Κυρίως θετικές είναι οι αντιδράσεις αναφορικά με το πακέτο τόνωσης της γερμανικής οικονομίας, ύψους 130 δις ευρώ. Κριτική από κόμματα της αντιπολίτευσης και ικανοποίηση στους δήμους και στις κοινότητες.
Το πακέτο ανάκαμψης της οικονομίας προκάλεσε στον επιχειρηματικό κόσμο της Γερμανίας και σε οικονομικούς αναλυτές σε μεγάλο βαθμό θετικές αντιδράσεις. Συμπεριλαμβάνει «πολλά σωστά κίνητρα για την καταπολέμηση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας», δηλώνει ο πρόεδρος της Ένωσης Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων της Γερμανίας (DIHK) Έρικ Σβάιτσερ.
«Σχεδόν αδύνατο να παρθούν περισσότερα» μέτρα εκτιμά ο επικεφαλής οικονομολόγος της τράπεζας ΙΝG Κάρστεν Μπρζέσκι, ενώ ο ομόλογος του στην Commerzbank Γιοργκ Κρέμερ δηλώνει πως πρόκειται για ένα πρόγραμμα που είναι καλύτερο απ’ ό,τι περίμενε.
Θετική είναι η αποδοχή του και από την Ένωση Γερμανικών Δήμων και Κοινοτήτων. Η βοήθεια που θα δοθεί επιτρέπει στις τοπικές αρχές να δρομολογήσουν νέες επενδύσεις τονίζει ο γενικός διευθυντής της Ένωσης Γκερντ Λάντσμπεργκ.
Κυρίως κριτική από την αντιπολίτευση
Διαφορετικές είναι όμως οι αντιδράσεις στην αντιπολίτευση: Το κόμμα η Αριστερά θεωρεί μεν ότι έχουν παρθεί εν μέρει αναγκαία μέτρα, αλλά λείπουν τα μέτρα με έναν κοινωνικό και οικολογικό προσανατολισμό. Αντίθετα, η πρόεδρος των Πρασίνων Ανναλένα Μπέρμποκ εκτιμά ότι οι αποφάσεις του προγράμματος ανάκαμψης είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, αν και θα πρέπει τώρα τα κυβερνητικά κόμματα να αποδείξουν ότι πράγματι θέλουν να προωθήσουν τον οικολογικό εκσυγχρονισμό της χώρας.
Οι δε Φιλελεύθεροι χαιρετίζουν μεν την προσωρινή μείωση του ΦΠΑ από 19% στο 16% θεωρούν όμως ότι το πακέτο στο σύνολο του είναι ακριβό και θα επιβαρύνει τις επόμενες γενιές. Στο εθνικιστικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) οι απόψεις διίστανται. Ενώ η αντιπρόεδρος της ΚΟ Μπέατριξ φον Στορχ εκτιμά ότι μείωση του ΦΠΑ συνιστά αρχικά πρόταση του κόμματος της, ο πρόεδρος του κόμματος Γιοργκ Μόιτεν χαρακτηρίζει το μέτρο στο Twitter «γελοίο» και «τυφλό ακτιβισμό».
Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο