Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 20 Μαΐου 2020 19:05

Α. Γεωργιάδης: Καμία επιχείρηση να μη μείνει πίσω

Πάνω από 40.000 επιχειρήσεις έκαναν μόνο σήμερα από τις 12 το μεσημέρι αίτηση για παροχή ρευστότητας από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα. Το ποσό που θα διατεθεί αυξήθηκε απο σήμερα από τα 1,3 δισ. σε περισσότερο από 2 δισ. ευρώ, είπε νωρίτερα ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, κατά τις σχετικές κυβερνητικές ανακοινώσεις. Σύμφωνα με τον ΥΠΑΝΕΠ, στις αρχές Ιουνίου αναμένεται να ξεκινήσει η μόχλευση ρευστότητας 2 δισ. ευρώ μέσω του τραπεζικού συστήματος.

Πάνω από 40.000 επιχειρήσεις έκαναν μόνο σήμερα από τις 12 το μεσημέρι αίτηση για παροχή ρευστότητας από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα. Το ποσό που θα διατεθεί αυξήθηκε απο σήμερα από τα 1,3 δισ. σε περισσότερο από 2 δισ. ευρώ, είπε νωρίτερα ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, κατά τις σχετικές κυβερνητικές ανακοινώσεις.

Σύμφωνα με τον ΥΠΑΝΕΠ, στις αρχές Ιουνίου αναμένεται να ξεκινήσει η μόχλευση ρευστότητας 2 δισ. ευρώ μέσω του τραπεζικού συστήματος.

Παράλληλα, έκανε λόγο για έγκριση από την Ευρωπαϊκή Ένωση πρόσθετης ενίσχυσης επενδυτικών σχεδίων, για δύο νέα προγράμματα τον Μάιο για γενική επιχειρηματικότητα και επιχειρηματικότητα πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων, καθώς και για εγκρίσεις νέων στρατηγικών επενδύσεων.

Ο κ. Γεωργιάδης είπε, πως απο κοινού με το ΥΠΟΙΚ, θα γίνει προσεχώς διαβούλευση για τις μικροπιστώσεις, με στόχο «καμία επιχείρηση να μη μείνει πίσω».

Επιπλέον, ενθάρρυνε τα τραπεζικά στελέχη να μην εξαντλούν σήμερα το τυπικό γράμμα του νόμου και της αυστηρότητας, αλλά με ευέλικτο τρόπο να δίνουν γρήγορα τα δάνεια.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ενεργοποιούνται χρηματοδοτικά εργαλεία που θα δώσουν ρευστότητα ύψους 15 δισ. ευρώ στην πραγματική οικονομία:

  • Έχει ενεργοποιηθεί το πρόγραμμα της αναπτυξιακής τράπεζας ΤΕΠΙΧ ΙΙ, μέσω του οποίου θα διατεθούν δάνεια συνολικού ύψους 2 δισ. ευρώ.
  • Στις αρχές Ιουνίου θα ενεργοποιηθεί πρόγραμμα συνολικού ύψους 7 δισ. ευρώ, μέσω του οποίου οι τράπεζες θα παρέχουν δάνεια σε επιχειρήσεις με εγγυημένο το 80% του κεφαλαίου.
  • Έχουν σχεδιαστεί χρηματοδοτικά εργαλεία για τη δανειοδότηση αναπτυξιακών έργων, μέσω των οποίων αναμένεται να κινητοποιηθούν κεφάλαια 5 δισ. ευρώ.

Ο υπουργός αναφέρθηκε και στη δημιουργία παρατηρητηρίου ρευστότητας που θα παρακολουθεί την πορεία των δανείων από τις τράπεζες προς τις επιχειρήσεις, ενώ προανήγγειλε νομοσχέδιο για τη διαμόρφωση πλαισίου μικροπιστώσεων.

 

naftemporiki.gr