Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 18 Μαΐου 2020 08:50

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Την Τρίτη «κλείνει» ο α΄ κύκλος - Τον Ιούνιο έρχεται νέος γύρος

Λιγότερο από δύο 24ωρα έχουν στη διάθεσή τους οι επιχειρήσεις που ανήκουν στους δικαιούχους της «επιστρεπτέας προκαταβολής» για να υποβάλουν και να οριστικοποιήσουν την αίτηση χορήγησης του ποσού που έχει προσδιοριστεί ή λιγότερο αν δεν επιθυμούν το σύνολό του. Η παράταση που έδωσε το υπουργείο Οικονομικών λήγει αύριο, 19 του μηνός. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, μέχρι το βράδυ της Παρασκευής 15 Μαΐου είχαν οριστικοποιήσει, μέσω της πλατφόρμας «myBusinessSupport», την αίτηση χορήγησης της ενίσχυσης 51.459 επιχειρήσεις.

Λιγότερο από δύο 24ωρα έχουν στη διάθεσή τους οι επιχειρήσεις που ανήκουν στους δικαιούχους της «επιστρεπτέας προκαταβολής» για να υποβάλουν και να οριστικοποιήσουν την αίτηση χορήγησης του ποσού που έχει προσδιοριστεί ή λιγότερο αν δεν επιθυμούν το σύνολό του.

Η παράταση που έδωσε το υπουργείο Οικονομικών λήγει αύριο, 19 του μηνός. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, μέχρι το βράδυ της Παρασκευής 15 Μαΐου είχαν οριστικοποιήσει, μέσω της πλατφόρμας «myBusinessSupport», την αίτηση χορήγησης της ενίσχυσης 51.459 επιχειρήσεις.

Μέχρι σήμερα 34.058 επιχειρήσεις έχουν ήδη λάβει την οικονομική ενίσχυση, ποσό που αντιστοιχεί σε 233,3 εκατ. ευρώ. Με βάση τις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών, οι επιχειρήσεις που θα υποβάλουν αίτηση και θα εισπράξουν την «επιστρεπτέα προκαταβολή» θα ανέλθουν σε περίπου 55.000, ενώ το ποσό που θα διατεθεί θα είναι λίγο υψηλότερο από 500 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι το συνολικό ποσό που είχε προϋπολογιστεί για τον α΄ κύκλο της «επιστρεπτέας προκαταβολής» ήταν 1 δισ. ευρώ. Ωστόσο, μετά την ολοκλήρωση της επεξεργασίας των αιτήσεων που υποβλήθηκαν, ο αριθμός των επιχειρήσεων που επελέγησαν ήταν 72.000 και το ποσό που αντιστοιχεί ανέρχεται σε 840 εκατ. ευρώ.

Τον Ιούνιο το υπουργείο Οικονομικών θα δρομολογήσει τις διαδικασίες για ένα νέο πρόγραμμα «επιστρεπτέας προκαταβολής» με ποσό που θα ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ, καθώς σε αυτό θα προστεθούν και τα χρήματα που έμειναν αδιάθετα από τον πρώτο κύκλο της χρηματοδοτικής ενίσχυσης. Στα βασικά χαρακτηριστικά του «νέου» προγράμματος «επιστρεπτέας προκαταβολής» θα περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων:

  • Η αύξηση του αριθμού των επιχειρήσεων που θα μπορούν να υποβάλλουν αίτηση
  • Διεύρυνση των κριτηρίων με βάση τα οποία θα γίνει η επιλογή, καθώς θα ληφθεί υπόψη η μείωση του τζίρου για τους μήνες Μάρτιο-Απρίλιο-Μάιο.

Σημαντικό ρόλο για την επιτυχή ολοκλήρωση του β΄ γύρου της «επιστρεπτέας προκαταβολής» αναμένεται να διαδραματίσουν οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης γύρω από τη στήριξη της απασχόλησης το επόμενο χρονικό διάστημα μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος Sure. Βασικός στόχος του συγκεκριμένου προγράμματος είναι να περιοριστεί ο αριθμός των απολύσεων (βασικός όρος για να λάβει κάποια επιχείρηση την «επιστρεπτέα προκαταβολή» είναι να μην κάνει απολύσεις έως τις 31 Οκτωβρίου 2020). Η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει με τα χρήματα που θα λάβει μέσω του Sure, να δώσει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να κρατήσουν τους εργαζομένους τους, καθώς το Κράτος θα καλύπτει μέρους του μισθού που χάνει ο εργαζόμενος όταν η εργασιακή του σχέση αλλάζει, από πλήρη απασχόληση σε μερική ή άλλες μορφές ευέλικτης εργασίας. Όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα αρχίσει να εφαρμόζεται από τον Ιούνιο (παρόλο που τα σχετικά ευρωπαϊκά κονδύλια δεν αναμένονται πριν από τον Ιούλιο).

Τον επόμενο μήνα, λοιπόν, που θα ξεκινήσει και ο δεύτερος κύκλος της «επιστρεπτέας προκαταβολής», οι επιχειρηματίες θα έχουν μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για τις επιλογές που θα έχουν ώστε να μην προχωρήσουν σε απολύσεις.

Ραλλού Αλεξοπούλου