Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 25 Μαΐου 2020 15:02

Η Handelsblatt για τη μείωση ενοικίου 40% και τις ενστάσεις της ΠΟΜΙΔΑ

Στην παράταση του μέτρου του μειωμένου ενοικίου κατά 40% για επιχειρήσεις στην Ελλάδα αναφέρεται εκτενές ρεπορτάζ της οικονομικής Handelsblatt υπό τον τίτλο «Δραστική παρέμβαση στην αγορά ακινήτων». Φιλοξενούνται σε αυτό τόσο οι δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη όσο και οι ενστάσεις της ΠΟΜΙΔΑ. 

Στην παράταση του μέτρου του μειωμένου ενοικίου κατά 40% για επιχειρήσεις στην Ελλάδα αναφέρεται εκτενές ρεπορτάζ της οικονομικής Handelsblatt υπό τον τίτλο «Δραστική παρέμβαση στην αγορά ακινήτων». Φιλοξενούνται σε αυτό τόσο οι δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη όσο και οι ενστάσεις της ΠΟΜΙΔΑ. 

Όπως σημειώνει το ρεπορτάζ «πάνω που είχε συνέλθει η αγορά ακινήτων στην Ελλάδα μετά την πολυετή κρίση, η πανδημία του κορωνοϊού προκαλεί νέα ανασφάλεια. Διότι η Κομισιόν προβλέπει φέτος για τους Έλληνες μείωση του ΑΕΠ κατά σχεδόν 10% και αύξηση της ανεργίας στο 20%. Δεν είναι όμως μόνο οι δυσμενείς οικονομικές προοπτικές που επιβαρύνουν την ελληνική αγορά ακινήτων. Νευρικότητα προκαλούν και οι δραστικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης. Επιχειρηματίες που αναγκάστηκαν να κλείσουν λόγω των περιοριστικών μέτρων, όπως έμποροι και εστιάτορες, μπορούν να μειώσουν τα ενοίκιά τους κατά 40%.

Έτσι το ορίζει Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Δικαίωμα στην ίδια μείωση έχουν και οι εργαζόμενοι των πληττόμενων καταστημάτων στα δικά τους ενοίκια. Πέραν αυτού το κράτος στηρίζει με 800 ευρώ μηνιαίως τους εργαζόμενους που βρίσκονται σε αναστολή της σύμβασης εργασίας τους. Το μέτρο διευρύνθηκε στο μεταξύ και για ελεύθερους επαγγελματίες. Σε σχετική ερώτηση το ελληνικό υπουργείο Οικονομίας δεν θέλησε να διευκρινίσει πόσοι ενοικιαστές απολαμβάνουν της υπαγορευμένης από το κράτος έκπτωσης. Το μέγεθός της καταδεικνύει ωστόσο ο αριθμός των υπαλλήλων που βρίσκονται σε αναστολή λόγω του shutdown. Πρόκειται για 870.510 (εργαζομένους) που αντιστοιχούν στο 22% του συνόλου.

Μιλώντας στην HB ο υπουργός Ανάπτυξης δικαιολόγησε τις μειώσεις των ενοικίων κάνοντας λόγο για ένα «έκτακτο μέτρο» το οποίο οφείλεται στις «έκτακτες συνθήκες» της πανδημίας του κορωνοϊού. «Ήταν μια δύσκολη απόφαση για εμάς», διαβεβαιώνει ο Γεωργιάδης υπαινισσόμενος προφανώς το φιλικό προς την οικονομία πρόγραμμα, με το οποίο είχε εκλεγεί πέρσι η κυβέρνηση του συντηρητικού πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Η παραπάνω ρύθμιση (σσ. για μειωμένα ενοίκια) είναι σαν να σπάει ένα ταμπού.

Παράταση του μέτρου και αντίδραση από την ΠΟΜΙΔΑ 

Μπορεί ο υπουργός να εκτιμά ότι «δεν θα υπάρξουν συνέπειες για την αγορά ακινήτων λόγω του βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα του μέτρου» όπως είπε στην Handelsblatt, ωστόσο ως προς αυτό υπάρχουν αμφιβολίες. Η ρύθμιση επρόκειτο να ισχύσει αρχικώς μόνον για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο, παρατάθηκε όμως και για τον Μάιο. Παράλληλα η κυβέρνηση διεύρυνε συνεχώς τον κύκλο των δικαιούχων. Τώρα συζητείται και νέα παράταση. «Εξετάζουμε την παράταση για επιχειρήσεις που θα παραμείνουν κλειστές μετά τον Μάιο», λέει ο Γεωργιάδης στην HB.

Στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων εντείνεται η αγανάκτηση. Πόσο μάλλον που οι επιτρεπόμενες από το κράτος εκπτώσεις έχουν ανησυχητικές επιπτώσεις ως προς την πειθαρχία των οφειλετών εν γένει. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της ομοσπονδίας τουλάχιστον 100.000 ενοικιαστές κάνουν στο μεταξύ χρήση της δυνατότητας χωρίς να το δικαιούνται. Έτσι ελλοχεύει ο κίνδυνος ενός κύματος δικαστικών υποθέσεων που θα απασχολούσαν πιθανότατα για χρόνια τα ήδη επιβαρυμένα ελληνικά δικαστήρια, γράφει η HB. 

Ο υπουργός Ανάπτυξης Γεωργιάδης διαβεβαιώνει ότι οι εκμισθωτές ακινήτων θα αποζημιωθούν με φοροελαφρύνσεις «για μέρος των απωλειών τους». Αυτό βέβαια οι ιδιοκτήτες το ακούνε εδώ και μήνες, δίχως η κυβέρνηση να έχει ανακοινώσει συγκεκριμένα μέτρα. […] Σε επιστολή διαμαρτυρίας προς την κυβέρνηση η ομοσπονδία ζητά «να σταματήσει η ληστεία στα εισοδήματα και την ιδιοκτησία μας''».