ΑΥΞΗΣΗ 56% σημείωσε τον Σεπτέμβριο το εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας, φθάνοντας στα 23,9 δισ. δολ., αυξάνοντας τις πιέσεις για υψηλότερο κόστος δανεισμού και το ισχυρό γιουάν απέτρεψε τις εισροές από τα μετρητά των εξαγωγών εξ αιτίας της τροφοδότησης του πληθωρισμού.
Το χάσμα διευρύνθηκε από τα 15,3 δισ. δολ. πριν από ένα χρόνο σύμφωνα με ανακοίνωση των τελωνείων της Κίνας στο Web site τους, μετά την άνοδό του 33% τον Αύγουστο. Κατά μέσον όρο 20 οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News προέβλεπαν ότι το εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας θα ανήρχετο σε 21,6 δισ. δολάρια.
Πτωτικά κινήθηκαν οι κινεζικές μετοχές καθώς εικάζεται ότι η Κεντρική Τράπεζα της χώρας θα αυξήσει τα επιτόκια δανεισμού για έκτη φορά φέτος. Εκτός από την εισροή ρευστού στην οικονομία η αύξηση των εξαγωγών τροφοδότησαν τις εμπορικές εντάσεις της Κίνας με τις ΗΠΑ και την Ευρώπη.
Ο δείκτης CSI 300 των μετοχών υποχωρούσε 3% στις 11:30 π.μ. στη Σαγκάη, τοπική ώρα. Ο πληθωρισμός άγγιξε τα υψηλότερα επίπεδα περίπου 11 ετών, φθάνοντας το 6,5% τον Αύγουστο και ο πληθωρισμός του Σεπτεμβρίου θα ανακοινωθεί κατά πάσα πιθανότητα το νωρίτερο την επόμενη εβδομάδα.
Το εμπορικό πλεόνασμα το εννεάμηνο της χρήσης αναρριχήθηκε 69% στα 185,65 δισ. δολ., υπερβαίνοντας το προηγούμενο ρεκόρ του προηγούμενου έτους των 177,5 δισ. δολαρίων.
Οι εξαγωγές αυξήθηκαν 22,8% τον Σεπτέμβριο από το προηγούμενον έτος και εισαγωγές σημείωσαν αύξηση 16,1%, τη χαμηλότερη μέσα σε τρεις μήνες.
Η οικονομία της Κίνας, η τέταρτη μεγαλύτερη στον κόσμο, αναπτύχθηκε με ρυθμό 11,9% το δεύτερο τρίμηνο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος και με τον ταχύτερο ρυθμό σε χρονικό διάστημα πλέον των 12 ετών, αποτέλεσμα των εξαγωγών και των επενδύσεων.