Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 03 Ιουνίου 2020 11:56

Talk of the market: Από σήμερα το Ταμείο Εγγυοδοσίας της ΕΑΤ

Σε τηλεδιάσκεψη θα συζητήσουν σήμερα τις επιπτώσεις της πανδημίας στην παγκόσμια οικονομία οι ηγέτες της G7. Οι επενδυτές στη Wall Street κοιτούν πέρα από τις ταραχές για τον θάνατο του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ και προσβλέπουν σε ανάταξη της οικονομίας. Εντωμεταξύ, αρχίζει σήμερα η λειτουργία του Ταμείου Εγγυοδοσίας της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (ΕΑΤ). Οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις προς τις συνεργαζόμενες τράπεζες για να λάβουν δάνειο με 80% εγγύηση από την ΕΑΤ.

Σε τηλεδιάσκεψη θα συζητήσουν σήμερα τις επιπτώσεις της πανδημίας στην παγκόσμια οικονομία οι ηγέτες της G7.

Οι επενδυτές στη Wall Street κοιτούν πέρα από τις ταραχές για τον θάνατο του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ και προσβλέπουν σε ανάταξη της οικονομίας. Θετικό κλίμα διατηρείται και στις ευρωπαϊκές αγορές - περιβάλλον ευνοϊκό για τον Γενικό Δείκτη στο Χρηματιστήριο προκειμένου να μειώσει το “χάσμα” ως τις 700 μονάδες. 

Στα 186,603 δισ. ευρώ ανέρχεται η αξία των ομολόγων που έχει αγοράσει η ΕΚΤ μέσω του pandemic emergency purchase programme (PEPP). Στις 20 χώρες που συμμετέχουν, η Γερμανία έχει τη μερίδα του λέοντος, ήτοι 47,749 δισ. ευρώ. Ακολουθεί η Ιταλία με 37,365 δισ. ευρώ, η Γαλλία με 23,575 δισ. ευρώ, η Ισπανία με 22,392 δισ. ευρώ κ.ο.κ.. Χαμηλά στη λίστα της κατάταξης που δημοσίευσε η ΕΚΤ για τον Μάιο είναι η Ελλάδα, με 4,69 δισ. ευρώ

Και άλλες κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο προσφέρουν εργαλεία για τη διαχείριση της πανδημίας. Για παράδειγμα η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας (PBOC), μετά τα χαμηλότοκα δάνεια που πρόσφερε τον Φεβρουάριο ανακοίνωσε ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα δώσει 56 δισ. δολ. για να αγοράσει το 40% των δανείων μικρών επιχειρήσεων.

Εντωμεταξύ, αρχίζει σήμερα η λειτουργία του Ταμείου Εγγυοδοσίας της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (ΕΑΤ). Οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις προς τις συνεργαζόμενες τράπεζες για να λάβουν δάνειο με 80% εγγύηση από την ΕΑΤ. Οι αιτήσεις γίνονται δεκτές από τις 12 το μεσημέρι μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) και στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.ependyseis.gr/mis. Για το πρόγραμμα, που θα χρηματοδοτήσει την αγορά με 7 δισ. ευρώ, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, μίλησε για το σημαντικότερο χρηματοδοτικό εργαλείο για τις επιχειρήσεις μέσα στην κρίση του Covid-19. 

Νέα χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων ανακοινώνει σήμερα ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης. Στο επίκεντρο είναι τα γυμναστήρια, τα beach bar, τα νυχτερινά κέντρα αλλά και οι εκκλησίες, όπου αναμένεται αύξηση τους επιτρεπόμενου αριθμού πιστών που μπορούν να παρακολουθούν τη λειτουργία, από 50 ανά 500 τ.μ. που είναι σήμερα.

Το πρώτο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου στη ΔΕΗ για τις λιγνιτικές μονάδες της Δυτικής Μακεδονίας ενέκρινε χθες το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας. Πρόκειται για 900 εργαζόμενους. Η εταιρεία ανακοίνωσε επίσης θετικά αποτελέσματα α’ τριμήνου, που αποτυπώνονται σε επεναλαμβανόμενο EBITDA 182 εκατ. ευρώ (από ζημίες 66,3 εκατ. ευρώ το α΄ τρίμηνο του 2019), οριακή προ φόρων κερδοφορία 3,5 εκατ. ευρώ από ζημίες 248,5 εκατ. ευρώ πέρυσι και μείωση καθαρών ζημιών σε 11,1 εκατ. ευρώ από ζημιές 218,2 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. 

Θετικά σχόλια έκανε για τη ΔΕΗ ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κωστής Χατζηδάκης, που αναφέρθηκε επίσης στις προοπτικές για πιο σύγχρονες διοικητικές δομές με βάση το νέο νόμο 4643/2019, για τη μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ και για μια δυναμική διείσδυση στις ΑΠΕ. Από την πλευρά του ο υφυπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Γεράσιμος Θωμάς, σχολίασε ως ένα ακόμη θετικό βήμα για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ Υποδομών την μετάβαση της διαγωνιστικής διαδικασίας στη β’ φάση με 6 υποψήφια επενδυτικά σχήματα.

Σήμερα ανακοινώσει αποτελέσματα α’ τριμήνου η Motor Oil και αύριο η Intralot.

Παραιτήθηκαν χθες δύο ανεξάρτητα μη εκτελεστικά μέλη από το ΔΣ της MLS. Πρόκειται για τους κ.κ. Στέργιο Τριανταφυλλίδη και Μουρτάντα Σαουγκί.

naftemporiki.gr