Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 11 Ιουνίου 2020 11:27

Talk of the market: Κυρίαρχοι οι πωλητές

Οι πωλητές έχουν το πάνω χέρι στις αγορές. Πάντως οι διεθνείς αναλυτές επιμένουν ότι διατηρείται θετική η τάση στις κεφαλαιαγορές παρά την διόρθωση που παρατηρείται και τονίζουν ότι αυτό που φοβίζει τις αγορές είναι ένα δεύτερο κύμα έξαρσης της πανδημίας και πιθανό νέο lockdown.

Οι πωλητές έχουν το πάνω χέρι στις αγορές. Πάντως οι διεθνείς αναλυτές επιμένουν ότι διατηρείται θετική η τάση στις κεφαλαιαγορές παρά την διόρθωση που παρατηρείται και τονίζουν ότι αυτό που φοβίζει τις αγορές είναι ένα δεύτερο κύμα έξαρσης της πανδημίας και πιθανό νέο lockdown.

 

Πάντως στην Ευρώπη οι επενδυτές τελούν εν αναμονή των αποτελεσμάτων του Eurogroup. Οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης συζητούν για το ταμείο ανάκαμψης. Το ενδιαφέρον ωστόσο αυτού του Eurogroup έγκειται στην έκτη έκθεση της μεταμνημονιακής αξιολόγησης της Ελλάδας με επίκεντρο την δυνατότητα εκταμίευσης της τρίτης δόσης των 748 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 640 εκατ. ευρώ αφορούν κέρδη από ομόλογα SMP και ANFAs. Στα υπόλοιπα θέματα της ατζέντας περιλαμβάνεται η εκλογή νέου προέδρου, ενόψει της παραίτησης του Μάριο Σεντένο από τη θέση του υπουργού Οικονομικών της Πορτογαλίας στις 15 Ιουνίου.

 

Το ενδιαφέρον πέρα από τον ESM εστιάζεται και στον SSM ενόψει του ελέγχου των προβλέψεων των τραπεζών, καθώς τα stress tests όπως τα ξέραμε θα διενεργηθούν με τα στοιχεία του κλεισίματος του 2020.

 

Οι τράπεζες έμαθαν από την κρίση χρέους και θα στηρίξουν γρήγορα τις υγιείς επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν πληγεί από την πανδημία, σύμφωνα με την Φωτεινή Ιωάννου, γενική διευθύντρια διαχείρισης απαιτήσεων εταιρικής και λιανικής τραπεζικής της Εθνικής Τράπεζας, που αναφέρθηκε στο θέμα μιλώντας σε διαδικτυακή εκδήλωση που οργάνωσε η Synergon Partners.

 

Δύο σενάρια προκρίνει η IRI για την επόμενη μέρα στο λιανεμπόριο τροφίμων. Εάν δεν υπάρξει δεύτερο κύμα πανδημίας το φθινόπωρο, οι πωλήσεις στο β’ εξάμηνο θα υποχωρήσουν κατά 0,4% για να καταγράψουν σε επίπεδο έτους ανάπτυξη 5,3% ενώ με βάση την υπόθεση ότι θα έχουμε δεύτερο κύμα, οι πωλήσεις θα ενισχυθούν κατά 4% στο β’ εξάμηνο για να κλείσουν το 2020 με ανάπτυξη 8,1% σε σχέση με το 2019.

 

Ενισχυμένα καθαρά έσοδα προ εισφορών (GGR) σε επαναλαμβανόμενη βάση (+1,7%) εμφάνιζε ο ΟΠΑΠ μέχρι πριν την ημερομηνία αναστολής λειτουργίας των καταστημάτων ΟΠΑΠ και ΟΠΑΠ PLAY στις 13 Μαρτίου. Ωστόσο τα μέτρα, από τις 14 Μαρτίου, οδήγησαν σε μειωμένα καθαρά έσοδα προ εισφορών α’ τριμήνου κατά 17,1% στα 328,3 εκατ. ευρώ. Τα καθαρά κέρδη μειώθηκαν κατά 37,8% στα 35,5 εκατ. ευρώ ενώ η διοίκηση θα προτείνει διανομή μερίσματος χρήσης 2019 0,30 ευρώ ανά μετοχή, επιπρόσθετα του έκτακτου μερίσματος 1,00 ευρώ ανά μετοχή που διανεμήθηκε τον Φεβρουάριο.

 

Σε έκτακτη διανομή μετρητών στους μετόχους του προχωρά ο όμιλος Jumbo, η διοίκηση του οποίου, σε συνέχεια των θετικών επιδόσεων που καταγράφει μετά το lockdown, που μειώνουν την πτώση πωλήσεων στο πεντάμηνο σε 23%, προτίθεται να εισηγηθεί στην έκτακτη γενική συνέλευση της 25ης Ιουνίου την καταβολή ενός είδους προ-μερίσματος που αφορά την τρέχουσα εταιρική χρήση από 1.1.2020 έως 31.12.2020. To συνολικό ποσό ανέρχεται σε 31.974.043,37 ευρώ (0,235 ευρώ x 136.059.759 μετοχές). 

 

Στις 30 Ιουνίου και 15 Ιουλίου αντίστοιχα θα δημοσιεύσει αποτελέσματα για τις οικονομικές χρήσεις 2018 και 2019 η Folli Follie, η οποία γνωστοποίησε ότι δεσμεύθηκε ποσό 2 εκατ. ευρώ από λογαριαμό θυγατρικής της στη Βουλγαρία σε συνέχεια της αίτησης συντηρητικής κατάσχεσης της περιουσίας της οικογένειας Κουτσολιούτσου, συμπεριλαμβανομένης της θαλαμηγού της. Εντωμεταξύ, σε εκούσια εκκαθάριση περνά η θυγατρική της Folli Follie στην Ασία.

 

Για κίνδυνο να χαθούν 200 χιλ. θέσεις εργασίας στην Εστίαση προειδοποιεί η Ελληνική Ένωση Επιχειρήσεων Οργανωμένης Εστίασης  (ΕΠ.Ο.ΕΣ) ενώ μιλώντας στο 5ο οικονομικό Φόρουμ των Δελφών για τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες στον κλάδο του ho.re.ca. ο σεφ Δημήτρης Σκαρμούτσος, είπε ότι σε κατάσταση lockdown παραμένει 1 στα 3 εστιατόρια. Την ίδια στιγμή όσοι έχουν ανοίξει τις επιχειρήσεις τους στον κλάδο μετράνε απώλειες άνω του 40%.

naftemporiki.gr