Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 04 Ιουνίου 2020 16:45

Ομόλογα: Βουτιά στην απόδοση του 10ετους δια χειρός Λαγκάρντ

Σε εντυπωσιακό ράλι επιδίδονται τα ελληνικά ομόλογα, στον απόηχο της απόφασης της ΕΚΤ. Με την τιμή του να ενισχύεται αισθητά, η απόδοση του 10ετους κάνει βουτιά 12 μονάδων βάσης στο 1,35%. Έχει υποχωρήσει σχεδόν κατά 80 μονάδες βάσης τον τελευταίο μήνα, γεγονός που φέρνει πιο κοντά μία νέα έξοδο στις αγορές. 

Μπορεί η απόφαση της ΕΚΤ  να μην πέτυχε να προσφέρει στήριγμα διαρκείας στις ευρωπαϊκές μετοχές, αλλά έχει πυροδοτήσει ένα εντυπωσιακό ράλι των ομολόγων στην περιφέρεια της Ευρωζώνης. Η ενίσχυση του PEPP κατά 600 δισ. ευρώ στα 1,35 τρισ. ευρώ έρχεται να προσφέρει νέα ώθηση στα ελληνικά ομόλογα, που το τελευταίο διάστημα έχουν ξανακερδίσει το ενδιαφέρον των επενδυτών. 

Στον απόηχο της απόφασης η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς καταγράφει πτώση 12 μονάδων βάσης στο 1,35%. Συνολικά τον τελευταίο μήνα έχει υποχωρήσει κατά 77 μονάδες βάσης, ενώ κινείται 155 μονάδες βάσης χαμηλότερα σε σχέση με τον Μάιο του 2019. Παραμένει δε ελαφρώς χαμηλότερα από την απόδοση του αντίστοιχου ιταλικού ομολόγου (σήμερα στο 1,38%), ενώ δεν αποκλείεται δε πολύ σύντομα να τη δούμε να επιστρέφει κοντά στο ιστορικό ναδίρ της. 

Η εξέλιξη αυτή φέρνει πιο κοντά την νέα έξοδο της Ελλάδας στις αγορές. Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, χθες προανήγγειλε ουσιαστικά νέα έκδοση ομολόγου μέσα στο καλοκαίρι. Πριν από λίγο καιρό κυβερνητικός αξιωματούχος είχε δηλώσει στο Reuters ότι σχεδιάζονται δύο εκδόσεις ομολόγων έως τα τέλη του έτους, εάν οι συνθήκες στις αγορές παραμείνουν ευνοϊκές. 

Περαιτέρω ώθηση στο ράλι των ελληνικών ομολόγων (και κατά συνέπεια πτώση του κόστους δανεισμού για τη χώρα στις αγορές) θα μπορούσε να δώσει και μία συμφωνία των κρατών- μελών για το Ταμείο Ανάκαμψης. Σήμερα η Κριστίν Λαγκάρντ επανέλαβε τη στήριξή της στην πρόταση της Κομισιόν. 

naftemporiki.gr