Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 09 Οκτωβρίου 2007 10:17

ΟΤΟΕ: Πρωτοβουλίες για το ασφαλιστικό στις τράπεζες

ΤIΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΗΣ για το ασφαλιστικό των τραπεζοϋπαλλήλων σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης προσδιόρισε χθες η ΟΤΟΕ. Σε έκτακτη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας, μετά τη απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να μην εγείρει επιφυλάξεις σχετικά με το Ν. 3371/05, εκτιμώντας ότι δεν δημιουργούνται πλεονεκτήματα υπέρ των ελληνικών Τραπεζών από τις ρυθμίσεις που προβλέπονται, αποφασίστηκαν οι ενέργειες που θα γίνουν ως αντίμετρα στη σχετική απόφαση.

Ειδικότερα η Εκτελεστική Γραμματεία της ΟΤΟΕ μετά από ενημέρωση νομικών και τεχνικών συμβούλων και διεξοδική συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στη συνέχεια, κατέληξε στα εξής:

1) Η ΟΤΟΕ δεν παρεμβαίνει σε θέματα που αφορούν στον ανταγωνισμό των τραπεζών, θεωρώντας ότι η εφαρμογή του Νόμου στα θέματα αυτά αφορά αποκλειστικά τις τράπεζες και τις προσφυγές τους για το θέμα αυτό.

2) Οι δικαστικές παρεμβάσεις, οι προσφυγές της ΟΤΟΕ και η πληθώρα των επιχειρημάτων της εστιάζονται στην υπεράσπιση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων και των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας που έχουν συμφωνηθεί με τις Τράπεζες.

3) Η ΟΤΟΕ σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα κινηθεί για το θέμα της κατάργησης των Συλλογικών Συμβάσεων και συμφωνιών για το Ασφαλιστικό:

α) Στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων.

β) Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

γ) Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

4) Η ΟΤΟΕ θα ζητήσει την παρέμβαση των Ευρωβουλευτών για την υπεράσπιση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των τραπεζοϋπαλλήλων επιδιώκοντας την τεκμηρίωση στοιχείων αντισυνταγματικότητας στους σχετικούς νόμους της κυβέρνησης και παραβίασης διεθνών συμβάσεων εργασίας, όπως συζητήθηκε στη ΔΟΕ.

5) Η ΟΤΟΕ θα προχωρήσει σε επικοινωνιακές ενέργειες με σκοπό να αναδείξει στην ελληνική κοινή γνώμη στοιχεία που χαρακτηρίζονται ως αντιασφαλιστικές πρωτοβουλίες εις βάρος των τραπεζοϋπαλλήλων.

Η διοίκηση της ΟΤΟΕ σταθερά προσανατολισμένη στη στρατηγική ανάδειξης των αποφάσεων της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, θα επιδιώξει με όλα τα μέσα την εφαρμογή των αποφάσεων αυτών, απαιτώντας από την κυβέρνηση να οργανώσει αξιόπιστες και ειλικρινείς -όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση- διαπραγματεύσεις μεταξύ ΟΤΟΕ και Τραπεζών, να εγγυηθεί το διάλογο και τις συμφωνίες που ενδεχόμενα θα προκύψουν.