επίπεδα. Επιπλέον, η καλή πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας θεωρείται υποστηρικτική για την εταιρική κερδοφορία, αν και κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει, όπως αναφέρει, την υψηλή έκθεση αρκετών τραπεζών στη δευτερογενή αγορά ενυπόθηκων δανείων των ΗΠΑ. Η αγορά που είναι περισσότερο «ευάλωτη» στην πιστωτική κρίση είναι αυτή της Βρετανίας, μετά και το «κρούσμα» της Northern Rock.
ΝΕΝΑ ΜΑΛΛΙΑΡΑ