Μεγαλύτερο ποσό, που φθάνει τα 750 δισ. ευρώ, θέλει να ρίξει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη μάχη για την οικονομική ανάκαμψη της Ευρώπης μετά την κρίση που έχει προκαλέσει ο κορωνοϊός, με την Κομισιόν να προσβλέπει σε ένα συνδυαστικό μίγμα επιχορηγήσεων και δανείων, ώστε να γεφυρώσει τις διαφωνίες μεταξύ των χωρών-μελών της Ε.Ε. Στα 22,5 δισ. ευρώ η στήριξη προς την Ελλάδα, σύμφωνα με πληροφορίες.
Μεγαλύτερο ποσό, που φθάνει τα 750 δισ. ευρώ, θέλει να ρίξει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη μάχη για την οικονομική ανάκαμψη της Ευρώπης μετά την κρίση που έχει προκαλέσει ο κορωνοϊός, με την Κομισιόν να προσβλέπει σε ένα συνδυαστικό μίγμα επιχορηγήσεων και δανείων, ώστε να γεφυρώσει τις διαφωνίες μεταξύ των χωρών-μελών της Ε.Ε.
Η Ελλάδα θα μπορούσε να εξασφαλίσει 22,5 δισ. σε ευρώ υπό τη μορφή επιχορηγήσεων από το Ταμείο Ανάκαμψης, καθώς και εννέα δισ. ευρώ σε δάνεια, αναφέρουν πηγές των Βρυξελλών.
Στόχος της Κομισιόν είναι ένα γενναίο πακέτο 750 δισ. ευρώ για την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας. Εκ του συνολικού ποσού, μισό τρισ. ευρώ θα αφορούν μη-επιστρεπτές επιχορηγήσεις, ενώ τα υπόλοιπα 250 δισ. ευρώ θα δοθούν υπό τη μορφή δανείων. Για τη χρηματοδότηση του ποσού, η Κομισιόν θα αντλήσει κεφάλαια μέσω δανεισμού από τις κεφαλαιαγορές, αναφέρει ρεπορτάζ του Reuters.
Ο πολυαναμενόμενος «οδικός χάρτης» για την ευρωπαϊκή ανάκαμψη θα παρουσιασθεί σήμερα από την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Για την εφαρμογή του χρειάζεται η υποστήριξη και των 27 χωρών-μελών της Ε.Ε., σε μια κρίσιμη στιγμή για το μέλλον της Ευρώπης.
Γαλλία και Γερμανία παρουσίασαν την προηγούμενη εβδομάδα κοινή πρόταση για Ταμείο Ανάκαμψης, η οποία όμως σκοντάφτει στις αντιρρήσεις τεσσάρων χωρών -Αυστρίας, Ολλανδίας, Σουηδίας και Δανίας- που αντιπροτείνουν τη χορήγηση δανείων υπό όρους στις πληττόμενες από την πανδημία οικονομίες.
Οι πληροφορίες τροφοδότησαν ράλι στις τιμές των ομολόγων της ευρωπαϊκής περιφέρειας, με την απόδοση του ιταλικού 10ετούς να υποχωρεί σε ναδίρ διμήνου, στο 1,47%.
Το πακέτο των 750 δισ. ευρώ θα χρηαμτοδοτήσει επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις, ενώ μέρος των χρημάτων θα διατεθεί για την ενίσχυση της Υγείας. Παράλληλα, η Ε.Ε. θα προσφέρει εγγυήσεις από τον κοινοτικό προϋπολογισμό για την ενίσχυση των ιδιωτικών επενδύσεων μέσω προσωρινής στήριξης βιώσιμων επιχειρήσεων ή μέσω της χορήγησης κεφαλαίων σε τομείς στρατηγικής σημασίας.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters, BBG