Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 28 Μαρτίου 2001 16:43

Εγκρίθηκε η εισαγωγή της Μότορ Οιλ στο ΧΑΑ

Την αύξηση, υπό προϋποθέσεις, του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας "Μότορ Οϊλ (Ελλάς)", με δημόσια εγγραφή και εισαγωγή των μετοχών της στην Κύρια Αγορά του ΧΑΑ ενέκρινε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς κατά τη σημερινή συνεδρίαση του δ.σ. της.

Επίσης, το δ.σ. της Ε.Κ. ενέκρινε:

-Την απόφαση για τον καθορισμό ειδικών προσόντων και ειδικής διαδικασίας πιστοποίησης υπαλλήλων, των εποπτευομένων από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς εταιριών, που είναι αρμόδιοι για τη λήψη και διαβίβαση εντολών, για την εκτέλεση εντολών, για την παροχή συμβούλων, για τη διαχείριση χαρτοφυλακίου πελατών, καθώς και την ανάλυση μετοχών και της αγοράς.

-Την άδεια λειτουργίας της εταιρίας "Διολκός Asset Management ΑΕΠΕΥ".

-Την επιβολή προστίμου ύψους 4 εκατ. δρχ. στον Μ. Κανταρτζόπουλο, πρόεδρο του ΔΣ της εταιρίας "ΔΙΕΚΑΤ" γιατί δημοσιοποίησε πρόωρα είδηση για ουσιώδη επιχειρηματική συνεργασία, η οποία διαψεύσθηκε πριν λάβει τη μορφή απόφασης, κατά παράβαση του άρθρου 4 της απόφασης 204/14.11.2000 της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς που ρυθμίζει τους κανόνες συμπεριφοράς των εισηγμένων εταιριών στο ΧΑΑ.

-Την προσωρινή αναστολή λειτουργίας των ΑΕΛΔΕ "Δαναϊς" και "Aegis". Οι παραβάσεις που εντοπίστηκαν ήταν η μη ύπαρξη εσωτερικών οδηγιών και κανόνων λειτουργίας, η χρησιμοποίηση τρίτων προσώπων (παραγωγών, μεσιτών), καθώς και ενδείξεις παροχής επενδυτικων υπηρεσιών διαχείρισης χαρτοφυλακίου χωρίς την απαιτούμενη άδεια από τις αρχές κατά παράβαση του ν. 2396/96. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έκρινε ότι η συνέχιση της λειτουργίας των δυο ΑΕΛΔΕ ενέχει κινδύνους για τους επενδυτές, αλλά και για την εύρυθμη λειτουργία της χρηματιστηριακής αγοράς.

-Συζητήθηκαν επίσης οι προϋποθέσεις για την απόκτηση της ιδιότητας εξ αποστάσεως μέλους του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών από κοινοτικές ΕΠΕΥ, καθώς και ζητήματα που αφορούν στην παροχή πιστώσεων από μέλη του Χρηματιστήριου Αξιών Αθηνών ως προς την εξόφληση του τιμήματος χρηματιστηριακών συναλλαγών.