Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 05 Οκτωβρίου 2007 16:18

Ρουμανία: Προς κατασκευή και δεύτερου πυρηνικού σταθμού

ΤΗΝ ΠΡΟΘΕΣΗ της Ρουμανίας να προχωρήσει στην κατασκευή και δεύτερου σταθμού παραγωγής πυρηνικής ενέργειας, προκειμένου να διασφαλίσει την ενεργειακή της ανεξαρτησία, αποκάλυψε ο πρωθυπουργός της χώρας, Καλίν Ταριτσεάνου.

«Είναι εμφανές ότι χρειάζεται να κατασκευάσουμε έναν νέο σταθμό, προκειμένου να μην εξαρτόμαστε στο εξής από πηγές, όπως το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο, οι οποίες εξαντλούνται», δήλωσε ο Ρουμάνος πρωθυπουργός κατά τα επίσημα εγκαίνια της δεύτερης φάσης του σταθμού Cernavoda.

Μάλιστα, ο Ταριτσεάνου ανέφερε ότι έχει ήδη ζητήσει από τον υπουργό Οικονομικών της χώρας να βρει σε ποια περιοχή θα εγκατασταθούν οι νέες πυρηνικές εγκαταστάσεις.

Η δεύτερη φάση του Cernavoda, η οποία κατασκευάστηκε όπως και η πρώτη από την κοινοπραξία της καναδικής EACL και της ιταλικής Ansaldo, ξεκίνησε να τροφοδοτεί τη Ρουμανία με ηλεκτρισμό τον περασμένο Αύγουστο, έπειτα από ελέγχους τριών μηνών. Όταν λειτουργήσει πλήρως, ο σταθμός του Cernavoda θα καλύπτει το 17%-18% των αναγκών της χώρας σε ηλεκτρική ενέργεια.