Νέο αναλυτικό χρονοδιάγραμμα για τις υπεύθυνες δηλώσεις εργοδοτών και εργαζομένων, όπως και για τις πληρωμές της ειδικής αποζημίωσης σε ειδικές κατηγορίες εργαζομένων ανακοίνωσαν οι αρμόδιες υπηρεσίες του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη» του υπουργείου Εργασίας. Αναφορικά με τις επιχειρήσεις-εργοδότες:
Από την έντυπη έκδοση
Νέο αναλυτικό χρονοδιάγραμμα για τις υπεύθυνες δηλώσεις εργοδοτών και εργαζομένων, όπως και για τις πληρωμές της ειδικής αποζημίωσης σε ειδικές κατηγορίες εργαζομένων ανακοίνωσαν οι αρμόδιες υπηρεσίες του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη» του υπουργείου Εργασίας. Αναφορικά με τις επιχειρήσεις-εργοδότες:
1. Από χθες τις /5/2020 και έως την επόμενη Κυριακή 31/5/2020 οι επιχειρήσεις-εργοδότες που δεν θα επαναλειτουργήσουν με εντολή δημόσιας αρχής κατά τον μήνα Μάιο 2020 υποβάλλουν υπεύθυνες δηλώσεις για παρατάσεις αναστολής συμβάσεων εργασίας. Δεν απαιτείται επανυποβολή υπεύθυνης δήλωσης από τους εργαζόμενους των οποίων οι συμβάσεις συνεχίζουν να τελούν σε αναστολή, εκτός κι αν επιθυμούν τροποποίηση στοιχείων του τραπεζικού τους λογαριασμού ΙΒΑΝ ή στοιχείων μίσθωσης κύριας κατοικίας τους.
2. Από τις 22/5/2020 και έως την Πέμπτη 28/5/2020 οι επιχειρήσεις-εργοδότες υποβάλλουν υπεύθυνες δηλώσεις για αναστολές συμβάσεων εργασίας εργαζομένων τους, που αφορούν την περίοδο Μαρτίου - Απριλίου 2020, μόνο στις ακόλουθες περιπτώσεις:
* Για όσες προέβησαν σε αναδρομική τροποποίηση κύριου ενεργού ΚΑΔ βάσει σχετικής λίστας που έχει αποστείλει η ΑΑΔΕ.
* Για όσες έχουν κύριο κωδικό δραστηριότητας ΚΑΔ 86.10 «Νοσοκομειακές δραστηριότητες».
Αναφορικά με τους εργαζόμενους:
1. Από τις 22/5/2020 και έως τη Δευτέρα 1/6/2020 μπορούν να υποβάλλουν υπεύθυνες δηλώσεις (αρχικές και ορθές επαναλήψεις) οι:
* Εργαζόμενοι των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τους συνεχίζουν να τελούν σε αναστολή κατά τον μήνα Μάιο και μόνο γι’ αυτούς που επιθυμούν να αλλάξουν τα στοιχεία ΙΒΑΝ ή / και τα στοιχεία του μισθώματος κύριας κατοικίας.
* Εργαζόμενοι για τους οποίους υποβάλλονται για πρώτη φορά υπεύθυνες δηλώσεις για την αναστολή των συμβάσεων εργασίας τους από επιχειρήσεις που προέβησαν σε αναδρομική τροποποίηση κύριου ενεργού ΚΑΔ ή έχουν κύριο κωδικό δραστηριότητας 86.10 «Νοσοκομειακές δραστηριότητες».
* Εργαζόμενοι των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τους έχουν τεθεί σε αναστολή και δεν υπέβαλαν υπεύθυνες δηλώσεις εντός των καθορισμένων προθεσμιών.
* Εργαζόμενοι για τους οποίους, ενώ έχουν υποβάλει υπεύθυνη δήλωση για την αναστολή των συμβάσεων εργασίας τους, δεν κατέστη δυνατή η καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού στον δηλωθέντα τραπεζικό λογαριασμό καθόσον αυτός απορρίφθηκε από την εταιρεία «Διατραπεζικά συστήματα Α.Ε.» (ΔΙΑΣ ΑΕ), συνεπώς θα μπορέσουν να δηλώσουν νέο τραπεζικό λογαριασμό.
Ειδικές κατηγορίες
Οι ειδικές κατηγορίες καλλιτεχνών και αθλητών που προστέθηκαν πρόσφατα με τροποποιητική ΚΥΑ στους δικαιούχους της ειδικής αποζημίωσης των 800 ευρώ, μπορούν να υποβάλλουν υπεύθυνες δηλώσεις στην «Εργάνη» για τα 800 ευρώ έως την επόμενη Κυριακή 31 Μαΐου. Υπενθυμίζεται πως οι ειδικές αυτές κατηγορίες εργαζομένων είναι:
1. Εργαζόμενοι καλλιτέχνες, δημιουργοί και επαγγελματίες της Τέχνης και του Πολιτισμού με επαγγέλματα βάσει της στατιστικής ταξινόμησης των επαγγελμάτων (ΣΤΕΠ92) που καταγράφονται στο Πληροφοριακό Σύστημα «Εργάνη».
2. Εργαζόμενοι καλλιτέχνες, δημιουργοί και επαγγελματίες της Τέχνης και του Πολιτισμού που υπάγονται σε έναν από τους κωδικούς ειδικοτήτων σύμφωνα με τον e-ΕΦΚΑ, απασχολήθηκαν σε μία ή σε περισσότερες επιχειρήσεις και έχουν ασφαλιστική ικανότητα σε ισχύ.
3. Εργαζόμενοι οι οποίοι εργάζονται για λογαριασμό περισσότερων του ενός εργοδοτών - φυσικών προσώπων (συναπασχόληση) που δεν έχουν συστήσει νομικό πρόσωπο και δεν αποτελούν κοινωνία και έχουν ημέρες ασφάλισης e-ΕΦΚΑ από 1.12.2019 ως και 29.2.2020.
4. Ενεργά μέλη συνεταιρισμών εργαζομένων που είναι εγγεγραμμένοι στο Γενικό Μητρώο Φορέων Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας του υπουργείου Εργασίας των οποίων η επιχειρηματική δραστηριότητα ανεστάλη με εντολή δημόσιας αρχής ή πλήττεται σημαντικά.
5. Προπονητές καλαθοσφαίρισης με άδεια ασκήσεως επαγγέλματος και ενεργά μέλη σωματείων του ερασιτεχνικού αθλητισμού, που είναι καταχωρημένοι στο μητρώο μελών του Συνδέσμου Ελλήνων Προπονητών Καλαθοσφαίρισης (ΣΕΠΚ).
Έως τις 31 Μαΐου μπορούν να υποβάλλουν δήλωση και οι αρχικές ειδικές κατηγορίες εργαζομένων που τυχόν δεν έχουν ακόμη υποβάλει, όπως είναι οικοδόμοι, φορτοεκφορτωτές, ξεναγοί, τουριστικοί συνοδοί κ.ά. Η καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού ύψους 800 ευρώ θα πραγματοποιηθεί μετά την ολοκλήρωση των προβλεπόμενων διασταυρώσεων και ελέγχων με τα Πληροφοριακά Συστήματα του Υπουργείου Εργασίας και των φορέων που καταβάλλουν αποζημιώσεις λόγω των αρνητικών συνεπειών της εμφάνισης κορονοϊού COVID-19.
Παράλληλη απασχόληση
Από τις 22/5/2020 και έως την Κυριακή 31/5/2020 μπορούν να υποβάλλουν υπεύθυνες δηλώσεις οι εργαζόμενοι με παράλληλη απασχόληση, για τους οποίους έχει υποβληθεί τουλάχιστον μία υπεύθυνη δήλωση εργοδότη που τους θέτει σε αναστολή αλλά έχουν και άλλες ενεργές θέσεις εργασίας για τις οποίες δεν έχουν δηλωθεί σε αναστολή. Υπενθυμίζεται πως οι παραλλήλως εργαζόμενοι δικαιούνται την αποζημίωση ειδικού σκοπού εφόσον οι δηλωμένες στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη» εβδομαδιαίες ώρες απασχόλησης αθροιστικά δεν ξεπερνούν το 50% των συνολικών εβδομαδιαίων ωρών εργασίας για όλες τις ενεργές θέσεις εργασίας από 15/3/2020 έως και 20/4/2020.
Ποιος, πώς και πότε θα πληρωθεί το Δώρο του Πάσχα
Ολόκληρο το Δώρο Πάσχα οφείλουν να καταβάλουν κατ’ αρχήν στους εργαζόμενούς τους έως τις 30 Ιουνίου οι εργοδότες που πλήττονται βάσει ΚΑΔ και έκαναν χρήση του μέτρου της αναστολής συμβάσεων, ενώ θα λάβουν σε δεύτερο χρόνο την κρατική επιδότηση για το τμήμα του Δώρου που αντιστοιχεί στις ημέρες αναστολής των συμβάσεων εργασίας.
Το πρώτο 10ήμερο του Ιουλίου θα υποβάλλουν ειδικό έντυπο υπεύθυνης δήλωσης στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη», ώστε να λάβουν στη συνέχεια από το κράτος σε εφάπαξ πληρωμή την κρατική επιδότηση που δικαιούνται για τις ημέρες της αναστολής. Στο ειδικό έντυπο οι εργοδότες θα δηλώνουν τα στοιχεία της επιχείρησης, τα στοιχεία του τραπεζικού τους λογαριασμού (ΙΒΑΝ), τα στοιχεία των εργαζομένων τους καθώς και το ποσό του επιδόματος Δώρου Πάσχα 2020 (μικτές αποδοχές εργαζομένου και αναλογούσες εργοδοτικές εισφορές και κρατήσεις) που αντιστοιχεί στο χρονικό διάστημα αναστολής της εργασιακής σχέσης και το οποίο καλύπτεται από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Έως 10 Ιουλίου οφείλουν να υποβάλουν και την Α.Π.Δ. του Δώρου Πάσχα, η οποία θα είναι διακριτή, ενώ τα ποσά που βαρύνουν τον εργοδότη θα καταχωρίζονται με διαφορετικό κωδικό από τα ποσά που βαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό.
Αυτά ορίζει νέα ΚΥΑ του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση και του υφυπουργού Οικονομικών, Θ. Σκυλακάκη. Υπενθυμίζεται πως οι επιχειρήσεις που πλήττονται από την πανδημία του κορονοϊού, βάσει κύριου ή δευτερεύοντα ΚΑΔ ενεργού στις 20/3 απαλλάχτηκαν από την υποχρέωση να καταβάλουν το Δώρο Πάσχα έως τις 15 Απριλίου και μπορούν να το καταβάλουν έως και τις 30 Ιουνίου. Εάν ο εργοδότης έχει κάνει χρήση του μέτρου της αναστολής συμβάσεων εργασίας για τμήμα ή το σύνολο του προσωπικού του, τότε το ποσό του Δώρου Πάσχα που αντιστοιχεί στο χρονικό διάστημα αναστολής της εργασιακής σχέσης καταβάλλεται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Το Δώρο Πάσχα φέτος θα υπολογιστεί βάσει του καταβαλλόμενου μισθού ή ημερομισθίου την προηγουμένη της ημερομηνίας αναστολής της εργασιακής σχέσης. Η ίδια ΚΥΑ καθορίζει και τη διαδικασία με την οποία θα καταβληθεί το Δώρο Πάσχα, ορίζοντας πως:
1. Οι επιχειρήσεις καταχωρίζουν σε διακριτή Αναλυτική Περιοδική Δήλωση (Α.Π.Δ.) το επίδομα εορτών Πάσχα. Τα ποσά του επιδόματος εορτών που βαρύνουν τον εργοδότη καταχωρίζονται στον κωδικό τύπου αποδοχών 03 και στην ίδια Α.Π.Δ. σε κωδικό ειδικού τύπου αποδοχών, οι λεπτομέρειες του οποίου θα καθοριστούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ, καταχωρίζονται τα ποσά του επιδόματος εορτών που βαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό. Οι επιχειρήσεις καταβάλλουν στους εργαζομένους το σύνολο του επιδόματος εορτών Πάσχα, δηλαδή τόσο το ποσό που καλύπτεται από τον ίδιο τον εργοδότη όσο και το ποσό που καλύπτεται από τον κρατικό προϋπολογισμό και αποδίδουν τις οφειλόμενες για το σύνολο του επιδόματος, ασφαλιστικές εισφορές και κρατήσεις στους οικείους φορείς.
2. Οι επιχειρήσεις υποβάλλουν την Α.Π.Δ. του επιδόματος εορτών Πάσχα έως 10 Ιουλίου.
3. Για την πληρωμή προς τους εργοδότες του επιδόματος εορτών Πάσχα που βαρύνεται ο κρατικός προϋπολογισμός, οι εργοδότες δηλώνουν όλα τα απαραίτητα στοιχεία σε ειδικό έντυπο υπεύθυνης δήλωσης στο σύστημα «Εργάνη» και ειδικότερα:
* τα στοιχεία της επιχείρησης
* τα στοιχεία του τραπεζικού τους λογαριασμού (ΙΒΑΝ),
* τα στοιχεία των εργαζομένων τους καθώς και το ποσό του επιδόματος εορτών Πάσχα 2020 (μικτές αποδοχές εργαζομένου και αναλογούσες εργοδοτικές εισφορές και κρατήσεις) που αντιστοιχεί στο χρονικό διάστημα αναστολής της εργασιακής σχέσης εκάστου μισθωτού και το οποίο καλύπτεται από τον κρατικό προϋπολογισμό.
4. Οι εργοδότες φέρουν την ευθύνη για την ορθή συμπλήρωση έγκυρου και ενεργού αριθμού λογαριασμού ΙΒΑΝ καθώς και των λοιπών στοιχείων που αναφέρονται στο ειδικό Έντυπο, στο Πληροφοριακό Σύστημα «Εργάνη». Η υποβολή του ειδικού Εντύπου για το επίδομα εορτών Πάσχα, ορίζεται από την 1η έως τη 10η Ιουλίου 2020.
5. Το υπουργείο Εργασίας επεξεργάζεται τα αναγκαία στοιχεία όπως δηλώνονται στο ειδικό έντυπο για τον σκοπό του ελέγχου και της πληρωμής του Δώρου Πάσχα.
6. Τα δεδομένα που καταχωρίζονται στις Α.Π.Δ. διασταυρώνονται με το πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη» προκειμένου να επιβεβαιωθεί η ορθότητα των στοιχείων που δηλώνονται. Σε περίπτωση αναληθών στοιχείων επιβάλλονται οι προβλεπόμενες κατά περίπτωση κυρώσεις.
Η πληρωμή στους εργοδότες του μέρους του Δώρου που βαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό και αντιστοιχεί στο διάστημα αναστολής των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων (μικτές αποδοχές εργαζομένου και αναλογούσες εργοδοτικές εισφορές και κρατήσεις) πραγματοποιείται εφάπαξ από το υπουργείο Εργασίας με πίστωση του τραπεζικού λογαριασμού του δικαιούχου-εργοδότη (ΙΒΑΝ) το οποίο έχει δηλωθεί στο ειδικό Έντυπο του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη». Στα πρόσωπα που δηλώνουν ψευδή στοιχεία στην αίτησή τους επιβάλλονται οι κυρώσεις που προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία. Τυχόν αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά καταλογίζονται σε βάρος του ανοικείως λαβόντος, με απόφαση του υπουργού Εργασίας και εισπράττονται κατά τις διατάξεις του ΚΕΔΕ.