Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 09 Ιουνίου 2020 08:18

Τα βήματα για τον προσδιορισμό του εισοδήματος βάσει τεκμηρίων

Ένας μόνιμος βραχνάς για κάθε φορολογούμενο που συμπληρώνει και υποβάλλει την ετήσια δήλωση φορολογίας εισοδήματος είναι το τελικό ύψος του εισοδήματος για το οποίο θα φορολογηθεί και εν τέλει ο φόρος που θα προκύψει με την εκκαθάριση. Τα βήματα για τον προσδιορισμό του εισοδήματος βάσει τεκμηρίων.

Από την έντυπη έκδοση

Του Γιώργου Παλαιτσάκη
[email protected]
 

Ένας μόνιμος βραχνάς για κάθε φορολογούμενο που συμπληρώνει και υποβάλλει την ετήσια δήλωση φορολογίας εισοδήματος είναι το τελικό ύψος του εισοδήματος για το οποίο θα φορολογηθεί και εν τέλει ο φόρος που θα προκύψει με την εκκαθάριση.

Μπορεί να ακούγεται παράδοξο, αλλά συμβαίνει συχνά ο φόρος εισοδήματος να μην υπολογίζεται τελικά επί του εισοδήματος το οποίο δηλώνεται από τον φορολογούμενο, αλλά επί ενός υψηλότερου ποσού που προσδιορίζεται από την εφορία αφενός με βάση τα λεγόμενα τεκμήρια διαβίωσης, δηλαδή με βάση συγκεκριμένα ποσά, αντικειμενικά προσδιοριζόμενων, δαπανών διαβίωσης, που σύμφωνα με την εφορία αντιστοιχούν στις ετήσιες δαπάνες χρήσης κατοικιών, αυτοκινήτων και άλλων αντικειμένων μεγάλης αξίας κτήσης (σκαφών, αεροσκαφών κ.λπ.), αφετέρου με βάση τα λεγόμενα τεκμήρια απόκτησης περιουσιακών στοιχείων, που είναι κυρίως οι πραγματικές δαπάνες του φορολογούμενου για την αγορά ή άλλης μορφής απόκτηση ακινήτων και κινητών αντικειμένων μεγάλης αξίας, για την αποπληρωμή δανείων και την πραγματοποίηση δωρεών.

Αυτό που λείπει από κάθε φορολογούμενο ο οποίος έρχεται αντιμέτωπος με μια τέτοια δυσάρεστη έκπληξη είναι η γνώση για τον ακριβή τρόπο με τον οποίο η εφορία προσδιορίζει το φορολογητέο εισόδημά του, χρησιμοποιώντας τα τεκμήρια διαβίωσης και τις δαπάνες απόκτησης περιουσιακών στοιχείων. Αν ο φορολογούμενος γνωρίζει εκ των προτέρων τι τεκμαρτό φορολογητέο εισόδημα θα προκύψει αν υποβάλει οριστικά τη δήλωσή του και γίνει αυτόματα η εκκαθάρισή της τότε θα είναι προετοιμασμένος και θα μπορεί να λάβει και τα μέτρα του ώστε -ει δυνατόν- να αποτρέψει την υπερφορολόγηση που θα προκύψει στην περίπτωση που το τεκμαρτό εισόδημά του είναι πολύ μεγαλύτερο από το δηλούμενο.

Το τεκμαρτό εισόδημα

Παρουσιάζουμε, λοιπόν, παρακάτω ένα προς ένα όλα τα βήματα με τα οποία το σύστημα TAXISnet προσδιορίζει το τεκμαρτό εισόδημα κατά την αυτόματη εκκαθάριση κάθε φορολογικής δήλωσης:

Βήμα 1ο:

Για κάθε φορολογούμενο ο οποίος κατά τη διάρκεια του εκάστοτε προηγούμενου έτους απέκτησε έστω και 0,01 ευρώ εισόδημα από οποιαδήποτε πηγή (π.χ. ακόμη κι από τόκους καταθέσεων, επιδόματα τέκνων κ.λπ.), η ισχύουσα νομοθεσία προβλέπει ότι ισχύει ελάχιστο τεκμήριο διαβίωσης:

  • 3.000 ευρώ αν είναι άγαμος ή έγγαμος κι έχει επιλέξει να υποβάλει τη δήλωσή του χωριστά από τη σύζυγο ή τον σύζυγο και
  • 2.500 ευρώ αν είναι έγγαμος κι έχει επιλέξει να υποβάλει κοινή δήλωση με τη ή τον σύζυγο. Συνεπώς, σε κάθε περίπτωση ύπαρξης πραγματικού εισοδήματος προερχόμενου από οποιαδήποτε πηγή, το σύστημα ΤΑΧΙSnet καταλογίζει σε κάθε φορολογούμενο άτομο ποσό τεκμαρτού εισοδήματος 3.000 ή 2.500 ευρώ, σύμφωνα με τον διαχωρισμό που παρουσιάσαμε.

Βήμα 2ο:

Το τεκμήριο διαβίωσης για την κύρια κατοικία που δηλώνει ο φορολογούμενος υπολογίζεται κλιμακωτά με βάση την επιφάνειά της.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στη Ναυτεμπορική