Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 08 Οκτωβρίου 2007 10:48

Κάτω από τα 81 δολ. το βαρέλι η τιμή του πετρελαίου

ΑΠΩΛΕΙΕΣ καταγράφει τη Δευτέρα η τιμή του πετρελαίου στην αγορά της Ασίας, εν μέσω νέων ανησυχιών ότι η επικείμενη ύφεση της οικονομίας ενδεχομένως να κάμψει τη ζήτηση για αργό και πετρελαιοειδή.

Η τιμή του ελαφρού αργού για τα συμβόλαια παράδοσης Νοεμβρίου υποχωρούσε στις ασιατικές ηλεκτρονικές συναλλαγές του NYMEX κατά 39 σεντς, στα 80,83 δολ. το βαρέλι. Την περασμένη Παρασκευή είχε κλείσει στα 81,22 δολ. το βαρέλι.

Εντωμεταξύ, η τιμή του Brent στο Λονδίνο διαμορφωνόταν σήμερα στα 78,64 δολ. το βαρέλι, μειωμένη κατά 26 σεντς.

Όπως δήλωσε ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Ροντρίγκο ντε Ράτο, σε συνέντευξή του στο σημερινό φύλλο των Financial Times, η παγκόσμια πιστωτική κρίση είναι «σοβαρή», δεν έχει ακόμη τελειώσει και «αναμένεται να επηρεάσει την ανάπτυξη».

Κληθείς να σχολιάσει τον αντίκτυπο από την κρίση στην αμερικανική αγορά ενυπόθηκου χρέους, ο Ράτο επισήμανε πως «θα περάσουν μερικοί μήνες, πιθανότατα μέσα στο επόμενο έτος», προτού οι χρηματαγορές ανακάμψουν.

«Η αμερικανική οικονομία θα επιβραδυνθεί… Η ανάπτυξη στην Ευρώπη δείχνει λιγότερο ισχυρή απ’ ό,τι προηγουμένως, το ίδιο και στην Ιαπωνία. Αν και εκεί πιθανόν να μην επηρεαστεί τελικά», ανέφερε ο Ράτο στους FT.

Οι τιμές του πετρελαίου είναι ιδιαίτερα ασταθείς τις τελευταίες ημέρες, καθώς οι επενδυτές δεν φαίνεται να συμφωνούν σχετικά με το αν η ζήτηση θα είναι αρκετά ισχυρή στο τέταρτο τρίμηνο του έτους, ώστε να τις στηρίξει στο επίπεδο των 80 δολ. το βαρέλι.