Οικονομία & Αγορές
Σάββατο, 13 Οκτωβρίου 2007 00:01

Ρεκόρ 12 εβδομάδων η Ευρώπη

ΣΤΟ ΥΨΗΛΟΤΕΡΟ επίπεδο των τελευταίων 12 εβδομάδων τερμάτισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ανακάμπτοντας από τα χαμηλά χάρις στα κέρδη στη Wall Street, όπου οι μετοχές τεχνολογίας βρέθηκαν στην αιχμή της ανόδου.

ΣΤΟ ΥΨΗΛΟΤΕΡΟ επίπεδο των τελευταίων 12 εβδομάδων τερμάτισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ανακάμπτοντας από τα χαμηλά χάρις στα κέρδη στη Wall Street, όπου οι μετοχές τεχνολογίας βρέθηκαν στην αιχμή της ανόδου.

Τα κέρδη των ευρωπαϊκών δεικτών ήταν περιορισμένα λόγω επιφυλακτικότητας των επενδυτών μετά την αναθεώρηση προς τα κάτω εκτιμήσεων αναλυτών για τις εταιρικές κερδοφορίες. Πιέσεις δέχθηκαν οι μετοχές του μεταλλευτικού τομέα μετά τη μείωση των συστάσεων για τις μετοχές τους από τους αναλυτές και τις απογοητευτικές προβλέψεις κερδών.

Στη Wall Street οι φήμες για εξαγορά της BEA από την Oracle σε συνδυασμό με τα θετικά μακροοικονομικά που είδαν το φως της δημοσιότητας νωρίτερα και αφορούσαν την άνοδο των λιανικών πωλήσεων οδήγησαν τους δείκτες υψηλότερα.

Ο κλάδος των τεχνολογικών εταιρειών πρωτοστάτησε στο ράλι ανόδου λόγω της επικείμενης συμφωνίας εξαγοράς της BEA από την Oracle, ενώ και η μετοχή της McDonald's ενισχύεται σημαντικά μετά τη δημοσιοποίηση των κερδών της.

Σε θετικό έδαφος κινήθηκε η μετοχή της Telefonica, καθώς η εταιρεία αναμένει ταχύτερη ανάπτυξη στις πωλήσεις και τα κέρδη της. Κέρδη και για τη Northern Rock καθώς δημοσίευμα των Times του Λονδίνου αναφέρει ότι η Virgin Group βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για την εξαγορά της βρετανικής τράπεζας.

Η Anglo American, η BHP Billiton ηγήθηκαν της πτώσης των μετοχών του μεταλλευτικού κλάδου, ενώ προς τη λήξη της συνεδρίασης ο κλάδος των πετρελαιοπαραγωγών ενισχύθηκε από την άνοδο της BP καθώς η τιμή του αργού κατέρριψε υψηλό ρεκόρ πάνω από τα 84 δολάρια.

Νωρίτερα το μέλος της ΕΚΤ Αξελ Βέμπερ σε ομιλία του διατύπωσε την εκτίμησή του ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα χρειαστεί να αυξήσει τα επιτόκια δανεισμού σε επίπεδο που να μπορεί να τεθεί υπό έλεγχο ο πληθωρισμός.

Η ΕΚΤ υπαναχώρησε από τα σχέδια περί αύξησης των επιτοκίων το Σεπτέμβριο, καθώς ανακοίνωσε ότι χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να αποτιμήσει τις επιπτώσεις στην οικονομία από το αυξανόμενο κόστος δανεισμού.

Ο δείκτης Nikkei υποχώρησε κατά 0,73% στις 17.331,17 μονάδες.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ