Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 29 Μαΐου 2020 07:01

Το σχέδιο για ανάκαμψη και φοροελαφρύνσεις καταρτίζει η κυβέρνηση

H πρόταση της Κομισιόν για την ανάκαμψη των ευρωπαϊκών οικονομιών μέσω ενός πακέτου συνολικού ύψους 750 δισ. ευρώ έθεσε σε εγρήγορση το οικονομικό επιτελείο, το οποίο ήδη έχει αρχίσει να μελετά τις προτεραιότητες που θα θέσει στο εθνικό σχέδιο ανάκαμψης που θα καταθέσει τον Οκτώβριο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή μαζί με το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2021. Ο ΥΠΟΙΚ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο από το πακέτο των 22,5 δισ. να υπάρξουν μειώσεις στη φορολογία.

H πρόταση της Κομισιόν για την ανάκαμψη των ευρωπαϊκών οικονομιών μέσω ενός πακέτου συνολικού ύψους 750 δισ. ευρώ έθεσε σε εγρήγορση το οικονομικό επιτελείο, το οποίο ήδη έχει αρχίσει να μελετά τις προτεραιότητες που θα θέσει στο εθνικό σχέδιο ανάκαμψης που θα καταθέσει τον Οκτώβριο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή μαζί με το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2021.

Βούληση της ελληνικής κυβέρνησης είναι να στηριχθούν άμεσα νοικοκυριά και επιχειρήσεις αλλά και να μην υπάρξουν καθυστερήσεις και κάποιες από τις εκταμιεύσεις, οι οποίες -αν αυτό καταστεί δυνατό- να ξεκινήσουν από φέτος.

Όπως τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, οι παρεμβάσεις θα εδράζονται σε δύο πυλώνες,

  • για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού και
  • για την ανάκαμψη της χώρας.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, θα υπάρχει η δυνατότητα άμεσης ενίσχυσης των επιχειρήσεων, όχι μόνο μέσω προγραμμάτων. «Η Ελλάδα θα θέσει τις προτεραιότητες και πάνω σε αυτές θα υλοποιηθούν οι πολιτικές για το επόμενο χρονικό διάστημα» δήλωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας.

Με βάση την πρόταση της Κομισιόν (θα πρέπει να εγκριθεί ομόφωνα από τους ηγέτες των κρατών-μελών της Ε.Ε.) , κάθε κράτος-μέλος

  • Θα υποβάλλει εθνικά σχέδια ανάκαμψης με τις μεταρρυθμίσεις στις οποίες θέλει να προχωρήσει αλλά και τις επενδύσεις που σχεδιάζει, θέτοντας παράλληλα συγκεκριμένο ορίζοντα υλοποίησης. Έμφαση θα πρέπει να δοθεί, όπως τόνισε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις σε σχέδια που αποσκοπούν στην πράσινη ανάπτυξη και την ψηφιακή μετάβαση.
  • Τα συγκεκριμένα σχέδια θα υποβάλλονται στην Κομισιόν κάθε τέλος Απριλίου μαζί με το Εθνικό Σχέδιο Μεταρρυθμίσεων. Ωστόσο υπάρχει η δυνατότητα υποβολής ενός προσχεδίου μαζί με την κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού τον Οκτώβριο. Μάλιστα ήδη από φέτος οι χώρες –μέλη θα πρέπει να καταθέσουν τις «προτάσεις» τους. Το «τελευταίο» εθνικό σχέδιο ανάκαμψης που θα κατατεθεί από τα κράτη-μέλη είναι τον Απρίλιο του 2022. 
  • Τα ποσά που προβλέπεται να λάβει η κάθε χώρα θα εκταμιεύονται σε δόσεις, εφόσον η Κομισιόν κρίνει ότι  έχουν υλοποιηθεί οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει  το κάθε κράτος με βάση το εθνικό σχέδιο ανάκαμψης που έχει καταθέσει και εγκριθεί.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η Ελλάδα (εφόσον το επιθυμεί καθώς η λήψη κεφαλαίων δεν είναι υποχρεωτική) θα μπορέσει να λάβει 22,5 δισ. ευρώ μέσω επιχορηγήσεων και 9,43 δισ. ευρώ μέσω δανεισμού.

Ο Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο από το πακέτο των 22,5 δισ. ευρώ να υπάρξουν μειώσεις στη φορολογία, καθώς σε ερώτηση αν μπορεί μέρος των χρημάτων να δοθούν για μειώσεις είπε: «Εκτιμώ πως θα υπάρχει, διότι υπάρχουν σαφείς αναφορές σε ιδιοκτησία του προγράμματος από την κάθε χώρα της Ευρώπης. Άρα η Ελλάδα θα θέσει τις προτεραιότητες της».

Υπενθύμισε ότι η πρόταση της Κομισιόν θα συζητηθεί στα ευρωπαϊκά όργανα για να τονίσει ότι στους στόχους της κυβέρνησης είναι να βοηθηθούν άμεσα νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Χρήματα από φέτος μέσω του REACT-EU

Το REACT-EU περιλαμβάνει πρόσθετα κονδύλια ύψους 55 δισ. ευρώ. Το συγκεκριμένο ποσό θα χορηγηθεί την περίοδο 2021-2022 αλλά και από φέτος μέσω στοχευμένης αναθεώρησης του τρέχοντος δημοσιονομικού πλαισίου. Δηλαδή, οι συγκεκριμένοι πόροι θα προστεθούν στα υπάρχοντα κονδύλια για το διάστημα 2014-2020 και επιπλέον των προτεινόμενων κονδυλίων για την επόμενη διετία.

Το εν λόγω πρόγραμμα θα παράσχει πρόσθετη χρηματοδότηση για επενδύσεις οι οποίες αποσκοπούν: 

  • Στη διατήρηση της απασχόλησης, στη δημιουργία νέων  θέσεων εργασίας αλλά και στη λήψη μέτρων για την απασχόληση των νέων
  • Στην ενίσχυση των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης
  • Στην παροχή κεφαλαίων κίνησης και στήριξης για επενδύσεις σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Η στήριξη θα αφορά όλους τους κλάδους, συμπεριλαμβανομένων του τουρισμού και του πολιτισμού που πλήττονται ιδιαίτερα από την πανδημία. Έμφαση θα δοθεί επίσης σε επενδύσεις για την Πράσινη Ανάπτυξη και την ψηφιακή μετάβαση.

Με βάση της πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το 50% των πρόσθετων πόρων για φέτος θα καταβληθεί στα κράτη-μέλη ως προχρηματοδότηση άμεσα, μετά την έγκριση των οικείων προγραμμάτων.

Ραλλού Αλεξοπούλου