Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 08 Οκτωβρίου 2007 11:47

Τολμηρές μεταρρυθμίσεις ζητεί η Τράπεζα της Ελλάδος

ΤΟΛΜΗΡΕΣ μεταρρυθμίσεις για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας και το ασφαλιστικό, ζητεί μέσα από την ενδιάμεση έκθεση νομισματικής πολιτικής ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας κ. Νίκος Γκαργκάνας. Στην έκθεση, σύμφωνα με πληροφορίες, διαπιστώνει συνεχή υποχώρηση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, όπως άλλωστε αποδεικνύουν τα στοιχεία του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών με το έλλειμμα να έχει ξεπεράσει το 9,3% του ΑΕΠ το διάστημα Ιανουαρίου - Ιουλίου.

ΤΟΛΜΗΡΕΣ μεταρρυθμίσεις για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας και το ασφαλιστικό, ζητεί μέσα από την ενδιάμεση έκθεση νομισματικής πολιτικής ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας κ. Νίκος Γκαργκάνας.

Στο κείμενο της έκθεσης, σύμφωνα με πληροφορίες, διαπιστώνει συνεχή υποχώρηση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας όπως άλλωστε αποδεικνύουν τα στοιχεία του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών με το έλλειμμα να είχε ξεπεράσει το 9,3% του ΑΕΠ το διάστημα Ιανουαρίου Ιουλίου.

Η πρόβλεψη μέχρι και το τέλος του έτους, θα είναι ένα έλλειμμα ισοζυγίου τρεχουσών που θα φτάνει το 12,5% του ΑΕΠ με απρόβλεπτη εξέλιξη και για το 2008.

Σε δημοσιονομικό επίπεδο, ο κ. Γκαργκάνας θα επισημαίνει την συνεχώς αυξανόμενη πίεση που ασκείται στα δημόσια οικονομικά από τις ανάγκες χρηματοδότησης του συστήματος ασφάλισης και υγείας. Θα προτείνει μάλιστα εν όψει της έναρξης του διαλόγου για την μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού αλλαγές οι οποίες θα εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του συστήματος και δεν θα μεταφέρουν το πρόβλημα στις μελλοντικές γενεές.

Στην έκθεση του διοικητή θα γίνεται και πάλι λόγος για την αναζωπύρωση των πληθωριστικών πιέσεων που αναμένονται τους επόμενους μήνες.

Το κύριο στοιχείο στο οποίο θα επικεντρώνει την κριτική του ο κ. Γκαργκάνας είναι ότι ενώ ο δείκτης τιμών καταναλωτή έχει υποχωρήσει κάτω από το 3%, ο δομικός πληθωρισμός ο οποίος δείχνει και την πραγματική σταθερότητα των τιμών, βρίσκεται σε επίπεδα άνω του 3%.

Η ενδιάμεση έκθεση νομισματικής πολιτικής θα δοθεί στη δημοσιότητα την Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2007, στις 12:30 μ.μ. .

Τ.Δ.