Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 02 Ιουνίου 2020 13:37

ΣΕΤΚΕ: Σε νέες περιπέτειες τα μικρά τουριστικά καταλύματα με τον νόμο του υπ. Τουρισμού

Νέες «περιπέτειες» για τον κλάδο των μικρών τουριστικών καταλυμάτων «βλέπει» η Συνομοσπονδία Επιχειρηματικών Τουριστικών Καταλυμάτων στον νέο νόμου του υπουργείου Τουρισμού «Ειδικές μορφές τουρισμού, διατάξεις για την τουριστική ανάπτυξη και άλλες διατάξεις».

Νέες «περιπέτειες» για τον κλάδο των μικρών τουριστικών καταλυμάτων «βλέπει» η Συνομοσπονδία Επιχειρηματικών Τουριστικών Καταλυμάτων στον νέο νόμου του υπουργείου Τουρισμού «Ειδικές μορφές τουρισμού, διατάξεις για την τουριστική ανάπτυξη και άλλες διατάξεις».

«Έπειτα από αναμονή ενός χρόνου και την κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων από το προεδρείο της ΣΕΤΚΕ, ο νέος νόμος 4688 του υπουργείου Τουρισμού, όχι μόνο δεν επιλύει πάγια προβλήματα του κλάδου των μικρών τουριστικών καταλυμάτων, για τα οποία ο αρμόδιος υπουργός Τουρισμού, κ. Χάρης Θεοχάρης, είναι ενήμερος από την αρχή της ανάληψης των καθηκόντων του από τη Συνομοσπονδία, αλλά αντιθέτως τα μεγεθύνει» αναφέρει η Συνομοσπονδία σε ανακοίνωσή της.

Όπως εξηγεί η ΣΕΤΚΕ, «στην πιο αμφιλεγόμενη τουριστική σεζόν των τελευταίων πολλών χρόνων για τον ελληνικό Τουρισμό και σίγουρα στην πιο δύσκολη για τις επιχειρήσεις μικρών τουριστικών καταλυμάτων, το υπουργείο Τουρισμού με τον νόμο αυτό, όχι μόνο δεν προχώρησε σε οριστική λύση στη διαδικασία έκδοσης του διακριτικού τίτλου, όπως με αδημονία ανέμενε ο κλάδος των μικρών τουριστικών επιχειρήσεων, αλλά δημιούργησε ένα ακόμη πρόβλημα, καθιστώντας υποχρεωτική την ύπαρξη ναυαγοσώστη στο σύνολο των τουριστικών καταλυμάτων που διαθέτουν πισίνα, ανεξαρτήτως διαστάσεων ή αριθμού κλινών».

Σύμφωνα με την Συνομοσπονδία, τα μικρά καταλύματα, δυναμικότητας 10-20 δωματίων, τα οποία τα τελευταία χρόνια προχώρησαν στην αναβάθμιση του παρεχόμενου τουριστικού τους προϊόντος, εντάσσοντας τη λειτουργία κολυμβητικής πισίνας στις εγκαταστάσεις τους, αδυνατούν να σηκώσουν το οικονομικό βάρος που απαιτεί η συγκεκριμένη ρύθμιση. Έτσι, πολλοί επιχειρηματίες του κλάδου θα εξαναγκαστούν  σε παύση λειτουργίας των κολυμβητικών δεξαμενών τους, με συνέπεια, την υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών τους και την απώλεια εσόδων.

Η ΣΕΤΚΕ σημειώνει πως φοβούμενη την παραπάνω εξέλιξη, είχε προτείνει στον αρμόδιο υπουργό, είτε να εξακολουθήσει να ισχύει το υπάρχον νομικό πλαίσιο για τις επιχειρήσεις μικρών τουριστικών καταλυμάτων, είτε οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις να συμπεριληφθούν στους μη υπόχρεους για τον ορισμό ναυαγοσώστη πισίνας ή άλλου εξειδικευμένου προσωπικού, στην περίπτωση που το βάθος των κολυμβητικών δεξαμενών τους δεν υπερβαίνει το 1,50μ. Ωστόσο, όπως σημειώνει η πρότασή της αγνοήθηκε, ενώ «στο άλλο μεγάλο θέμα, όμως, για τον κλάδο, αυτό του διακριτικού τίτλου, το υπουργείο Τουρισμού και ο αρμόδιος υπουργός, προτίμησαν να κρύψουν το πρόβλημα κάτω από το ‘χαλί’, αφού με το εν λόγω νόμο δίνεται απλά παράταση στην προθεσμία έκδοσης του διακριτικού τίτλου για τις επιχειρήσεις μικρών τουριστικών καταλυμάτων μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2020 και δεν επιλύονται τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από τη διαδικασία που ακολουθούν οι αρμόδιοι φορείς για την έγκριση και κατοχύρωσή του».

Η ΣΕΤΚΕ αναφέρει πως «έχει ενημερώσει επανειλημμένως τον κ. Θεοχάρη για τα προβλήματα που δημιουργεί στις επιχειρήσεις μικρών τουριστικών καταλυμάτων η διαδικασία που ακολουθείται για την έκδοση του διακριτικού τίτλου, επιφορτίζοντάς τα με ένα ακόμα πρόβλημα, στην πιο δυσμενή για τις επιχειρήσεις μικρών τουριστικών καταλυμάτων χρονική συγκυρία». Κατηγορεί επίσης των υπουργό πως «δεν δείχνει καμία διάθεση για συνεργασία», αντίθετα «συνεχίζει να ‘σφυρίζει’ αδιάφορα για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρηματίες μικρών τουριστικών καταλυμάτων».