Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 10 Οκτωβρίου 2007 14:05

ΤτΕ: Περιορισμένες οι επιπτώσεις από την αναταραχή στις αγορές

«Οι μέχρι σήμερα επιπτώσεις στηv παγκόσμια και την ευρωπαϊκή οικονομία από την αναταραχή στις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές (με αφορμή τα προβλήματα στην αγορά στεγαστικών δανείων στις ΗΠΑ) φαίνεται να είναι σχετικά περιορισμένες», επισημαίνει η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) στην ενδιάμεση έκθεσή της για τη νομισματική πολιτική.

Βεβαίως, όπως επισημαίνει η ΤτΕ, οι κεντρικές τράπεζες στις κυριότερες οικονομίες παρενέβησαν άμεσα στις αγορές χρήματος, παρέχοντας ρευστότητα, και έτσι διευκόλυναν τη λειτουργία των αγορών.

Επίσης, επισημαίνει η ΤτΕ, είναι ενθαρρυντικό το ότι η παγκόσμια οικονομία ήταν γενικά σε καλή κατάσταση πριν από την αναταραχή στις χρηματοπιστωτικές αγορές και, ως εκ τούτου, εκτιμάται ότι είναι σε θέση να την αντιμετωπίσει.

Το διεθνές οικονομικό περιβάλλον παραμένει κατά βάση ευνοϊκό για την οικονομική δραστηριότητα στη ζώνη του ευρώ, παρότι έχει αυξηθεί η αβεβαιότητα λόγω της πρόσφατης αναταραχής στις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές. Το παγκόσμιο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) εκτιμάται ότι θα αυξηθεί με ρυθμό περίπου 5%, δηλαδή μόνο ελαφρά χαμηλότερο από ό,τι το 2006, και ο πληθωρισμός στις προηγμένες οικονομίες προβλέπεται ότι θα συγκρατηθεί γύρω στο 2% εφέτος, παρά την εκ νέου ανοδική πορεία της τιμής του αργού πετρελαίου από το Φεβρουάριο του 2007 και μετά.

Στη ζώνη του ευρώ προβλέπεται ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί εφέτος με μέσο ετήσιο ρυθμό που αντιστοιχεί περίπου στο δυνητικό ρυθμό ανόδου της οικονομικής δραστηριότητας και ότι ο πληθωρισμός, σε μέσο ετήσιο επίπεδο, θα διαμορφωθεί γύρω στο 2%. Το Σεπτέμβριο, ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ αυξήθηκε στο 2,1% (από 1,7% τον Αύγουστο) και, όπως εκτίμησε το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) κατά την τελευταία του συνεδρίαση στις 4 Οκτωβρίου, θα παραμείνει υψηλότερος του 2% τους υπόλοιπους μήνες του 2007 και τους πρώτους μήνες του 2008 (λόγω της αύξησης της τιμής του πετρελαίου σε σύγκριση με τα σχετικώς χαμηλά επίπεδά της δώδεκα μήνες πριν), αλλά στη συνέχεια θα υποχωρήσει. Ωστόσο, είναι πιθανό ο πληθωρισμός μεσοπρόθεσμα να είναι υψηλότερος από ό,τι τώρα προβλέπεται.

Σύμφωνα με την ΤτΕ, η εξέλιξη της οικονομικής δραστηριότητας στη ζώνη του ευρώ δεν θα μείνει τελείως ανεπηρέαστη από την πορεία των γεγονότων στις ΗΠΑ και τις εξελίξεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Εάν όμως, όπως θεωρείται μέχρι στιγμής πιθανότερο, η επιβράδυνση του ρυθμού οικονομικής ανόδου στις ΗΠΑ είναι ήπια, η άμεση επίδραση στην ευρωπαϊκή οικονομία θα είναι μάλλον μικρή. Ωστόσο, έχει αυξηθεί η αβεβαιότητα όσον αφορά τις γενικά θετικές προοπτικές ανόδου της οικονομικής δραστηριότητας στη ζώνη του ευρώ και είναι πιθανό ο ρυθμός ανάπτυξης να είναι χαμηλότερος από ό,τι τώρα προβλέπεται.

Η κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής στη ζώνη του ευρώ άλλαξε από τα τέλη του 2005.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ αύξησε τα βασικά επιτόκια οκτώ φορές από το Δεκέμβριο του 2005 έως τον Ιούνιο εφέτος, κατά 2 εκατοστιαίες μονάδες συνολικά, και παρακολουθεί στενά τις οικονομικές και τις νομισματικές εξελίξεις ώστε να ενεργεί έγκαιρα και αποφασιστικά, προκειμένου να αποτραπούν οι κίνδυνοι αύξησης του πληθωρισμού και να εδραιωθεί η σταθερότητα των τιμών μεσοπρόθεσμα.

Στις τελευταίες του συνεδριάσεις στις 6 Σεπτεμβρίου και στις 4 Οκτωβρίου, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ επισήμανε ότι η αναταραχή στις χρηματοπιστωτικές αγορές διεθνώς και η επανεκτίμηση των επενδυτικών κινδύνων κατά το πρόσφατο διάστημα έχουν προκαλέσει αύξηση της αβεβαιότητας. Για το λόγο αυτό, απαιτούνται επιπλέον πληροφορίες πριν καταστεί δυνατόν να εξαχθούν περαιτέρω συμπεράσματα όσον αφορά την άσκηση της νομισματικής πολιτικής του Ευρωσυστήματος κατά την προσεχή περίοδο.

Σύμφωνα με την ΕΚΤ, κινδύνους ανόδου του πληθωρισμού σε μεσοπρόθεσμη βάση δημιουργεί το ενδεχόμενο οι αυξήσεις των μισθών και των περιθωρίων κέρδους να είναι μεγαλύτερες από ό,τι αναμένεται, εξαιτίας της σημαντικής ανόδου της απασχόλησης και του βαθμού χρησιμοποίησης του παραγωγικού δυναμικού στη ζώνη του ευρώ. Επίσης, δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι η άνοδος των τιμών του πετρελαίου και των αγροτικών προϊόντων θα συνεχιστεί ή ότι θα σημειωθούν περαιτέρω αυξήσεις των διοικητικά καθοριζόμενων τιμών και των έμμεσων φόρων.

Η ύπαρξη κινδύνων για τη σταθερότητα των τιμών μεσοπρόθεσμα και πιο μακροπρόθεσμα επιβεβαιώνεται και από τη συνεχιζόμενη αύξηση της ποσότητας χρήματος Μ3 και των πιστώσεων προς τον ιδιωτικό τομέα με υψηλό ετήσιο ρυθμό. Στις 4 Οκτωβρίου το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ τόνισε ότι στο περιβάλλον αυτό η νομισματική πολιτική είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τους κινδύνους ανόδου του πληθωρισμού.