Δεν ενθουσίασε η χθεσινή συνεδρίαση που αποτύπωσε τη σκληρότητα της κορυφής στις 689 μονάδες και την αναζήτηση πυθμένα σε χαμηλότερα από το κλείσιμο της Παρασκευής επίπεδα. Αλλά και δεν απογοήτευσε, γιατί εν μέσω τάσης φυγής από το μετοχικό ρίσκο διεθνώς, το αγοραστικό ενδιαφέρον για τις τράπεζες του 25άρη πέρασε από σαράντα κύματα αλλά τελικά έφερε κέρδη +2% στον ΔΤΡ. Επίσης με επιτυχία στέφθηκε η απόφαση των αρμοδίων για την έκδοση 10ετούς ομολόγου και η αύξηση της απόδοσης στα προς διαπραγμάτευση ελληνικά ομόλογα πιθανότατα οφείλεται σε αυτό.
Δεν ενθουσίασε η χθεσινή συνεδρίαση που αποτύπωσε τη σκληρότητα της κορυφής στις 689 μονάδες και την αναζήτηση πυθμένα σε χαμηλότερα από το κλείσιμο της Παρασκευής επίπεδα. Αλλά και δεν απογοήτευσε, γιατί εν μέσω τάσης φυγής από το μετοχικό ρίσκο διεθνώς, το αγοραστικό ενδιαφέρον για τις τράπεζες του 25άρη πέρασε από σαράντα κύματα αλλά τελικά έφερε κέρδη +2% στον ΔΤΡ. Επίσης με επιτυχία στέφθηκε η απόφαση των αρμοδίων για την έκδοση 10ετούς ομολόγου και η αύξηση της απόδοσης στα προς διαπραγμάτευση ελληνικά ομόλογα πιθανότατα οφείλεται σε αυτό.
Δεν είναι ντροπή ούτε δυσμενής εξέλιξη για την παγκόσμια κεφαλαιαγορά, η απόφαση να ενθυλακώσουν τα κέρδη από την άνοδο των αγορών μετά την εγγραφή πυθμένα, από τις ρευστοποιήσεις πανικού, τον Μάρτιο του 2020. Το έναυσμα, για την εντολή της επιστροφής των κερδών στην Τράπεζα του κάθε επενδυτή, έδωσαν από τη Δευτέρα τα αβέβαια βήματα των αγορών στην Ευρώπη. Αλλά επίσης οι μεταβολές των futures επί των βασικών δεικτών της Wall Street χθες, που ήταν στο -1% στις 13:00. Οι μεταβολές των DAX CAC ήταν κοντά στο -2%, ενώ ο ΓΔ με τη συμπλήρωση 43 εκατ. ευρώ στις 13:20, έμενε στις 677 μονάδες με απώλειες της τάξης του -0,9%.
Ωστόσο, όπως είχαμε τονίσει και στο χθεσινό σχόλιο, οι επιδόσεις τους την περασμένη βδομάδα ξεπερνούσαν το +10%. Με δεομένη λοιπόν την εξάντληση της ανοδικής ορμής στην Ευρώπη και με πιθανότερο άνοιγμα στην Νέα Υόρκη από αρνητικό πεδίο, ότι είχε μισο-αποφασιστεί τη Δευτέρα, την Τρίτη απόκτησε τη θέση της κυρίαρχης τακτικής στις συναλλαγές πανευρωπαϊκά.
Εδώ είχαμε νέο υψηλό τριμήνου στις 689 μονάδες στα πρώτα τρία λεπτά και κατόπιν εμφάνιση κυμάτων προσφοράς μετοχών, που πριν τη συμπλήρωση του δίωρου είχαν ορίσει χαμηλό στις 676. Η ισορροπία προσφοράς και ζήτησης έφερε από τις 11:33 ως τις 14:20 πλάγια κίνηση μεταξύ 676 και 680 μονάδων με μέσες απώλειες της τάξης του -0,7%. Το πόσο θετικό ήταν αυτό, προκύπτει μόνο από τη σύγκριση της μεταβολής των δεικτών στις 14:00 σε Φρανκφούρτη και Παρίσι, Μιλάνο και Μαδρίτη, όπου η απόλυτα συντονισμένη πτώση τους ήταν στο -2%, με τον ΓΔ εδώ να βρίσκεται στις 679 μονάδες, με μεταβολή -0,65%.
Πιο πολύ σεβασμό στην στατιστική αποτύπωναν οι συναλλαγές, παρά αγώνα δρόμου για ενθυλάκωση κερδών. Η διαφορά στην στατιστική προϊστορία των μεγάλων αγορών του ευρώ και της Αθήνας είναι γνωστή και πονεμένη ιστορία για τους επαγγελματίες επενδυτές και τους ιδιώτες. Μπορεί να ήρθε η ώρα για εξομάλυνση των ασυμμετριών και μάλιστα διαμέσου των μετοχών που μοίρασαν τον περισσότερο πόνο. Σημαντικό, το γεγονός πως το κλείσιμο ορίστηκε στη ζώνη ισορροπίας.
Εκφράζοντας διαφορετικά τη στάση τους έναντι των τραπεζικών μετοχών σε σχέση με τις τοποθετήσεις των ξένων οίκων οι εγχώριοι παράγοντες θεωρούν ότι αυτές μπορούν τώρα να συμβάλλουν στην επιστροφή των τιμών άνω των 700 μονάδων. Έτσι ενώ ο Moody's εκτιμά ως αρνητική την αναστολή πληρωμής δόσεων προκειμένου να διευκολυνθούν επιχειρήσεις και νοικοκυριά να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους τονίζοντας «Η δεξαμενή των δανείων αυτών ενισχύει τους κινδύνους για την ποιότητα ενεργητικού των τραπεζών, γιατί υπάρχει αυξημένο ρίσκο ότι οι δανειολήπτες αυτοί θα κηρύξουν στάση πληρωμής στις υποχρεώσεις τους αργότερα μέσα στο έτος, όταν το σχήμα αναστολής δόσεων λήξει». Οι εγχώριοι αναλυτές είχαν διαφορετική θεώρηση. :
Η Merit Sec. σημειώνει: “Πρώτο σημείο στήριξης οι 650 και δεύτερο οι 642 μονάδες (ΚΜΟ 20), ενώ πρώτο σημείο αντίστασης οι 700 μονάδες και δεύτερο οι 741 μονάδες. Ο καταλύτης αυτή την εβδομάδα είναι οι αποφάσεις της FED που θα ανακοινωθούν την Τετάρτη”.
Η Leon Depolas Sec. επισημαίνει: “Βραχυπρόθεσμα, αναπροσαρμόζουμε τα ανοδικά όρια του ΓΔΧΑ στην περιοχή των 730 μονάδων, με την προϋπόθεση ότι θα επικρατήσει τουλάχιστον σταθερότητα στους διεθνείς δείκτες. Αυτό στηρίζεται στις αποκοπές μερισμάτων σε Δεικτοβαρείς Εταιρείες, που έχουν προγραμματιστεί για τον επόμενο μήνα, αλλά και στην ανοδική ορμή του Τραπεζικού κλάδου, ο οποίος βρίσκεται σε κρίσιμα επίπεδα και συγκεκριμένα, σε υψηλά τριμήνου”.
Ο Ηλίας Ζαχαράκης πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ εκτιμά: “Στις 22 Ιουνίου θα δούμε σημαντικές αλλαγές στις σταθμίσεις των μετοχών, με τις Τράπεζες να κερδίζουν σημαντική βαρύτητα, κάτι που θα φέρει εισροές, ενώ παράλληλα θα αυξήσει και το volatility στην Αγορά”.
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας
ΗΠΑ
Πτώση για τους περισσότερους δείκτες στη Wall Street που ξεκίνησαν και έμειναν σε αρνητικό πεδίο με τον Nasdaq να ξεφεύγει από το γενικό καθοδικό κλίμα για άλλη μια συνεδρίαση, περνώντας ενδοσυνεδριακά για πρώτη φορά πάνω από τις 10.000 μονάδες. Η βάση της σταθερής ανόδου των τελευταίων δύο μηνών είναι αποτέλεσμα της αισιοδοξίας για την επανέναρξη της αμερικανικής οικονομίας.
Ο Dow Jones υποχώρησε -1,09% ή 300,14 μονάδες, στις 27.272,30, ο S&P 500 σημείωσε πτώση -0,78% στις 3.207,18 μονάδες ενώ ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα +0,29% στις 9.953,75 μονάδες.
Σε αυτή την περίοδο τις εντυπώσεις κέρδισαν οι αεροπορικές εταιρείες που μετά την κατάρρευση του Μαρτίου ανακάμπτουν δυναμικά καθώς τον Μάιο οι αεροπορικές Delta, United και American Airline, ενισχύθηκαν αντίστοιχα κατά 62,7%, 91,5% και 100,3%. Ενώ χθες λόγω ρευστοποιήσεων Delta και American Airlines έχασαν -6% και -9,4% αντίστοιχα.
Στον βιομηχανικό Dow Jones τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι Apple (+3,1%) και Microsoft (+0,7%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση οι Boeing (-5,9%) και Raytheon Technologies (-4,8%).
Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς υποχώρησε κατά πέντε μονάδες βάσης στο 0,82% και το δολάριο υποχώρησε -0,4% σε σχέση με το ευρώ, στα 1,1344 δολάρια από 1,1296 την προηγούμενη.
ΕΥΡΩΠΗ
Τα μακροοικονομικά δεδομένα και ειδικότερα το ΑΕΠ της Ευρωζώνης που υποχώρησε κατά -3,6% το πρώτο τρίμηνο του 2020, σε σύγκριση με το προηγούμενο καθόρισαν τη διάθεση για ρίσκο στην Ευρώπη. Είναι η μεγαλύτερη πτώση από τότε που ξεκίνησαν να διατηρούνται αρχεία, το 1995. Σε ετήσια βάση, το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς το ΑΕΠ υποχώρησε κατά -3,1%, με την πιο απότομη πτώση από το τρίτο τρίμηνο του 2009. Επίσης το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας τον Απρίλιο έπεσε στα 3,2 δις ευρώ ενώ έναν μήνα πριν ήταν 12,8 δισ. ευρώ.
Στις ευρωπαϊκές αγορές μετοχών, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε -1,22% στις 369,54 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση -2,11% στις 6.335,72 μονάδες, ο DAX 30 κινήθηκε χαμηλότερα -1,57% στις 12.617,99 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες -1,55% στις 5.095,11 μονάδες. Στα χρηματιστήρια της περιφέρειας του ευρώ ο ΙΒΕΧ στην Μαδρίτη έπεσε -1,82% και ο Ιταλικός ΜΙΒ έχασε -1,49%.
ΧΑ
Η διεθνής τάση για ρευστοποιήσεις θέσεων είχε μειωμένη ισχύ λόγω κερδών του ΔΤΡ
Στην πρώτη σύνοδο της δεύτερης βδομάδας του Ιουνίου, μετά από άνοιγμα στις 684,46 με ανοδικό χάσμα (1,00 μονάδα) από το κλείσιμο της προηγούμενης (683,46), οι τιμές κινήθηκαν έτσι ώστε ο ΓΔ να βρεθεί σε διαφορετικά χρονικά διαστήματα σε θετικό λιγότερο και σε αρνητικό πεδίο περισσότερο. Το κατώτερο της συνόδου γενικά εμφανίστηκε μια φορά ήρθε στις 12:22 και ήταν οι 676,14 από 673,80 μονάδες την προηγούμενη. Η αναζήτηση του ανώτερου μέρας, που ήταν οι 688,67 από 685,69 μονάδες την Παρασκευή, κράτησε ελάχιστα λεπτά αφού εμφανίστηκε στις 10:33.
Τελικά οι συναλλαγές μετά από πλάγια νευρική δυναμική κοντά στο κατώτερο μέρας περιλάμβαναν μια ανοδική αντίδραση διαρκείας από τις 13:05 ως τις 15:20 που πήρε τον ΓΔ από τις 676,4 μονάδες και τον ανέβασαν στις 685,5. Συνέβαλλαν αυτές ώστε να έχουμε τελικά μέτριο πτωτικό κλείσιμο μέρας με μεταβολή το μισό έναντι των απωλειών των βασικών δεικτών στην Ευρώπη. Μετά τις 15:23 κυριάρχησαν οι εντολές πώλησης και η αγορά, κατέληξε στις 17:01 με πτωτική κλίση στις 677,95 μονάδες. Στις δημοπρασίες, είχαμε υπεροχή στις εντολές αγοράς και στις 17:12 ορίστηκε τιμή κλεισίματος 9,99 μονάδες πιο χαμηλά από το ανώτερο μέρας.
Στα τρία τέταρτα πριν τις δημοπρασίες κινήθηκε με γνωστή την σαφέστατη πτώση, με ξεκίνημα από αρνητικό πεδίο, στα χρηματιστήρια στη Νέα Υόρκη. Συνεπώς η κάθοδος στα τελευταία λεπτά παρά την ελαφρά υπεροχή των εντολών αγοράς στις δημοπρασίες, αφορούσε κινήσεις από την πλευρά των θεσμικών του δολαρίου, που κατάφεραν να ενισχύσουν την κυρίως πτωτική δυναμική των συναλλαγών. Αλλά ήταν εμφανής η αναζήτηση για χαμηλά ημέρας μετά την πρώτη ώρα της συνεδρίας. Επίσης ήταν επιτυχείς οι μάχες στο πρώτο δεκάλεπτο των δημοπρασιών για να μην υπάρξει επιπλέον πτώση του μέσου όρου με αυτές.
Εμφανίστηκε ένα υπολογίσιμο πλάγιο διάστημα κατά τη διάρκεια των συναλλαγών. Από τις 11:35 ως τις 14:20 με τον ΓΔ να κινείται μεταξύ των 676 και 680 μονάδων. Στις δημοπρασίες φάνηκε πως οι εντολές αγοράς ισορρόπησαν τις εντολές πώλησης, οι θεσμικοί οδήγησαν τον ΓΔ 1,3 μονάδες χαμηλότερα από τις 680. Δεν είχαμε νέο κατώτερο έτους, έμειναν οι 469,55 από τη σύνοδο στις 17/3.
Τα αναπτυγμένα χρηματιστήρια του πλανήτη κινήθηκαν πτωτικά. Οι επενδυτές στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια διατήρησαν στη δυναμική των τιμών μετά το άνοιγμα τις πιέσεις, η Αθήνα είχε εναλλαγές στο πρόσημο μεταβολής, αλλά εμφάνισε μεγάλη σχετικά διαφορά στη μεταβολή από τον DAX. Ο δείκτης S&P500 της Νέας Υόρκης όπως ήταν φυσικό καθόρισε την πορεία του ΓΔ στο φινάλε εδώ ωστόσο, όπου διαπραγματεύθηκαν τα futures του S&P500 εμφάνιζαν απώλειες κοντά στο -1,00% μετά από πτώση από το πρωί. Ο πανευρωπαϊκός Stoxx Europe 600 ήταν στο -1,47% όταν έκλεισε η Αθήνα.
Με τον τραπεζικό δείκτη σε ρόλο πρωταγωνιστή στην άμυνα με άνοδο σε μεγάλο διάστημα κατά τη διάρκεια της συνόδου, στις 17:01 ο ΔΤΡ είχε οδηγηθεί στις 387,02 από 385,85 μονάδες, όταν ο μέσος όρος κάθισε στις 677,95 μονάδες, ήτοι 2,54 μονάδες ψηλότερα από το ελάχιστο. Η αγορά έκλεισε τελικά 4,78 μονάδες χαμηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης συνεδρίας, με 15 από τα blue chip με απώλειες στο κλείσιμο.
Είχαμε συνεπώς λίγα blue chip εκτός των Τραπεζικών που ώθησαν υπολογίσιμα ανοδικά, ξεχώρισαν οι ΕΛΛΑΚΤΩΡ +6,89%, ΟΠΑΠ +4,30%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ +0,74%, ΦΡΛΚ +0,39%, και ΜΟΗ +0,34%. Μετοχές του 25άρη που συνέβαλλαν πτωτικά ήταν οι ΟΤΕ -3,07%, ΑΔΜΗΕ -3,01%, ΕΧΑΕ -2,72%, ΜΠΕΛΑ -2,49% ΑΡΑΙΓ -2,33% και ΜΥΤΙΛ -2,02%. Η παρουσία των θεσμικών του δολαρίου, επηρέασε οριακά τους όγκους. Ήταν σύνοδος με πτωτικό αποτέλεσμα για την κεφαλαιοποίηση του ΧΑ, που κατέληξε στα 47,041 από 47,421 δις ευρώ.
Τη σύνοδο σφράγισε καλό και ισοδύναμο συναλλακτικό ενδιαφέρον με της προηγούμενης συνεδρίας, με συναλλαγές σε πακέτα αξίας 2,219 από 3,612 εκατ. ευρώ (για ΟΤΕ ΜΟΗ). Η δε εμφάνιση κερδών σε 4 από τα 4 Τραπεζικά blue chip, πιθανά δεν είχε σχέση με την επιστροφή στην πτωτική δυναμική στα ελληνικά ομόλογα αναφοράς. Η απόδοση του δεκαετούς οδηγήθηκε στο 1,442% από 1,332%.
Επηρέασαν θετικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (+2,00%), αφού οι επενδυτές έκλεισαν την ΑΛΦΑ στο +4,03% από +8,94%, την ΕΤΕ στο +0,59% από +6,73%, ΕΥΡΩΒ στο +0,84% από +9,74% και την ΠΕΙΡ στο +3,15% από +4,97%. Οι μετοχές του FTSEM αντιμετωπίστηκαν όπως και τα blue chip με μεταβολή -0,68% από +1,24%.
Η στατιστική εικόνα των blue chip επιδεινώθηκε, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (9 από 22) blue chip έναντι των καθοδικών (15 από 3) και ένα τη ΣΑΡ στα αμετάβλητα. Στο ΧΑ ο ΓΔ με μεταβολή -0,70% οδηγήθηκε στις 678,68 από 683,46 μονάδες όταν ο 25άρης έκλεισε στις 1641,20 από 1651,89 με μεταβολή -0,65%.
Για να συμβούν τα παραπάνω, ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 89,856 από 89,737 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 2,219 από 3,612 εκατ. ευρώ. Το πλήθος των ανοδικών διαμορφώθηκε σε 36 από 71, των καθοδικών 67 από 37 και 16 από 17 ήταν οι σταθερές.
Τεχνική ανάλυση Παράγωγα
Επέλεξαν ουδετερότητα στοιχημάτων
Στην πρώτη σύνοδο της δεύτερης εβδομάδας του Ιουνίου, οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25 σε θετικό και αρνητικό πεδίο εναλλάξ στην αρχή και στο ξεκίνημα του δεύτερου μέρους. Τον έκλεισαν τελικά, 10,69 μονάδες χαμηλότερα. Το ελάχιστο σημειώθηκε στις 11:38 και ήταν οι 1635,64 μονάδες. Το μέγιστο, οι 1668,17 μονάδες, εμφανίστηκε στις 10:33. Στις 17:01 τον είχαν οδηγήσει στις 1638,56. Το κλείσιμο στις 1641,20 από 1651,89 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή -0,65% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα ανήλθε στα 12,167 από 12,106 εκατ. ευρώ.
Στα ΣΜΕ του 25άρη ο όγκος για τη σειρά Ιουνίου ανήλθε σε 1113 ΣΜΕ με ανώτερο τις 1677,25 μονάδες, κατώτερο τις 1634,00 και τελευταίες πράξεις στις 1640,00 από 1654,00 μονάδες και έτσι διαμορφώθηκαν 3810 από 3490 ανοικτά συμβόλαια. Διακινήθηκαν επίσης 144 ΣΜΕ λήξης Ιουλίου με ανώτερο τις 1660,00 μονάδες, κατώτερο τις 1613,75 και τελευταίες πράξεις στις 1618,00 από 1640,00 μονάδες και έτσι έμειναν ανοικτά 542 από 367 ΣΜΕ.
Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη το ενδιαφέρον διατηρήθηκε χαμηλό και επιλεκτικό. Στα calls του 25άρη λήξης Ιουνίου ο όγκος ήταν 66 συμβόλαια για τιμές εξάσκησης από τις 1625 ως τις 1725 μονάδες. Στα δικαιώματα αγοράς της επόμενης σειράς Ιουλίου, ο όγκος ήταν ένα συμβόλαιο για τις 1650 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης λήξης Ιουνίου ο όγκος ανήλθε σε 36 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης από τις 1575 ως τις 1650 μονάδες. Άλλαξαν επίσης χέρια 50 συμβόλαια για τη σειρά Ιουλίου με τιμή εξάσκησης στις 1600 και τις 1625 μονάδες. Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo περιορίστηκε στα 3798 συμβόλαια για ΠΕΙΡ.
Ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ ανέφερε χαρακτηριστικά:
“Όλως τυχαίως οι Ξένοι Οίκοι, αμέσως μετά το rebalancing του MSCI θυμήθηκαν τις Τραπεζικές μετοχές, ενώ παράλληλα είχαμε και εβδομαδιαίο αγοραστικό σήμα. Τα αποτελέσματα στα macro δεν “ακούγονται” από τους ξένους δείκτες, που πλησιάζουν και πάλι τα ιστορικά υψηλά.
Το Πετρέλαιο έχει πάρει βαθιές ανάσες μετά το βύθισμα του προηγούμενου διαστήματος, ενώ σταδιακά επιστρέφουμε στην κανονικότητα, αλλά με τον φόβο για την συνέχεια της υγειονομική κρίσης, διάχυτο.
Στο κομμάτι του Τουρισμού επικρατεί μία αβεβαιότητα, ενώ και το ίδιο το Υπουργείο δεν έχει ξεκαθαρίσει τον τρόπο λειτουργίας και της μετακίνησης με λεπτομέρειες, με αποτέλεσμα να υπάρχουν απορίες και φόβοι. Αυτό θα πρέπει να ξεκαθαριστεί σύντομα αν θέλουμε να πετύχουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερα νούμερα, στην πιο σημαντική Βιομηχανία μας.
Πλησιάζουμε τους τρεις μήνες κρίσης και όπως είχαμε σχολιάσει σε προηγούμενα σχόλια, τα πρόσφατα χαμηλά σε αρκετούς τίτλους και σε δείκτες τα αφήσαμε πίσω, σκεπτόμενοι τις σημαντικές ευκαιρίες δημιουργήθηκαν. Στις 22 Ιουνίου θα δούμε σημαντικές αλλαγές στις σταθμίσεις των μετοχών, με τις Τράπεζες να κερδίζουν σημαντική βαρύτητα, κάτι που θα φέρει εισροές, ενώ παράλληλα θα αυξήσει και το volatility στην Αγορά”.
Σχόλια εγχώριων αναλυτών
Δημήτρης Τζάνας Δ/ντης Επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ στο δεύτερο για τον Ιούνιο σχόλιό του με τίτλο: ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΛΙΜΑΚΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΣΤΟ Χ.Α. ανέφερε αναλυτικά:
Η διάθεση για παρεμβάσεις στις αγορές συνεχίζεται αδιάλειπτα. Μετά λοιπόν τη μορφοποίηση του πακέτου του Ταμείου Ανάκαμψης ύψους 750 δις. ευρώ που θα κληθούν να εγκρίνουν στις 18/6 οι ηγέτες των χωρών της Ε.Ε. στη Σύνοδο Κορυφής, ήταν η σειρά της ΕΚΤ να πάρει τη σκυτάλη επεκτείνοντας θεαματικά το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Έτσι, επικαλούμενη τον κίνδυνο η ύφεση να φτάσει φέτος σχεδόν το 9%, η Κριστίν Λαγκάρντ επεκτείνει το πρόγραμμα PEPP (Pandemic Emergency Purchase Programme) κατά 600 δις. ευρώ. Πρακτικά, η Λαγκάρντ επαναλαμβάνει με το δικό της τρόπο το whatever it takes του προκατόχου της Μάριο Ντράγκι καθώς διαμορφώνει σε «απεριόριστα σχεδόν όρια» τις αγορές τίτλων στην ευρωζώνη, προκειμένου η νομισματική πολιτική να συμβάλει όσο μπορεί στην αντιμετώπιση των παρενεργειών της οικονομικής κρίσης.
Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα αναμένεται να είναι ιδιαίτερα ωφελημένο από αυτή την εξέλιξη με δεδομένο ότι τα ελληνικά ομόλογα περιλαμβάνονται πλέον στους επιλέξιμους από την ΕΚΤ τίτλους. Υπολογίζεται ότι το ύψος των αγορών ελληνικών τίτλων μπορεί να φτάσει στα 27 δις. ευρώ περίπου τη διετία 2020-21, τροφοδοτώντας το ενεργητικό των τραπεζών με υψηλή ρευστότητα και διευκολύνοντας την έξοδο στις αγορές με στόχο την αναχρηματοδότηση του ελληνικού χρέους με χαμηλότερο κόστος.
Διαμορφώνονται έτσι οι προϋποθέσεις για νέες δανειοδοτήσεις με εκείνες που καλύπτονται από κρατικές εγγυήσεις (ύψους 7 δις. ευρώ περίπου) να έχουν ήδη ξεκινήσει από τις συστημικές και τις άλλες τράπεζες. Την ίδια ώρα, οι εποπτικές αρχές χαλαρώνουν τα κριτήρια διαμόρφωσης νέων NPLs και επομένως λογισμού αυξημένων προβλέψεων από τις τράπεζες, διαδικασία που συνεχίστηκε στο 1ο τρίμηνο του 2020, όπως έδειξαν τα αποτελέσματα που δημοσιοποιήθηκαν.
Με αυτά τα δεδομένα, το ελληνικό χρηματιστήριο συντηρεί το θετικό momentum με οδηγό τον τραπεζικό κλάδο που διατηρεί χαμηλό δείκτη P/BV σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (στο 0,50 περίπου), με τον τραπεζικό δείκτη να καταγράφει αποδόσεις ύψους 50% σε σχέση με την ιστορικά χαμηλή επίδοση που σημειώθηκε τον Μάιο πριν από την αναδιάρθρωση των δεικτών MSCI (rebalancing). Με το Γενικό Δείκτη να προσεγγίζει την περιοχή των 700 μονάδων βοηθούμενος και από δεικτοβαρείς τίτλους που εναλλάσσονται καθημερινά σε ρόλο θετικού πρωταγωνιστή.
Ωστόσο, τα παραπάνω δεν σημαίνουν ότι οι διακυμάνσεις των δεικτών αποκλείουν την επαναφορά ενός σεναρίου όπου κρίσιμα επίπεδα στηρίξεων θα ξαναδοκιμαστούν, έστω και αν οι περισσότεροι συνομολογούν ότι το ενδεχόμενο ενός νέου ιστορικού χαμηλού έχει χαμηλή πιθανότητα να ξαναγίνει, στο βαθμό που οι κυβερνήσεις δεν εξετάζουν την εκ νέου υιοθέτηση ακραίων περιοριστικών μέτρων.
Παραμένει επομένως η αβεβαιότητα και ο χαμηλός βαθμός ορατότητας στην παγκόσμια οικονομία μην επιτρέποντας την εκτροφή ιδιαίτερης αισιοδοξίας για το διατηρήσιμο των επιδόσεων των δεικτών, ιδιαίτερα της Wall Street, αποτέλεσμα της διοχέτευσης τεράστιας μάζας ρευστότητας από τις δράσεις της Federal για αγορές τίτλων. Με την ΕΚΤ να κινείται αναλόγως και την BOJ (Ιαπωνική Κεντρική Τράπεζα) να έχει ήδη στο ενεργητικό της το 1/3 της αξίας των μετοχών του χρηματιστηρίου του Τόκυο !
Σήμερα
Οι ασιατικές χρηματιστηριακές αγορές σημείωσαν 10η συνεχόμενη ανοδική σύνοδο σήμερα Τετάρτη 10/6, αλλά η ανοδική δυναμική υποχώρησε καθώς οι αμφιβολίες για την παγκόσμια ανάκαμψη από την πανδημία επέστρεψαν πριν από τη συνάντηση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ.
Ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας αυξήθηκε 0,3% ενώ στις 9:00 δική μας ώρα είχε μεταβολή +0,58% και στην Ιαπωνία ο Nikkei αυξήθηκε 0,1%, ενώ στις 9:00 δική μας ώρα είχε μεταβολή +0,37%. Το γιεν παρέμεινε σε επίπεδα που κατέληξε μετά από δύο ημέρες μεγάλων κερδών και ο χρυσός αυξήθηκε ελαφρώς. Η προσοχή έχει στραφεί στις οικονομικές προοπτικές που θα αναφέρει η Fed και εάν η άνοδος της καμπύλης απόδοσης των ομολόγων ΗΠΑ κατά το ξεπούλημα της αγοράς ομολόγων την περασμένη εβδομάδα ενδέχεται να προκαλέσει παρέμβαση.
Μια δήλωση από την Fed αναμένεται στις 1800 GMT, ακολουθούμενη από συνέντευξη τύπου μισή ώρα αργότερα και οι αγορές φαίνεται να είναι αδρανείς μπροστά από αυτό. Τα συμβόλαια S&P 500 αυξήθηκαν 0,6% για να αντισταθμίσουν μερικές από τις απώλειες της Τρίτης, αλλά άλλες κινήσεις ήταν μικρότερες.
Οι δείκτες μετοχών αναφοράς στην Αυστραλία, το Χονγκ Κονγκ και τη Νότια Κορέα αυξήθηκαν λιγότερο από 0,3% αρχικά ενώ στις 9:00 δική μας ώρα είχαν μεταβολές της τάξης του +0,30% πάλι. Οι αποδόσεις των 10 ετών στις ΗΠΑ ήταν σταθερές στο 0,8287%, 13 μονάδες βάσης κάτω από την κορυφή της Παρασκευής 0,9590%.