Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 08 Οκτωβρίου 2007 17:44

Κομισιόν: Πρόγραμμμα για προώθηση περιβαλλοντικών πολιτικών στις ΜΜΕ

Ένα πρόγραμμα που θα βοηθήσει τις μικρομεσαιές επιχειρήσεις (ΜΜΕ) να γίνουν περισσότερο «πράσινες», σχεδιάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωσή της. Το πρόγραμμα έχει σκοπό να βοηθήσει τις ΜΜΕ να ενσωματώσουν τις περιβαλλοντικές πολιτικές στις βασικές δραστηριότητές τους.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, ο αντίκτυπος που έχουν οι δραστηριότητες των ΜΜΕ στο περιβάλλον είναι σημαντικός, καθώς αντιπροσωπεύουν περίπου το 99% του συνολικού αριθμού των επιχειρήσεων της ΕΕ και το 57% της συνολικής οικονομικής προστιθέμενης αξίας της ΕΕ.

«Για να αντιμετωπίσουμε επιτυχώς τις περιβαλλοντικές προκλήσεις που και για να επιτύχουμε τους στόχους μας όσον αφορά τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου, την ανανεώσιμη ενέργεια και την ενεργειακή αποδοτικότητα, πρέπει να δραστηριοποιηθούν όλες οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα της οικονομίας της Ευρώπης και έχει επομένως ζωτική σημασία να διαδραματίσουν το ρόλο τους ώστε να καταστεί πιο βιώσιμη η ευρωπαϊκή οικονομία», δήλωσε ο επίτροπος Περιβάλλοντος, Σταύρος Δήμας.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, η χρηματοδότηση για τα μέτρα του προγράμματος θα προέλθει από χρηματοδοτικούς πόρους του LIFE + (5 εκατομμύρια ευρώ για το 2007-13), ενώ θα διατεθούν πρόσθετοι χρηματοδοτικοί πόροι μέσω του προγράμματος πλαισίου για την ανταγωνιστικότητα και την καινοτομία (CIP) και των διαρθρωτικών ταμείων. Η Επιτροπή θα δημοσιεύσει ένα εγχειρίδιο για τις ευκαιρίες χρηματοδότησης των ΜΜΕ από το πρόγραμμα αυτό.

Επιπλέον, ένα νέο δίκτυο που θα αντικαταστήσει το δίκτυο των ευρωπαϊκών κέντρων πληροφόρησης (Euro Info Centres) προς υποστήριξη των επιχειρήσεων και της καινοτομίας θα συμμετάσχει στην εκτέλεση του προγράμματος από το 2008 και μετά και θα βοηθήσει τις ΜΜΕ να υλοποιήσουν τις ευρωπαϊκές πολιτικές για το περιβάλλον, αναφέρει η Επιτροπή.

Πηγή ΑΠΕ