Οικονομία & Αγορές
Σάββατο, 13 Ιουνίου 2020 15:14

Covid-19: Τα προειδοποιητικά μηνύματα που ξύπνησαν τη Wall Street

Ήταν τέλη Ιανουαρίου και στις ΗΠΑ υπήρχαν μόλις έξι επιβεβαιωμένα κρούσματα του Covid-19. Κορυφαίος επιδημιολόγος, ο οποίος είχε δώσει στο παρελθόν τη μάχη με τον Έμπολα και τον SARS είχε όμως από τότε μία ανησυχητική προειδοποίηση προς μία ομάδα διαχειριστών κεφαλαίων: Τα πράγματα θα γίνουν πολύ χειρότερα.  «Στα 20 ή 30 χρόνια κατά τα οποία ασχολούμε με μολύνσεις και επιδημίες δεν έχω τίποτα παρόμοια. Τίποτα που να κινείται με τέτοια ταχύτητα και δυναμική όπως αυτός ιός» είπε ο Τζέρεμι Φάραρ στους διαχειριστές των funds σε επικοινωνία στις 31 Ιανουαρίου. Η Wall Street άκουσε τους ειδικούς νωρίτερα από την αμερικανική κυβέρνηση, η οποία δέχεται σήμερα κριτική ότι εάν είχε λάβει ταχύτερα μέτρα θα είχε σώσει χιλιάδες ζωές.

Ήταν τέλη Ιανουαρίου και στις ΗΠΑ υπήρχαν μόλις έξι επιβεβαιωμένα κρούσματα του Covid-19. Κορυφαίος επιδημιολόγος, ο οποίος είχε δώσει στο παρελθόν τη μάχη με τον Έμπολα και τον SARS είχε όμως από τότε μία ανησυχητική προειδοποίηση προς μία ομάδα διαχειριστών κεφαλαίων: Τα πράγματα θα γίνουν πολύ χειρότερα.  

«Στα 20 ή 30 χρόνια κατά τα οποία ασχολούμε με μολύνσεις και επιδημίες δεν έχω τίποτα παρόμοια. Τίποτα που να κινείται με τέτοια ταχύτητα και δυναμική όπως αυτός ιός» είπε ο Τζέρεμι Φάραρ στους διαχειριστές των funds σε επικοινωνία στις 31 Ιανουαρίου. 

Ο διευθυντής του Wellecome Trust, ενός βρετανικούς ιδρύματος υγείας, χτύπησε το δεύτερο καμπανάκι τον Φεβρουάριο, με την εκτίμησή του τα κρούσματα του νέου κορωνοϊού στις ΗΠΑ θα μπορούσαν να φτάσουν από 500.000 έως 1.000.000 μέσα σε έναν χρόνο, εάν δεν αποφασιστούν lockdown και άλλοι περιορισμοί.  

Οι πληροφορίες από εκείνες τις συνομιλίες των ειδικών με μία μικρή ομάδα διαχειριστών εξαπλώθηκαν και αυτές ταχύτατα και όσο ιός σε κάθε γωνιά της Wall Streets και όχι μόνο. Όσοι άκουσαν τον Δρ. Φάραρ, ο οποίος έχει διατελέσει μεταξύ άλλων σύμβουλος της γερμανικής και της βρετανικής κυβέρνησης, έτρεξαν να προειδοποιήσουν με τη σειρά τους συγγενείς και φίλους για να προστατευθούν από τον ιό. 

Ακόμη ένας επιδημιολόγος, o Μαρκ Λίπτσιχ του Χάρβαρντ, σε άρθρο του στη Wall Street στις 15 Φεβρουαρίου έγραφε: «Πιστεύω πως αυτό που βλέπουμε θα εξελιχθεί πιθανότατα σε παγκόσμια πανδημία. Εάν έχουμε πανδημία, το 40% με το 70% των ενηλίκων παγκοσμίως προβλέπεται να μολυνθούν μέσα στην επόμενη χρονιά. Τι ποσοστό εξ αυτών θα έχουν συμπτώματα δεν μπορώ να το γνωρίζω». 

Η Wall Street άκουσε τους ειδικούς νωρίτερα από την αμερικανική κυβέρνηση, η οποία δέχεται σήμερα κριτική ότι εάν είχε λάβει ταχύτερα μέτρα θα είχε σώσει χιλιάδες ζωές.

Πηγή: Wall Street Journal