Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 02 Ιουνίου 2020 09:23

Market Beat: Με ταλαντώσεις του επενδυτικού φρονήματος διεθνώς η συσσώρευση ευνοείται

Οι συνεδριάσεις στην Ασία σήμερα έφεραν κέρδη μικρά σε αρκετούς βασικούς δείκτες καθώς οι επενδυτές μέτρησαν περισσότερο τα στοιχεία που δείχνουν πως η ανάκαμψη έστω και δειλά ξεπροβάλλει, ενώ τα futures των δεικτών των ΗΠΑ ειδοποιούν για πτωτική έναρξη. Οι θεσμικοί δεν αντιμετωπίζουν τις μετοχικές αξίες με κοινά κριτήρια, καθώς οι εντάσεις στις ΗΠΑ και η πιθανότητα επιστροφής της αύξησης του πλήθους των κρουσμάτων, απειλούν την ανάκαμψη της μεγαλύτερης οικονομίας, ενώ σε άλλες χώρες η άρση των περιορισμών προκαλεί βελτίωση στη οικονομική δραστηριότητα τους.

Οι συνεδριάσεις στην Ασία σήμερα έφεραν κέρδη μικρά σε αρκετούς βασικούς δείκτες καθώς οι επενδυτές μέτρησαν περισσότερο τα στοιχεία που δείχνουν πως η ανάκαμψη έστω και δειλά ξεπροβάλλει, ενώ τα futures των δεικτών των ΗΠΑ ειδοποιούν για πτωτική έναρξη. Οι θεσμικοί δεν αντιμετωπίζουν τις μετοχικές αξίες με κοινά κριτήρια, καθώς οι εντάσεις στις ΗΠΑ και η πιθανότητα επιστροφής της αύξησης του πλήθους των κρουσμάτων, απειλούν την ανάκαμψη της μεγαλύτερης οικονομίας, ενώ σε άλλες χώρες η άρση των περιορισμών προκαλεί βελτίωση στη οικονομική δραστηριότητα τους.

Στο Reuters σήμερα σημείωναν: “Το κύμα οργής στις Ηνωμένες Πολιτείες μετά τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ, ο οποίος πέθανε στη Μινεάπολη αφού καρφώθηκε κάτω από το γόνατο ενός λευκού αστυνομικού για σχεδόν εννέα λεπτά, φαίνεται ότι δεν έχει ακόμη επιβαρύνει το φρόνημα των επενδυτών παγκόσμια. Ωστόσο, η αναταραχή προκάλεσε σε δεκάδες πόλεις των ΗΠΑ απαγόρευση κυκλοφορίας, φυλετικές εντάσεις σε σημείο βρασμού και ορισμένοι αναλυτές ανησυχούν ότι παρουσιάζει ένα ακόμη εμπόδιο στην εθνική οικονομική ανάκαμψη, ή ακόμη μπορεί να προκαλεί ένα δεύτερο κύμα μολύνσεων από COVID19. Τα μελλοντικά συμβόλαια των ΗΠΑ έκλεισαν στο -0,5% στο ασιατικό εμπόριο”.

Εδώ, όταν ξεθύμανε ο αρχικός ενθουσιασμός που προκλήθηκε από την επιθετική εισαγωγή εντολών αγοράς στα πρώτα 35 λεπτά φάνηκε πως η αγορά δεν πήρε στα χέρια της το rebound, γιατί το ανώτερο ήταν αρκετά χαμηλότερα από το μέγιστο της περασμένης βδομάδας. Ακολούθησε αποκλιμάκωση της ζήτησης και σταδιακή μείωση του ποσοστού της ανόδου. Ήταν ίσως η πρώτη συνεδρία της φάσης αφομοίωσης των αποτιμήσεων που προέκυψαν με το τελευταίο κύμα αισιόδοξων προσδοκιών οι οποίες επικράτησαν διεθνώς και στην ΕΕ ειδικά. Για αυτό απουσίαζε το σύνηθες στην Αθήνα διάστημα, με πλάγια κίνηση των βασικών δεικτών και μάλλον, το κλίμα στην παγκόσμια κεφαλαιαγορά θα αποτελεί το κυρίαρχο κίνητρο για συμμετοχή και σήμερα. Αυτό που ισχύει διεθνώς ως τώρα, είναι η πάμφθηνη ρευστότητα.

Στην πρώτη ώρα της πρώτης συνόδου του Ιουνίου ο τζίρος, χωρίς ένα έστω πακέτο, είχε περάσει τα 25 εκατ. ευρώ. Ο δε ΓΔ, αφού χτύπησε ανώτερο στις 662 μονάδες περίπου, επέστρεψε στις 657,4 με μεταβολή +0,75%, εν μέσω ανοδικών συνεδριάσεων στην Ευρώπη. Ενώ στην Ασία, η άνοδος είχε προκαλέσει επιστροφή στα υψηλά σε βάθος τριών μηνών. Η σύγκριση της πορείας του μέσου όρου με αυτή για τον 25άρη εύκολα έδειχνε την θετική επίδραση των Τραπεζικών μετοχών στο δεύτερο. Οι απώλειες των ΛΑΜΔΑ ΕΕΕ δεν ξεπερνούσαν το -1,6% στην έναρξη της δεύτερη ώρας και τα καθοδικά blue chip ήσαν 9, ενώ στα ανοδικά στις πρώτες θέσεις μαζί με τις ΑΛΦΑ και ΕΤΕ ήταν οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ ΔΕΗ ΜΥΤΙΛ ΑΔΜΗΕ ΜΠΕΛΑ με κέρδη από +2,8% και πάνω. Συνεπώς, οι θεσμικοί συνέχιζαν τις πιέσεις και τη ζήτηση επιλεκτικά και με τα κριτήρια που ίσχυσαν τον Μάιο.      

Στις 14:30, δηλαδή μετά από 4 ώρες διαπραγμάτευσης, ο τζίρος πέρασε τα 48 εκατ. ευρώ, ο ΓΔ τις 659 μονάδες και οι απώλειες των ΕΕΕ και ΛΑΜΔΑ αντικαταστάθηκαν με οριακά κέρδη. Οι ανοδικές μετοχές ήταν ελαφρά περισσότερες από την προηγούμενη καθοδική σύνοδο την ίδια ώρα και ο λόγος που η αγορά δεν πέταγε, ήταν πως υποχώρησε σημαντικά το αγοραστικό ενδιαφέρον για τις Τράπεζες. Αντίθετα, παρέμεινε ακλόνητο και δυνατό για τις πρωταγωνίστριες της πρώτης ώρας, υπογραμμίζοντας πως η Αθήνα γινόταν αγορά  στον τελευταίο μήνα του δεύτερου τρίμηνου που την καθόριζε το momentum των επιμέρους μετοχών εκτός τραπεζικού μπλοκ. Με το ανώτερο να εμφανίζεται στα μέσα της πρώτης ώρας, οι επενδυτές ξεκίνησαν την αναζήτηση ενδοσυνεδριακά του επιπέδου από το οποίο θα ξεκινούσε μια δυνατή ανοδική αντίδραση. Αντί αυτού είχαμε τοπικό χαμηλό στις 11:32 κοντά στις 657,5 μονάδες και ανοδική αντίδραση που σταμάτησε στις 661 μονάδες. Ακολούθησε άλλο χαμηλό στις 14:00 περίπου, στις 656,6 και στις 16:08, το νέο τοπικό χαμηλό ήταν λίγο πάνω από τις 653. Από τότε, ως το τέλος των ελεύθερων συναλλαγών, ο ΓΔ σκαρφάλωσε ως τις 656,3 μονάδες, ενώ ο τζίρος ξεπέρασε τα 90 εκατ. ευρώ με 10,6 εκατ. πακέτα.

Οι επιφυλάξεις των εγχώριων αναλυτών δικαιώθηκαν στο ξεκίνημα του Ιουνίου αλλά το ευχάριστο για το χρηματιστήριο αφορά στην παραδοχή και υπογράμμιση μιας χρήσιμης αλήθειας από την Morgan Stanley. Κατέληξε στη σύστηση “overweight”, από “underweight” προγενέστερα τονίζοντας ότι το ΧΑ είναι το πλέον oversold  χρηματιστήριο της Περιοχής των ΕΜΕΑ με τις αποτιμήσεις του να οδηγούνται, κυρίως από τις αποτιμήσεις του Τραπεζικού κλάδου. Κάτι που πιθανά δικαιολογεί τα κέρδη της προηγούμενης εβδομάδας παρά το αναμενόμενο rebalancing.

Η Beta Sec. ανέφερε: “Παρά το θετικό τελείωμα του Μαΐου και το κλείσιμο της Αγοράς για δεύτερο συνεχόμενο μήνα σε θετικό έδαφος, οι Τράπεζες δεν κατάφεραν να δώσουν θετικό σήμα στη μηνιαία πορεία τους. Αντίδραση σήμερα, μετά και τις απώλειες του Τραπεζικού κλάδου την Παρασκευή, λόγω της αναδιάρθρωσης των δεικτών MSCI”.

Η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ εκτιμά: “ Η συσσώρευση με στόχο το χώνεμα των συναλλακτικών δεδομένων της προηγούμενης εβδομάδος, ιδιαίτερα στον Τραπεζικό κλάδο, αναμένεται να χαρακτηρίσει τις συνεδριάσεις τις επόμενες ημέρες με ισχυρό το ενδεχόμενο πλαγιοκαθοδικής κίνησης για τον ΓΔ”.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ

Παρά τις ταραχές που προκάλεσε ο θάνατος του αφροαμερικανού  Τζόρτζ Φλόιντ, στη Wall Street, η μεταποιητική δραστηριότητα στις ΗΠΑ, καθώς ανέκαμψε από τα χαμηλά 11 ετών τον Μάιο, έφερε άνοδο. Από το ινστιτούτο  ISM τη Δευτέρα, ανακοίνωσαν πως ο δείκτης μεταποίησης ενισχύθηκε στις 43,1 μονάδες τον περασμένο μήνα από 41,5 τον Απρίλιο.

Στη Wall Street, ο Dow Jones ενισχύθηκε +0,36% ή 91,91 μονάδες, στις 25.475,02, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο +0,38% στις 3.055,73 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα +0,66% στις 9.552,05 μονάδες.

Στον βιομηχανικό Dow Jones τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι Boeing (+3,8%) και Travelers (+2,1%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση οι Pfizer (-7,1%) και Cisco Systems (-3,1%)

Στο μεταξύ, η κινεζική κυβέρνηση φέρεται να ζήτησε από κρατικές εταιρείες να σταματήσουν τις αγορές σόγιας και χοιρινού από τις ΗΠΑ. Κίνηση που έρχεται αφού η Ουάσινγκτον δήλωσε ότι θα διακόψει την ειδική μεταχείριση που έχει για το Χονγκ Κονγκ, με στόχο την τιμωρία του Πεκίνου.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ενισχύθηκε κατά μία μονάδα βάσης στο 0,66%. Το δολάριο σημείωσε άνοδο 0,3% έναντι του ευρώ στο 1,1137 δολάρια από 1,1103 την προηγούμενη εβδομάδα.

ΕΥΡΩΠΗ

Μετά την κατάρρευσή του στο πιο χαμηλό της ιστορίας των 22 ετών ερευνών, ο δείκτης υπεύθυνων προμηθειών (ΡΜΙ) ανέκαμψε κάπως τον περασμένο μήνα. Στις 39,4 μονάδες ανήλθε ο τομέας της μεταποίησης στην ευρωζώνη τον Μάιο, σύμφωνα με τον ΡΜΙ της ιδιωτικής εταιρείας IHS Markit. Η προκαταρκτική εκτίμηση έκανε λόγο για 39,5 μονάδες.

Ο δε αρμόδιος για τον προϋπολογισμό της ΕΕ επίτροπος Johaness Hahn, ζήτησε από τα κράτη-μέλη να στηρίξουν την επιβολή νέων φόρων, μεταξύ άλλων και ενός ετήσιου φόρου σε 70.000 μεγάλες επιχειρήσεις, στο πλαίσιο του πακέτου μέτρων που λαμβάνονται για να χρηματοδοτηθεί η ανάκαμψη της ευρωζώνης.

Στις ευρωπαϊκές αγορές μετοχών με αργία όμως στα χρηματιστήρια της Γερμανίας, Αυστρίας, Δανίας, Νορβηγίας, Σουηδίας και Ελβετίας επικράτησε η άνοδος. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε +1,1% στις 354,20 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο +1,48% στις 6.166,42 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη +1,43% στις 4.762,78 μονάδες.

ΧΑ

Μεγάλος τζίρος μέτρια άνοδος μετά από  πορεία που διαμόρφωσαν οι τράπεζες          

Στην πρώτη σύνοδο του τελευταίου μήνα του πρώτου εξαμήνου, μετά από άνοιγμα στις 653,87 με ανοδικό  χάσμα  (1,3 μονάδες) από το κλείσιμο της προηγούμενης (652,58), οι τιμές κινήθηκαν έτσι ώστε ο ΓΔ, έμεινε σε θετικό πεδίο σε όλο το διάστημα της διαπραγμάτευσης. Το κατώτερο πρώτου μέρους και της συνόδου γενικά εμφανίστηκε μια φορά ήρθε στις 10:31 και ήταν οι 652,87 από 650,48 μονάδες την προηγούμενη. Η αναζήτηση του ανώτερου μέρας, που ήταν οι 661,89 από 662,71 μονάδες την Παρασκευή, κράτησε ως τις 11:04. Τελικά οι συναλλαγές από τις 11:04  ως τις 16:07 με καθοδική νευρική δυναμική συνέβαλλαν ώστε να έχουμε ενδοσυνεδριακά κίνηση διαρκείας από το επίπεδο των 662 μονάδων προς αυτό των 654 και τελικά ανοδικό κλείσιμο μέρας με ελαφρά μικρότερη όμως θετική μεταβολή έναντι των βασικών δεικτών στην Ευρώπη. Μετά τις 16:10 δεν εμφανίστηκαν πιέσεις και η αγορά, κατέληξε στις 17:01 με σταθερή κλίση  ως το τελευταίο λεπτό στις 656,32 μονάδες. Στις δημοπρασίες, υπερτέρησαν  οι εντολές αγοράς  ώστε στις 17:12 ορίστηκε τιμή κλεισίματος 3,5 μονάδες πιο χαμηλά από το ανώτερο μέρας.

Στα τρία τέταρτα πριν τις δημοπρασίες κινήθηκε με γνωστή την μετριοπαθή άνοδο στα χρηματιστήρια στη Νέα Υόρκη. Συνεπώς η άνοδος στα τελευταία λεπτά και η υπεροχή των εντολών αγοράς στις δημοπρασίες αφορούσε κινήσεις από την πλευρά των θεσμικών του δολαρίου, που δεν μπορούσαν ωστόσο να αλλάξουν τη δυναμική των συναλλαγών. Αλλά ήταν  εμφανής η απουσία αναζήτησης  για υψηλά ημέρας μετά τα πρώτα 40 λεπτά της συνεδρίας. Επίσης ήταν επιτυχείς οι μάχες στο πρώτο δεκάλεπτο των δημοπρασιών για να επιτευχθεί επιπλέον  άνοδος του μέσου όρου με αυτές.

Απουσίαζε ένα υπολογίσιμο πλάγιο διάστημα  κατά τη διάρκεια των συναλλαγών. Στις δημοπρασίες φάνηκε πως οι εντολές αγοράς κυριάρχησαν, οι θεσμικοί κράτησαν τον ΓΔ ψηλότερα από τις 658 μονάδες. Δεν είχαμε νέο κατώτερο έτους, έμειναν οι 469,55 από τη σύνοδο στις 17/3.

Τα κυριότερα χρηματιστήρια του πλανήτη κινήθηκαν ανοδικά. Οι επενδυτές στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια διατήρησαν την ανοδική καθοδική που είχαν σταθερά μετά το άνοιγμα, η Αθήνα δεν είχε εναλλαγές στο πρόσημο μεταβολής, και μικρή σχετικά διαφορά στη μεταβολή με αργία για τον DAX αφορά στην ανάγκη αφομοίωσης της πρόσφατης ανόδου ως τις 668,4 μονάδες την περασμένη βδομάδα. Ο δείκτης S&P500 της Νέας Υόρκης όπως ήταν φυσικό καθόρισε την πορεία του ΓΔ στο φινάλε εδώ ωστόσο, όπου διαπραγματεύθηκαν τα futures του S&P500 εμφάνιζαν κέρδη κοντά στο +0,20%.  Ο πανευρωπαϊκός Stoxx Europe 600 ήταν στο +0,97% όταν έκλεισε η Αθήνα.

Με τον τραπεζικό δείκτη σε ρόλο πρωταγωνιστή στην κάθοδο και την άνοδο κατά τη διάρκεια της συνόδου, στις 17:01 ο ΔΤΡ είχε οδηγηθεί στις 334,78 μονάδες, όταν ο μέσος όρος κάθισε στις 656,3 μονάδες, ήτοι 3,5 μονάδες ψηλότερα από το ελάχιστο. Η αγορά έκλεισε τελικά 5,7 μονάδες ψηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης συνεδρίας, με 10 από τα blue  chip με απώλειες στο κλείσιμο.

Είχαμε συνεπώς blue  chip που ώθησαν υπολογίσιμα ανοδικά, εκτός των Τραπεζών, ξεχώρισαν αυτά με κέρδη άνω του +3% ήτοι ΓΕΚΤΕΡΝΑ +7,56%, ΜΥΤΙΛ +5,34%, ΔΕΗ +5,33%, ΜΟΗ +4,20%, ΑΔΜΗΕ +3,42%, και  ΕΛΛΑΚΤΩΡ +3,23%. Μετοχές του 25άρη που συνέβαλλαν πτωτικά υπήρξαν αλλά με απώλειες άνω του -1,2% και ως -2,40% εντοπίσαμε τις ΛΑΜΔΑ -2,40%, ΑΡΑΙΓ -2,34%, ΤΕΝΕΡΓ -1,89%, ΕΕΕ -1,56%, ΦΡΛΚ -1,28%, και ΕΛΠΕ -1,25%. Η παρουσία των θεσμικών του δολαρίου, επηρέασε οριακά τους όγκους. Ήταν σύνοδος με ελαφρώς ανοδικό αποτέλεσμα για την κεφαλαιοποίηση του ΧΑ, που κατέληξε στα 45,823 από 45,712 δις ευρώ.

Τη σύνοδο σφράγισε καλό αλλά χαμηλότερο συναλλακτικό ενδιαφέρον από  της προηγούμενης συνεδρίας, με συναλλαγές σε πακέτα αξίας 10,996 από 39,709 εκατ. ευρώ (για ΕΥΡΩΒ ΑΛΦΑ ΟΤΕ ΕΤΕ ΜΠΕΛΑ ΤΕΝΕΡΓ). Η δε εμφάνιση κερδών σε 4 από τα 4 Τραπεζικά blue chip, πιθανά δεν είχε σχέση με την επιστροφή στην επί μέρες διαμορφωμένη δυναμική στα ελληνικά ομόλογα αναφοράς. Η απόδοση του δεκαετούς οδηγήθηκε στο 1,487% από 1,502%.

Επηρέασαν θετικά  οι μεταβολές για τις Τράπεζες (+1,31%), αφού οι επενδυτές έκλεισαν την ΑΛΦΑ στο +0,18% από -8,87%, την ΕΤΕ στο +2,07% από -7,00%, ΕΥΡΩΒ στο +1,58% από -10,54% και την ΠΕΙΡ στο +1,77% από -1,05%. Οι μετοχές του FTSEM αντιμετωπίστηκαν χειρότερα  από  τα blue chip με μεταβολή -0,25% από -0,94%.

Η στατιστική εικόνα των blue chip δεν χειροτέρεψε, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (14 από 9) blue chip έναντι των καθοδικών (10 από 14) και ένα τη ΒΙΟ στα αμετάβλητα. Στο ΧΑ ο ΓΔ με μεταβολή +0,88% οδηγήθηκε στις 658,35 από 652,58 μονάδες όταν ο 25άρης έκλεισε στις 1579,70 από 1571,46 με μεταβολή +0,52%.

Για να συμβούν τα παραπάνω, ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 92,417 από 390,037 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 10,996 από 39,709 εκατ. ευρώ. Το πλήθος των ανοδικών διαμορφώθηκε σε 63 από 38, των καθοδικών 39 από 59 και 18 από 18 ήταν οι σταθερές.

Τεχνική ανάλυση Παράγωγα

Ουδέτερες προσδοκίες, χαμηλό ενδιαφέρον στα options

Στην πρώτη σύνοδο της πρώτης εβδομάδας του Ιουνίου, οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25 σε θετικό πεδίο σχεδόν μόνιμα. Τον έκλεισαν τελικά, 8,24 μονάδες ψηλότερα. Το ελάχιστο σημειώθηκε στο πρώτο λεπτό και ήταν οι 1567,68 μονάδες. Το μέγιστο, οι 1593,58, εμφανίστηκε στις 11:05. Στις 17:01 τον είχαν οδηγήσει στις 1576,47. Το κλείσιμο στις 1579,70 από 1571,46 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή -0,52% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα ανήλθε στα 14,545 από 12,235 εκατ. ευρώ.

Στα ΣΜΕ του 25άρη ο όγκος για τη σειρά Ιουνίου ανήλθε σε 659 ΣΜΕ με ανώτερο τις 1591,00 μονάδες, κατώτερο τις 1565,50 και τελευταίες πράξεις στις 1578,00 από 1575,50 μονάδες και έτσι διαμορφώθηκαν 3302 από 3495 ανοικτά συμβόλαια. Διακινήθηκαν επίσης 53 ΣΜΕ λήξης Ιουλίου με ανώτερο τις 1568,25 μονάδες, κατώτερο τις 1546,25 και τελευταίες πράξεις στις 1546,25 από 1549,75 μονάδες και έτσι έμειναν ανοικτά 254 από 241 ΣΜΕ.

Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη το ενδιαφέρον υποχώρησε δραματικά. Στα calls του 25άρη λήξης Ιουνίου ο όγκος ήταν 3 συμβόλαια για τιμές εξάσκησης από τις 1550 ως τις 1625 μονάδες σποραδικά. Στα δικαιώματα αγοράς της επόμενης σειράς Ιουλίου, ο όγκος ήταν ανύπαρκτος. Στα δικαιώματα πώλησης λήξης Ιουνίου ο όγκος ανήλθε σε 2 από 20 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης τις 1575 και 1600 μονάδες. Δεν εμφανίστηκε ενδιαφέρον για τη σειρά Ιουλίου. Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo ανέβηκε υπολογίσιμα και αφορούσε στα 412.525 συμβόλαια για ΕΥΡΩΒ, στα 58.278 για ΜΠΕΛΑ, στα 6.000 για ΤΙΤC, στα 3.900 για ΑΡΑΙΓ, και στα 800 για ΦΡΛΚ. 

Με ικανοποιητικούς όγκους στην αθηναϊκή αγορά ο μέσος όρος κρατήθηκε αρκετά χαμηλότερα από τις 668 μονάδες της περασμένης εβδομάδας αλλά χωρίς να περάσει σε αρνητικό πεδίο έκλεισε με μικρά για τη συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς κέρδη.

Η  Leon Depolas Sec. παρατηρούσε: “Η εβδομάδα που ξεκίνησε περιλαμβάνει τα εταιρικά αποτελέσματα των Πειραιώς, ΔΕΗ και ΜΟΗ. Στο εξωτερικό αξίζει να σημειώσουμε ότι δεν υπήρξε κάποια κλιμάκωση της έντασης μεταξύ των σχέσεων ΗΠΑ και Κίνας, μετά την ομιλία Τραμπ. Στο πλαίσιο αυτό δεν μεταβάλλουμε την εκτίμησή μας για την βραχυπρόθεσμη πορεία. Δεδομένου όμως ότι οι διεθνείς μετοχικοί δείκτες έχουν ήδη καταγράψει μια σημαντική ανοδική αντίδραση, παραμένουμε σε επαγρύπνηση. Πιθανό εύρος διακύμανσης για τις επόμενες συνεδριάσεις, αποτελεί η ζώνη των 630 με 690 μονάδων ΓΔ”.

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ο Ηλίας Ζαχαράκης διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ

“Η συνεδρίαση της Παρασκευής έδωσε 390 εκατομμύρια τζίρο, ολοκληρώνοντας τις εκροές λόγω MSCI που ταλαιπωρούσαν την Αγορά το τελευταίο διάστημα. Η προσφορά στον Τραπεζικό κλάδο απορροφήθηκε εύκολα, με την TITC να κάνει ιστορικό όγκο συναλλαγών, με τους πωλητές να μην ικανοποιούνται στο σύνολό τους. Μαζί με τους τίτλους που ουσιαστικά σήκωσαν τζίρο λόγω της εξόδου, είδαμε και αύξηση όγκου σε άλλους τίτλους λόγω αναδιάρθρωσης Θεσμικών χαρτοφυλακίων.

Το Ευρωπαϊκό πακέτο των 22,5 δισ. επιδοτήσεων + τον δανεισμό που θα ξεκινήσουν το 2021, έδωσε ουσιαστικά την ανάσα στην Αγορά, με την Χώρα μας να είναι ιδιαίτερα ωφελημένη λόγω του νέου μαθηματικού τύπου υπολογισμού. Η Κυβέρνηση ετοιμάζεται με σχέδιο για την επόμενη μέρα, μιας και το πώς θα χειριστούμε τα χρήματα έχει ιδιαίτερη σημασία για το πόσο γρήγορα θα επανακάμψουμε στο μέλλον.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι η κίνηση μας βρίσκει σε ιδανική στιγμή, μιας και ναι μεν ο λόγος είναι η κρίση υγείας, παρόλα αυτά το μόνο σίγουρο είναι ότι έχουμε το εργαλείο να μπορέσουμε να κερδίσουμε πίσω την χαμένη 10ετια. Από την άλλη η Αεροπορία Αιγαίου απέφυγε την εν μέρει Κρατικοποίηση, όπως έγινε με άλλες Ευρωπαϊκές Αεροπορικές, μιας και θα εκμεταλλευτεί το πρόγραμμα δανεισμού των 115 εκατομμυρίων.

Η εβδομάδα έχει σημαντικά νέα τόσο σε σχέση με αποτελέσματα των Εισηγμένων, αλλά και την ανακοίνωση της ΕΚΤ την Πέμπτη και το πρόγραμμα της επαναγοράς των ομολόγων.

Αν αναλογιστούμε ότι η αγορά τα κατάφερε τα τελευταία χρόνια χωρίς ιδιαίτερα “μαξιλάρια” και παρά μόνο εγγυήσεις από την Ευρώπη, με το Χρηματιστήριο να βρίσκεται στις 650 μονάδες, πολύ κοντά στα χαμηλά του, μπορούμε να εικάσουμε ότι τα επόμενα χρόνια, παρ’ όλες τις δυσκολίες του 2020, έχουμε όλα τα εχέγγυα για σημαντική ανάπτυξη αρκεί και να διαχειριστούμε σωστά τα κεφάλαια. Το ποσό που ουσιαστικά έχουμε εν δυνάμει στα χέρια μας ισούται με το 20% του ΑΕΠ και μπορεί να δημιουργήσει πολλαπλάσια έσοδα στο μέλλον”.

Σήμερα

Οι ασιατικές μετοχές σημείωσαν κέρδη σήμερα Τρίτη καθώς η εστίαση των επενδυτών στις προοπτικές μιας παγκόσμιας ανάκαμψης από την ύφεση λόγω της πανδημίας του κοροναϊού ξεπέρασε τις γνωστές ανησυχίες για το βάθος της οικονομικής ζημίας αλλά και τις σχέσεις Κίνας -ΗΠΑ. Η παρεμπόδιση της όρεξης για ανάληψη κινδύνου παγκόσμια, ωστόσο, προέκυψε από τη δέσμευση του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να χρησιμοποιήσει βία για να τερματίσει τις βίαιες διαμαρτυρίες σε αμερικανικές πόλεις, οι οποίες κράτησαν τα ΣΜΕ της Wall Street σε αρνητικό πεδίο στην Ασία.

Ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας, ο οποίος είχε την καλύτερή του μέρα σε βάθος δύο μηνών τη Δευτέρα, επέκτεινε το ράλι του με αρχική αύξηση +0,3% ενώ στις 8:30 δική μας ώρα είχε μεταβολή +0,68%. Το δολάριο και τα ομόλογα σταθεροποιήθηκαν.

Η εβδομάδα ξεκίνησε αισιόδοξα αφού φάνηκε να μειώνει την ένταση της Κινεζο-αμερικανικής κόντρας. Αλλά αναφορές περί εντολής της κυβέρνησης της Κίνας εταιρίες που ελέγχει να σταματήσουν τις αγορές σόγιας από τις ΗΠΑ, έθεσαν ξανά στο προσκήνιο το φάσμα των βλαβερών εμπορικών διαφωνιών μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου.

Οι χρηματιστηριακές αγορές παγκόσμια έχουν ανέβει σχεδόν +36% από τα χαμηλά του Μαρτίου με ελπίδες για ταχεία ανάκαμψη από μια πανδημία που σκότωσε σχεδόν 375.000 ανθρώπους και συνέτριψε την παγκόσμια ανάπτυξη καθώς οι χώρες επέλεξαν τον κατ οίκον περιορισμό για να προσπαθήσουν να επιβραδύνουν την εξάπλωση του ιού.

Τα στοιχεία του Δείκτη Διαχειριστών Αγοράς (PMI) δείχνουν εύθραυστα αλλά ενθαρρυντικά ριμπάουντ στην παγκόσμια μεταποίηση - οδηγώντας τις προσδοκίες των επενδυτών πως το χειρότερο έχει τελειώσει.

Ο Ιαπωνικός Nikkei αυξήθηκε κατά 1% στα υψηλότερα επίπεδα από τα τέλη Φεβρουαρίου ενώ στις 8:30 δική μας ώρα είχε μεταβολή +1,46%. Οι αγορές στη Σεούλ, την Ταϊπέι και το Χονγκ Κονγκ κέρδισαν επίσης.