Οι αναλυτές διεθνώς χαρακτήρισαν την πρόσφατη ανοδική δυναμική που έφερε στα χρηματιστήρια η είδηση πως υπάρχει επιτυχές εμβόλιο κατά του COVID19 η οποία αναθέρμανε τις ελπίδες για γρήγορη ανάκαμψη στην παγκόσμια ανάπτυξη. Οι συναλλαγές στην Ασία σήμερα ακολουθούν ένα εντυπωσιακό κύμα ρευστοποίησης θέσεων στο φινάλε στη Wall Street, μετά από μια αναφορά από τον ιστότοπο ιατρικών ειδήσεων STAT, που αμφισβητεί τα θετικά πρώιμα αποτελέσματα από μια δοκιμή εμβολίων της Moderna Inc για τον COVID-19. Η έκθεση ανέφερε ότι τα αποτελέσματα, τα οποία είχαν ωθήσει ψηλότερα τις αγορές αυτήν την εβδομάδα, δεν είχαν λεπτομέρειες.
Οι αναλυτές διεθνώς χαρακτήρισαν την πρόσφατη ανοδική δυναμική που έφερε στα χρηματιστήρια η είδηση πως υπάρχει επιτυχές εμβόλιο κατά του COVID19 η οποία αναθέρμανε τις ελπίδες για γρήγορη ανάκαμψη στην παγκόσμια ανάπτυξη. Οι συναλλαγές στην Ασία σήμερα ακολουθούν ένα εντυπωσιακό κύμα ρευστοποίησης θέσεων στο φινάλε στη Wall Street, μετά από μια αναφορά από τον ιστότοπο ιατρικών ειδήσεων STAT, που αμφισβητεί τα θετικά πρώιμα αποτελέσματα από μια δοκιμή εμβολίων της Moderna Inc για τον COVID-19. Η έκθεση ανέφερε ότι τα αποτελέσματα, τα οποία είχαν ωθήσει ψηλότερα τις αγορές αυτήν την εβδομάδα, δεν είχαν λεπτομέρειες.
Η ιαπωνική επιχειρηματική εμπιστοσύνη υποχώρησε στο χαμηλότερο της δεκαετίας, καθώς η οικονομία εισήλθε σε ύφεση, ενώ οι λιανικές πωλήσεις της Αυστραλίας υπέστησαν απότομη κατάδυση τον Απρίλιο. Οι βρετανικές αξιώσεις ανεργίας είναι στο υψηλότερο επίπεδο τους σε βάθος 20 χρόνια. Και η οικονομία των Η.Π.Α. δεν θα ανακτήσει το χαμένο έδαφος παρά κάποια στιγμή μέσα στο επόμενο έτος, δήλωσε η Τρίτη το μη κομματικό Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου.
Ακόμα και αν δεν υπάρξουν σήμερα κύματα πωλήσεων θέσεων η καλύτερη πιθανή κατάσταση θα είναι μια συσσώρευση, καθώς όλοι σκέφτονται ότι η αντίδραση σε κάθε είδηση θετική ή αρνητική το μόνο που φέρνει είναι αυξημένη νευρικότητα. «Ενώ οι χώρες έχουν αρχίσει να χαλαρώνουν τους περιορισμούς στις οικονομικές και κοινωνικές δραστηριότητες, οι οικονομίες δεν θα επιστρέψουν στο σημείο που ήταν τα πράγματα πριν από το ξέσπασμα. Οι γεωπολιτικές εντάσεις, ιδίως μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, έχουν επίσης επιστρέψει και είναι πιθανό να ενταθούν στις εκλογές των ΗΠΑ τον Νοέμβριο». Δήλωσαν από την τράπεζα DBS της Σιγκαπούρης.
Η αγορά της Αθήνας έδειξε πάλι χθες πως τη διάθεση των συναλλασσόμενων θεσμικών τραβάει από τη μύτη κυριολεκτικά, η δυναμική της παγκόσμιας κεφαλαιαγοράς. Καθώς παίρνουν γραμμή το πρωί από τις ασιατικές συναλλαγές και τα futures της Wall Street. Στη συνέχεια, δένονται με τις βασικές επιλογές των θεσμικών στα μεγάλα χρηματιστήρια της Ευρώπης και στο τέλος του δεύτερου μέρους, επηρεάζονται πάλι από τα futures και την έναρξη της Wall Street. Στο ξεκίνημα έγραψαν στο ταμπλό μια υπόσχεση για υπολογίσιμη άνοδο.
Τεχνικά, η αγορά από τη Δευτέρα φάνηκε πως θα μπορούσε να ξεπεράσει το ανώτερο της περασμένης βδομάδας (613 μονάδες χονδρικά) αν τα διεθνή συνέχιζαν ανοδικά, όπως έδειξαν τα futures των βασικών δεικτών στην Ευρώπη πριν το άνοιγμά τους. Αποτέλεσε συνεπώς θετική έκπληξη η εγγραφή, στο δεύτερο μόλις λεπτό, του ανώτερου στις 616,73 μονάδες. Θετική ήταν επίσης η υπέρβαση των 10 εκατ. ευρώ από τον τζίρο σε 35 λεπτά, με 1 εκατ. αξία πακέτων. Αλλά στις 11:07, ο ΓΔ εμφάνισε οριακές απώλειες, ενώ το ανοδικό ξεκίνημα στην Κεντρική Ευρώπη είχε ήδη ανατραπεί, μετά τα πρώτα 20 λεπτά λειτουργίας τους. Στην Αθήνα τα φρένα στην όρεξη για ρίσκο πατήθηκαν απότομα και οι ρευστοποιήσεις αγκάλιασαν σχεδόν όλες τις μετοχές με τις τράπεζες να γονατίζουν τελευταίες.
Με διπλάσιο τζίρο η πτώση που διαδέχθηκε την άνοδο των τελευταίων ημερών και οι αντιδράσεις των εγχώριων παραγόντων δεν άλλαξαν καθώς αρκετοί αναφέρθηκαν στις προτάσεις για την έμμεση πορεία προς το ομόλογο για την αντιμετώπιση των πληγμάτων από τα λουκέτα. Βέβαια και η πτώση ήταν μέρος των παρατηρήσεών τους πριν έρθει και διατυπώνουν σταθερά την προσμονή των κινήσεων από τις αλλαγές στους δείκτες MSCI.
Η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ αναφέρει: “Οι Εποπτικές Αρχές πέντε Χωρών της Ε.Ε. (Ελλάδα, Αυστρία, Βέλγιο, Γαλλία και Ισπανία) προχώρησαν σε άρση της απαγόρευσης στο short selling, με την Ιταλία να το έχει ήδη πράξει. Η εξέλιξη μπορεί να συμβάλει στη συναλλακτική βελτίωση και την αυξημένη μεταβλητότητα. Το θετικό momentum μπορεί να σηματοδοτήσει συνέχιση της ανόδου, με στόχο την υπέρβαση των 620 μονάδων, ενόψει των εκροών που αναμένονται με το rebalancing στο τέλος του μήνα. Έρχονται, επομένως, συνεδριάσεις για Επενδυτές με γερά νευρά τις επόμενες ημέρες, με την τεχνική ανάλυση να προειδοποιεί ότι το καθοδικό σενάριο για τον ΓΔ δεν έχει ακόμη ακυρωθεί”.
Η Leon Depolas Sec. επισημαίνει: “Η Ευρώπη συνεχίζει τις προσπάθειες στήριξης της οικονομικής δραστηριότητας, με την απόφαση για δημιουργία ενός επενδυτικού κεφαλαίου 500 δισ. ευρώ, που θα στηρίξει τα Κράτη Μέλη και θα αποπληρωθεί από τον Ευρωπαϊκό προϋπολογισμό. Ωστόσο, τα φώτα των Αγορών συνεχίζονται να επικεντρώνονται στα εταιρικά αποτελέσματα Α΄ τριμήνου. Μετά το κλείσιμο της συνόδου την Τρίτη 19/5 ανακοινώνει η Fourlis (Α΄ τρίμηνο), γεγονός που θα αποτελέσει μια ένδειξη για την πορεία του Λιανεμπορίου”.
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας
ΗΠΑ
Επέστρεψαν οι πωλητές μετά τη μεγαλύτερη άνοδο των τελευταίων έξι εβδομάδων στη Wall Street την Δευτέρα, μετά και τις δηλώσεις του αμερικανού υπουργού Οικονομικών για κίνδυνο μόνιμης ζημιάς στην οικονομία. Επίσης η προσφορά μετοχών επικράτησε στη Wall Street μετά τις αμφιβολίες που εκφράστηκαν σε δημοσιεύματα για την επιτυχία του εμβολίου της Moderna, με την μετοχή της εταιρείας να βυθίζεται κατά -10%.
Ο Dow Jones υποχώρησε κατά 1,59% ή 390,51 μονάδες, στις 24.206,86, ο S&P 500 σημείωσε πτώση κατά 1,05% στις 2.922,94 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα κατά 0,54% στις 9.185,10 μονάδες. Στον βιομηχανικό Dow Jones τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι Intel (+0,9%) και Nike (+0,8%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση οι Boeing (-3,5%) και Procter & Gamble (-3,1%).
ΕΥΡΩΠΗ
Μετά το ράλι της Δευτέρας, οι επενδυτές - σε μια από τις πολλές διακυμάνσεις της τελευταίας περιόδου- προέβησαν σε ρευστοποιήσεις με αποτέλεσμα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια να κλείσουν σε αρνητικό έδαφος.
Έτσι, ο δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε κατά 0,61% στις 339,41 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση κατά 0,77% στις 6.002,23 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε οριακά υψηλότερα κατά 0,15% στις 11.075,29 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες της τάξεις του 0,89%, τερματίζοντας στις 4.458,16 μονάδες.
ΧΑ
Με υψηλούς σχετικά όγκους εισαγόμενη αλλά και ελεγχόμενη πτώση
Στη δεύτερη σύνοδο της εβδομάδας, μετά από άνοιγμα στις 610,85 με ανοδικό χάσμα (1,33 μονάδες) από το κλείσιμο της προηγούμενης (909,52), οι τιμές κινήθηκαν έτσι ώστε ο ΓΔ, έμεινε σε θετικό πεδίο ως τις 11:06. Το κατώτερο πρώτου μέρους εμφανίστηκε μια φορά ήρθε στις 13:38 και ήταν οι 602,10 μονάδες. Η αναζήτηση του ανώτερου μέρας που ήταν οι 616,73 από 609,69 μονάδες τη Δευτέρα ήρθε στις 10:32 και συνεπώς κράτησε ελάχιστα. Τελικά χρειάστηκαν οι συναλλαγές από τις 10:33 ως τις 16:45 με πτωτική κίνηση που είχε πλάγια διαστήματα ώστε να ολοκληρωθεί η αναζήτηση του κατώτερου μέρας που ήταν οι 599,31 από596,68 μονάδες την προηγούμενη. Μετά τις 16:45 οι όποιες πιέσεις υπήρξαν στο δεύτερο μέρος αποκλιμακώθηκαν και η ανοδική πορεία, από τις 599,31 κατέληξε στις 17:01 στις 601,34 μονάδες. Στις δημοπρασίες, ισορρόπησαν οι εντολές αγοράς και πώλησης ώστε στις 17:12 ορίστηκε τιμή κλεισίματος πιο κοντά στο κατώτερο μέρας.
Άρα στο τέταρτο πριν τις δημοπρασίες κινήθηκε με διαμορφωμένη την πτωτική δυναμική στη Νέα Υόρκη. Συνεπώς η ανανέωση των εντολών αγοράς έφερε υψηλότερα επίπεδα αλλά ήταν εμφανής η καθοδική νευρικότητα από την αρχή του δεύτερου μέρους. Επίσης δόθηκαν ανεπιτυχείς μάχες στο τελευταίο δεκάλεπτο των δημοπρασιών για να υπάρξει άνοδος του μέσου όρου από αυτές.
Υπήρξε ένα υπολογίσιμο πλάγιο διάστημα κατά τη διάρκεια των συναλλαγών και ήταν από τις 11:35 ως τις 13:15 όταν οι συναλλασσόμενοι ανάγκασαν τον ΓΔ σε κίνηση ανάμεσα στις 605,2 και 606 μονάδες ζώνη τιμών, που ήταν πάνω από 3 μονάδες ψηλότερα από το χαμηλό πρώτου μέρους και 6 από το κατώτερο μέρας. Στις δημοπρασίες φάνηκε πως οι εντολές αγοράς ισορρόπησαν τις εντολές πώλησης και κράτησαν τον ΓΔ ψηλότερα από τις 601 μονάδες. Δεν είχαμε νέο κατώτερο έτους, έμειναν οι 469,55 από τη σύνοδο στις 17/3.
Η έναρξη στα χρηματιστήρια της Νέας Υόρκης ήταν έντονα νευρική, με διατήρηση της τάσης σε πλάγια με απώλειες που γρήγορα αναιρούνται κατά το πέρας των συναλλαγών στην Αθήνα. Τα κυριότερα χρηματιστήρια του πλανήτη κινήθηκαν καθοδικά. Ο S&P 500 στην έναρξη σημείωσε πτώση -0,50% που στο 40λεπτο ήρθε στο 0,00%. Αυτό έκανε τους επενδυτές στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια να διατηρήσουν τις πτωτικές τους μεταβολές χωρίς συντονισμό με την άνοδο του βαρύτερου δείκτη της Νέας Υόρκης, που πιθανά καθόρισε την πορεία του ΓΔ στο φινάλε εδώ. Ο πανευρωπαϊκός Stoxx Europe 600 σημείωνε απώλειες -1% όταν έκλεισε η Αθήνα.
Με τον τραπεζικό δείκτη σε ρόλο πρωταγωνιστή στην άνοδο κατά τη διάρκεια της συνόδου, στις 17:01 ο ΔΤΡ είχε οδηγηθεί στις 272,01 από 289,26 μονάδες την προηγούμενη σύνοδο και ο μέσος όρος κάθισε στις 601,34 μονάδες, ήτοι 15 μονάδες χαμηλότερα από το μέγιστο. Η αγορά έκλεισε τελικά 8,36 μονάδες χαμηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης συνεδρίας με 6 από τα blue chip με κέρδη στο κλείσιμο.
Είχαμε συνεπώς blue chip που ώθησαν υπολογίσιμα ανοδικά, ξεχώρισαν αυτά με κέρδη άνω του +1,0% ήτοι ΜΟΗ +3,20%, ΔΕΗ +1,46%, ΜΥΤΙΛ +1,39%, και ΤΕΝΕΡΓ +1,15%. Μετοχές του 25άρη που συνέβαλλαν πτωτικά εκτός των Τραπεζών, υπήρξαν με απώλειες -2,50% και πάνω ήταν ΑΡΑΙΓ -5,73%, ΤΙΤC -4.06%, EEE -3.46%, -2,91%, ΛΑΜΔΑ -2,91% και ΕΛΛΑΚΤΩΡ -2,84%. Η παρουσία των θεσμικών του δολαρίου, δεν επηρέασε υπολογίσιμα την τελική εικόνα. Ήταν σύνοδος με καθοδικό αποτέλεσμα για την κεφαλαιοποίηση του ΧΑ, που κατέληξε στα 42,393 από 42,983 δις ευρώ.
Τη σύνοδο σφράγισε χαμηλότερο συναλλακτικό ενδιαφέρον από της προηγούμενης συνεδρίας, με συναλλαγές σε πακέτα αξίας 8,879 από 1,466 εκατ. ευρώ (για ΕΥΡΩΒ ΕΤΕ ΜΠΕΛΑ ΟΤΕ ΜΥΤΙΛ ΤΙΤC). Η δε εμφάνιση κερδών σε 4 από τα 4 Τραπεζικά blue chip, δεν είχε σχέση με την δυναμική στα ελληνικά ομόλογα αναφοράς. Η απόδοση του δεκαετούς οδηγήθηκε στο 1,848% από 1,984%.
Επηρέασαν θετικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (-5,70%), αφού οι επενδυτές έκλεισαν την ΑΛΦΑ στο -7,61% από +2,99%, την ΕΤΕ στο -5,64% από +3,48%, ΕΥΡΩΒ στο -4,38% από +11,65% και την ΠΕΙΡ στο -4,59% από +2,83. Οι μετοχές του FTSEM αντιμετωπίστηκαν καλύτερα από τα blue chip με μεταβολή -0,68% από +1,83%.
Η στατιστική εικόνα των blue chip βελτιώθηκε, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (6 από 25) blue chip έναντι των καθοδικών (19 από 0) και κανένα στα αμετάβλητα. Στο ΧΑ ο ΓΔ με μεταβολή -1,37% οδηγήθηκε στις 601,16 από 609,52 μονάδες όταν ο 25άρης έκλεισε στις 1436,74 από 1463,99 με μεταβολή -1,86%.
Για να συμβούν τα παραπάνω, ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 63,078 από 34,154 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 8,879 από 1,466 εκατ. ευρώ. Το πλήθος των ανοδικών διαμορφώθηκε σε 38 από 72, των καθοδικών 45 από 25 και 30 από 25 ήταν οι σταθερές.
Τεχνική ανάλυση Παράγωγα
Καλύτεροι οι όγκοι στην πτώση αλλά ψαλιδίστηκαν οι ευοίωνες προσδοκίες
Στη δεύτερη σύνοδο της εβδομάδας με κυρίαρχες τις σειρές Ιουνίου, οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25 στα πρώτα 37 λεπτά σε θετικό πεδίο. Τον έκλεισαν τελικά, 27,25 μονάδες χαμηλότερα. Το μέγιστο, οι 1480,81 μονάδες, εμφανίστηκε στις 10:31. Το ελάχιστο σημειώθηκε στις 16:47 και ήταν οι 1431,36. Στις 17:01 τον είχαν οδηγήσει στις 1436,56 μονάδες. Το κλείσιμο στις 1436,74 από 1463,99 μονάδες την προηγούμενη αντιστοιχεί σε μεταβολή -1,86% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα εκτινάχθηκε στα 8,563 από 4,824 εκατ. ευρώ.
Στα ΣΜΕ του 25άρη ο όγκος για τη σειρά Ιουνίου ανήλθε σε 1491 ΣΜΕ με ανώτερο τις 1480,00 μονάδες, κατώτερο τις 1432,50 και τελευταίες πράξεις στις 1435,00 από 1465,75 μονάδες και έτσι διαμορφώθηκαν ανοικτά 3115 από 3023 συμβόλαια. Διακινήθηκαν επίσης 124 ΣΜΕ λήξης Ιουλίου με ανώτερο τις 1430,75 μονάδες, κατώτερο τις 1412,50 και τελευταίες πράξεις στις 1412,50 από 1422,50 μονάδες και έτσι έμειναν ανοικτά 210 από 120 ΣΜΕ.
Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη το ενδιαφέρον παρέμεινε επιλεκτικό. Στα calls του 25άρη λήξης Ιουνίου ο όγκος ήταν 20 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης τις 1475 μονάδες. Στα δικαιώματα αγοράς της επόμενης σειράς Ιουλίου, ο όγκος ήταν μηδενικός. Στα δικαιώματα πώλησης λήξης Ιουνίου άλλαξαν χέρια 45 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 1425 μονάδες. Για την επόμενη σειρά του Ιουλίου δεν υπήρξε ενδιαφέρον. Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo ήταν απλωμένο στα 50.000 συμβόλαια για ΕΥΡΩΒ, στα 10000 για ΔΕΗ, στα 3.879 για TITC, στα 1500 για ΜΥΤΙΛ, στα 1000 για ΑΡΑΙΓ και στα 100 συμβόλαια για ΜΠΕΛΑ.
Οι ασιατικές αγορές μετοχών αγωνίζονται να επεκτείνουν το ανοδικό ράλι της εβδομάδας σήμερα Τετάρτη 20/5 και ο χρυσός και τα ομόλογα σταθεροποιήθηκαν, καθώς μια έκθεση που δημοσιεύτηκε στον τύπο ψαλίδισε τις ελπίδες για ένα εμβόλιο κατά του COVID-19 και επέστρεψαν οι ανησυχίες σχετικά με τις εξελίξεις στην παγκόσμια ανάκαμψη από την πανδημία.
Τα δύο τρίτα των 223 διαχειριστών κεφαλαίων που ρωτήθηκαν από την Bank of America εκτιμούν ότι τα πρόσφατα κέρδη είναι ένα ράλι ανοδικής αντίδρασης μέσα σε ένα bear market που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Σχόλια εγχώριων αναλυτών
Ο Δ/ντης Επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ Δημήτρης Τζάνας σε σχόλιό του με τίτλο ΣΕ ΑΝΑΜΟΝΗ ΤΟΥ REBALANCING ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ… σχολίασε αναλυτικά:
Τα χρηματιστήρια είναι προεξοφλητικοί μηχανισμοί των γεγονότων που αναμένεται να συμβούν. Είναι επομένως πιθανό να δώσουν ψήφο αισιοδοξίας για τα επερχόμενα με αφορμή μια είδηση, αν την ερμηνεύσουν ως πρόδρομο θετικών εξελίξεων. Και ασφαλώς, μπορεί να δώσουν ψήφο απαισιοδοξίας αν τα γεγονότα σηματοδοτούν αρνητικές εξελίξεις. Είναι πιθανό επομένως να εκδηλώνεται ακραία μεταβλητότητα σε σχέση με τις τιμολογήσεις των μετοχών, αποτέλεσμα του συνωστισμού για διενέργεια κινήσεων με βραχυπρόθεσμο επενδυτικό ορίζοντα, αποσκοπώντας, στο κέρδος βέβαια!
Έτσι, η αναγγελία ελπιδοφόρων μηνυμάτων από το εμβόλιο Moderna αλλά και η θεαματική ημερήσια άνοδος της τιμής του αργού πετρελαίου κατά 13,5% δημιούργησε σε μέρος της επενδυτικής κοινότητας την πεποίθηση ότι γρήγορα επανερχόμαστε στην κανονικότητα. Όμως, την ίδια ώρα ο Τζέρομ Πάουελ προειδοποιούσε ότι το 2ο τρίμηνο του έτους η ύφεση στις ΗΠΑ θα αγγίξει το 30% και η ανεργία το 25%. Επιπλέον, η ορατότητα παραμένει χαμηλή σε σχέση με τα δεδομένα της πανδημίας, άρα και της πορείας της οικονομίας με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα να αναφέρεται στον αυξημένο χρόνο που θα χρειαστεί η παγκόσμια οικονομία για να ανακάμψει από το σοκ της πανδημίας. Από την άλλη πλευρά, ελπιδοφόρο είναι το μήνυμα από το κοινό ταμείο ύψους 500 δις. ευρώ που ανήγγειλαν από κοινού Μέρκελ και Μακρόν με κοινή έκδοση χρέους από τις χώρες μέλη της Ε.Ε., που συνιστά ένα πρώτο αποφασιστικό βήμα για τη διαδικασία της αμοιβαιοποίησης του χρέους στην Ευρώπη.
Στη χώρα μας, το άνοιγμα της Ακρόπολης και των λοιπών αρχαιολογικών χώρων από κοινού με τις παραλίες λόγω του βελτιωμένου καιρού, αναπτέρωσαν την αισιοδοξία για τη φετινή τουριστική περίοδο. Έτσι, το χρηματιστήριο δείχνει αξιοπρόσεκτη αντοχή σε σχέση με τη διατήρηση των 600 μονάδων για το Γενικό Δείκτη αλλά και διάθεση να κινηθεί προς τις 620-630 μονάδες. Ωστόσο, με τον τραπεζικό δείκτη να βρίσκεται κοντά στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο που καταγράφηκε την προηγούμενη εβδομάδα ελέω της αβεβαιότητας για το πλάνο εξυγίανσης των χαρτοφυλακίων από τα κόκκινα δάνεια, ο ρόλος των λοιπών δεικτοβαρών τίτλων αναβαθμίζεται. Την ίδια ώρα, οι υπομονετικοί επενδυτές και το «έξυπνο χρήμα» διακρίνουν ήδη επενδυτικές επιλογές στη μεσαία και μικρή κεφαλαιοποίηση που έχουν τις προϋποθέσεις να εκπλήξουν θετικά τα επόμενα χρόνια!
Για την ώρα, το ελληνικό χρηματιστήριο θα υποστεί άλλη μια αφαίμαξη με τη μορφή των ρευστοποιήσεων που θα διενεργηθούν στο πλαίσιο του rebalancing από τους επενδυτές που ακολουθούν το δείκτη MSCI Standard Greece (29/5 η καταληκτική ημερομηνία), σε συνέχεια της διαγραφής των μισών τίτλων (οι 3 συστημικές τράπεζες και ο Τιτάν). Αλλά και λόγω του νέου πλήγματος αξιοπιστίας που αναδύθηκε σε μια ακόμη εισηγμένη εταιρεία της μικρής κεφαλαιοποίησης με την αναστολή διαπραγμάτευσης της μετοχής της. Η διατήρηση επομένως του Γενικού Δείκτη πάνω από την κρίσιμη στήριξη των 582 μονάδων είναι για τις επόμενες ημέρες ένα ενδεχόμενο που θα μπορεί να σηματοδοτήσει την απομάκρυνση άλλων, πιο απαισιόδοξων σεναρίων για το εγγύς μέλλον.
Σήμερα
Οι ασιατικές αγορές μετοχών αγωνίζονται να επεκτείνουν το ανοδικό ράλι της εβδομάδας σήμερα Τετάρτη 20/5 και ο χρυσός και τα ομόλογα σταθεροποιήθηκαν, καθώς μια έκθεση που δημοσιεύτηκε στον τύπο ψαλίδισε τις ελπίδες για ένα εμβόλιο κατά του COVID-19 και επέστρεψαν οι ανησυχίες σχετικά με τις εξελίξεις στην παγκόσμια ανάκαμψη από την πανδημία.
Ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας αρχικά ήταν σταθερός, ενώ στις 8:40 δική μας ώρα είχε μεταβολή +0,12%. Το ευαίσθητο στον κίνδυνο δολάριο της Αυστραλίας υποχώρησε από το υψηλό δύο μηνών και το κυνήγι για ένα ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο οδήγησε τις αποδόσεις του 10ετούς ομόλογου των ΗΠΑ κάτω από το 0,7%.
Οι συναλλαγές ακολουθούν ένα εντυπωσιακό φινάλε στη Wall Street, μετά από μια αναφορά από τον ιστότοπο ιατρικών ειδήσεων STAT που αμφισβητεί τα θετικά πρώιμα αποτελέσματααπό μια δοκιμή εμβολίων της Moderna Inc για τον COVID-19. Η έκθεση ανέφερε ότι τα αποτελέσματα, τα οποία είχαν ωθήσει ψηλότερα τις αγορές αυτήν την εβδομάδα, δεν είχαν λεπτομέρειες.
Οι κινεζικές μετοχές ξεκίνησαν την ημέρα λίγο χαμηλότερα ενώ στις 8:40 δική μας ώρα ο σύνθετος δείκτης μετοχών της Σαγκάης είχε μεταβολή -0,18% και ο Hang Seng του Χονγκ Κονγκ έπεσε -0,1% ενώ στις 8:40 δική μας ώρα είχε μεταβολή -0,03%. Ο δείκτης αναφοράς της Αυστραλίας ήταν αρχικά αμετάβλητος ενώ στις 8:40 δική μας ώρα είχε μεταβολή +0,40%, ενώ το μαλακό γιεν βοήθησε το Nikkei να βρεθεί αρχικά +0,7% υψηλότερα ενώ στις 8:40 δική μας ώρα είχε μεταβολή +1,03% με τον KOSPI στην Ν Κορέα στο +0,38%.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης S&P 500 σημείωσαν άνοδο 0,5% μετά από ταλάντευση από το πρωί. Το πετρέλαιο ήταν σταθερό και οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων των ΗΠΑ μειώθηκαν 1,5 μονάδες βάσης στο 0,6964%. Οι αποδόσεις μειώνονται όταν αυξάνονται οι τιμές.