Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 15 Μαΐου 2020 09:22

Market Beat: Τα διεθνή χρηματιστήρια ανέστειλαν τις ρευστοποιήσεις διευκολύνοντας την άμυνα εδώ

Παρά τις επιφυλάξεις των εγχώριων αναλυτών το κλίμα διεθνώς σήμερα έχει βελτιωθεί καθώς οι επενδυτές στις ΗΠΑ διέκοψαν ένα σκληρό πτωτικό διήμερο. Οι χρηματιστηριακές αγορές της ισχυρότερης οικονομίας έχουν αντιδράσει πάνω από 30% από τα χαμηλά του Μαρτίου, μετά από πρωτοφανή μέτρα τόνωσης από την πλευρά της κυβέρνησης και την παρέμβαση της κεντρικής τράπεζας για την αντιμετώπιση του αντίκτυπου των lockdown. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, Jerome Powell, έβαλε τέλος στη συζήτηση για τα αρνητικά επιτόκια στις ΗΠΑ για να ξεκινήσουν οι επενδύσεις.

Παρά τις επιφυλάξεις των εγχώριων αναλυτών το κλίμα διεθνώς σήμερα έχει βελτιωθεί καθώς οι επενδυτές στις ΗΠΑ διέκοψαν ένα σκληρό πτωτικό διήμερο. Οι χρηματιστηριακές αγορές της ισχυρότερης οικονομίας έχουν αντιδράσει πάνω από 30% από τα χαμηλά του Μαρτίου, μετά από πρωτοφανή μέτρα τόνωσης από την πλευρά της κυβέρνησης και την παρέμβαση της κεντρικής τράπεζας για την αντιμετώπιση του αντίκτυπου των lockdown. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, Jerome Powell, έβαλε τέλος στη συζήτηση για τα αρνητικά επιτόκια στις ΗΠΑ για να ξεκινήσουν οι επενδύσεις. Η αισιοδοξία για πιθανά επιπλέον κίνητρα ώθησε τους επενδυτές να κοιτάξουν πέρα από την έκθεση του Υπουργείου Εργασίας των ΗΠΑ, η οποία έδειξε μόλις κάτω από 3 εκατομμύρια νέες αξιώσεις επιδόματος ανεργίας την περασμένη εβδομάδα, ωθώντας τον πλήθος των ανέργων στην εξέλιξη των επτά εβδομάδων πάνω από τα 36 εκατομμύρια.

Ο προβληματισμός των αγοραίων προκύπτει από σειρά γεγονότων και εξελίξεων. “Η νέα περίπτωση προβληματικού ισολογισμού (ΜΛΣ), που για τους θιασώτες της θεμελιώδους ανάλυσης υποψιάζονταν την προβληματική εικόνα της πάνω από ένα έτος, αποτελεί “καρφί” στην νέα αγορά των εταιρικών ομολόγων, αλλά και στην αξιοπιστία της χρηματιστηριακής αγοράς”. Eπισημαίνει ο Λουκάς Παπαϊωάννου που τόνισε επίσης: “Η αφαίρεση από τον δείκτη MSCI των τριών τραπεζικών μετοχών αλλά και της TITC, με εφαρμογή μέχρι τέλος μήνα, αλλά και η μείωση της βαρύτητας του ελληνικού χρηματιστήριου, μόνο ως αρνητικό στοιχείο μπορεί να εκληφθεί. Σε συνδυασμό και με την ειλημμένη απόφαση του Κρατικού Νορβηγικού Ταμείου Γενεών, να προχωρήσει σε ρευστοποιήσεις τίτλων, προς ενίσχυση της νορβηγικής οικονομίας, μας προετοιμάζει για μια δύσκολη χρηματιστηριακή συνέχεια, με δεδομένες τις σημαντικές θέσεις που κατέχει σε πλήθος ελληνικών εισηγμένων εταιρειών”.

Η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ ανέφερε στις εκτιμήσεις της ότι: “Πιθανολογούνται νέες αποεπενδύσεις από επενδυτές εξωτερικού, πέραν εκείνων που θα συντελεστούν λόγω του rebalancing στο τέλος του μήνα. Η έλλειψη θετικών καταλυτών στην παρούσα φάση, σε συνδυασμό με την καθοδική πορεία των διεθνών αγορών, προδιαγράφει την κίνηση του ΓΔ και στο Χ.Α., με την παραβίαση του ορίου των 580 μονάδων να είναι το πιθανότερο ενδεχόμενο”.

Χθες το πρωί τα σχόλια για τα χρηματιστήρια ήταν αρνητικά, σε σχέση με τη βραχυπρόθεσμη τάση και δεν εξέπληξε το άνοιγμα με πτωτικό χάσμα, ούτε η πλάγια κίνηση μεταξύ των 589,3 μονάδων και του κατώτερου μέρας που από τις 11:55 είχε οριστεί στις 584,5 μονάδες. Η δυναμική στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ήταν επίσης καθοδική, αλλά οι απώλειες στους δείκτες της Κεντρικής Ευρώπης ήταν πολύ μεγαλύτερες από της Αθήνας. Το -0,2% που έγραφε ο ΓΔ στις 590 μονάδες, όταν ο τζίρος πέρασε τα 30 εκατ. ευρώ, 10 λεπτά μετά τις 15:00, ήταν απόδειξη των μαχών και των αντοχών των αισιόδοξων αγοραστών. Επίσης υπογράμμισε, πως οι θεσμικοί εκτός όσων συμμετείχαν από τις ΗΠΑ, θεώρησαν ότι ο Τραπεζικός δείκτης δεν άξιζε να περάσει κάτω από τις 270 μονάδες χωρίς αντίδραση. Το 270 είναι χονδρικός ορισμός της στήριξης, αφού ως χθες το ελάχιστο έτους ήταν οι 266 μονάδες από τις 23 Μαρτίου ενώ χθες είχε χτυπήσει στις 263,25 με χαμηλό ως και την Τετάρτη τις 273,74.

Για άλλη μια μέρα, όπως επίμονα σημειώνουν τελευταία οι εγχώριοι αναλυτές, τα κλειδιά για την κίνηση του ασανσέρ των τιμών των βασικών δεικτών κρατούσαν οι Τράπεζες. Η πτώση του τραπεζικού δείκτη τελικά ήταν -3,84% και αν σκεφτούμε πως στο τραπεζοκεντρικό ΧΑ ο ΓΔ υποχώρησε μόνο -0,46%, καταλαβαίνουμε ότι, χωρίς τις τραπεζικές πιέσεις, η Αθήνα μπορούσε να είναι ο κούκος που ειδοποιεί για την έλευση της άνοιξης.

Σε μέρα που θα μπορούσε να δικαιολογηθεί το πέρασμα κάτω από τις 580 μονάδες, οι θεσμικοί κίνησαν τον μέσο όρο στο μεγαλύτερο διάστημα ανάμεσα στις 587 ως 589 μονάδες και δεν επέτρεψαν να εμφανιστούν τιμές χαμηλότερα από τις 585. Οι αμφίρροπες μάχες είχαν νόημα.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ

Άνοδο, καλύπτοντας μάλιστα την ενδοσυνεδριακή πτώση που ξεπέρασε το 1,5%, παρουσίασε το αμερικανικό χρηματιστήριο, καθώς οι επενδυτές φαίνεται να προεξόφλησαν τις δηλώσεις Πάουελ και τις ενδείξεις βαθιάς ύφεσης.

Στη Wall Street, o βιομηχανικός Dow Jones ενισχύθηκε κατά 377,37 μονάδες ή 1,62%, στις 23.625,34 μονάδες, με τον ευρύτερο S&P 500 να κερδίζει 33,38 μονάδες ή 1,18%, στις 2.853,38 και τον τεχνολογικό Nasdaq, που παρέμεινε για μεγαλύτερο διάστημα της συνεδρίασης στο "κόκκινο", να καταγράφει επίσης κέρδη 80,55 μονάδων ή 0,91%, στις 8.943,72.

Σύμφωνα με το Bloomberg, oι διάσημοι επενδυτές Stan Druckenmiller και David Tepper προστέθηκαν στη λίστα όσων εκφράζουν την άποψη, μετά την ιστορική ανάκαμψη της αγοράς, ότι το risk-reward της κατοχής μετοχών είναι το χειρότερο που έχουν δει εδώ και χρόνια.

Στον βιομηχανικό Dow Jones τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι American Express (+7,3%) και Cisco Systems (+4,3%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση οι 3M Co (-0,5%) και Walmart (-0,4%).

Στο αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου WTI εμφάνισε άλμα +9% στα 27,56 δολάρια το βαρέλι και η τιμή του χρυσού κινήθηκε υψηλότερα 1,4%. Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς υποχώρησε δύο μονάδες βάσης στο 0,62%.

ΕΥΡΩΠΗ

Πτώση στις ευρωπαϊκές αγορές μετοχών μετά την προειδοποίηση του επικεφαλής της Fed, Τζέρομ Πάουελ, για τον κίνδυνο παρατεταμένης ύφεσης εξαιτίας της πανδημίας.

Στο μακροοικονομικό πεδίο, ενισχύθηκε κατά 0,8% ο δείκτης τιμών καταναλωτή στη Γερμανία τον Απρίλιο σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία ανακοίνωσε ότι ο εναρμονισμένος πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 0,4%, σε μηνιαία βάση. Την άνοδο προκάλεσε κυρίως το άλμα κατά 4,6% στις τιμές τροφίμων και μη αλκοολούχων ποτών.

Στις αγορές μετοχών, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε -2,17% στις 326,71 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση -2,75% στις 5.741,54 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε χαμηλότερα -1,95% στις 10.337,02 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες -1,65% στις 4.273,13 μονάδες.

ΧΑ

Με χαμηλούς όγκους πτώση -0,46% και κλείσιμο πάνω από τις 588 μονάδες

Στην προτελευταία σύνοδο της εβδομάδας, μετά από άνοιγμα στις 589,01 με καθοδικό χάσμα (1,83 μονάδες) από το κλείσιμο της προηγούμενης (590,84), οι τιμές κινήθηκαν έτσι ώστε ο ΓΔ, έμεινε μόνιμα σε αρνητικό πεδίο εκτός από το διάστημα από τις 14:05 ως τις 14:45 που εμφάνισε οριακή άνοδο. Αρχικά από τις 10:30 ως τις 14:00 με νευρική πλάγια κίνηση ολοκληρώθηκε η αναζήτηση κατώτερου μέρας αφού από τις 11:54 χτύπησε στις 584,87 από 585,72 μονάδες. Κινήθηκε μετά τις 11:50 εις τρόπον ώστε να σχηματιστεί μια νευρική ανοδική πορεία στην οποία δημιουργήθηκαν οι προϋποθέσεις για να φανεί στις 14:09 το ανώτερο μέρας ήτοι οι 592,74 μονάδες από τις 594,23 μονάδες την Τετάρτη. Το κατώτερο μέρας εμφανίστηκε μια φορά από το πρώτο μέρος. Στις δημοπρασίες, δεν εμφανίστηκαν πάλι πιέσεις και στις 17:12 ορίστηκε τιμή πολύ κοντά σε αυτή που είχε στο τέλος της ελεύθερης διαπραγμάτευσης.

Με πλάγια κίνηση η αγορά μετά τις 14:50 ως τις 17:00 κινήθηκε ανάμεσα στις 587 και 590,5 μονάδες. Αλλά μετά τις 16:40 οι πιέσεις κλιμακώθηκαν και με καθοδική πορεία, από τις 590,6 κατέληξε στις 17:01 στις 587,45 μονάδες. Άρα στο ημίωρο πριν τις δημοπρασίες κινήθηκε με διαμορφωμένη την πτωτική δυναμική στη Νέα Υόρκη. Συνεπώς η ανανέωση των ρευστοποιήσεων έφερε χαμηλότερα επίπεδα αλλά δεν ήταν εμφανής στην αρχή του δεύτερου μέρους. Επίσης δόθηκαν μάχες στο τελευταίο δεκάλεπτο των δημοπρασιών για να μην υπάρξει πτώση του μέσου όρου από αυτές.

Υπήρξε ένα υπολογίσιμο ανοδικό διάστημα κατά τη διάρκεια των συναλλαγών και ήταν από τις 13:40 ως τις 14:10 όταν οι συναλλασσόμενοι πήραν τον ΓΔ από τις 587 μονάδες και τον έφεραν λίγο χαμηλότερα από τις 593, που ήταν πάνω από 8 μονάδες ψηλότερα από το χαμηλό μέρας. Στις δημοπρασίες φάνηκε πως οι εντολές πώλησης δεν γονάτισαν τις εντολές αγοράς και κράτησαν τον ΓΔ ψηλότερα από τις 588 μονάδες. Δεν είχαμε νέο κατώτερο έτους, έμειναν οι 469,55 από τη σύνοδο στις 17/3.

Η έναρξη στα χρηματιστήρια της Νέας Υόρκης ήταν πτωτική, με εξέλιξη της τάσης σε πλάγια με απώλειες περίπου -1,2% κατά το πέρας των συναλλαγών στην Αθήνα. Τα κυριότερα χρηματιστήρια του πλανήτη κινήθηκαν πτωτικά. Ο S&P 500 στην έναρξη σημείωσε πτώση -1%, αλλά γρήγορα πέρασε σε μικρότερες απώλειες. Αυτό έκανε τους επενδυτές στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια να διατηρήσουν τις πτωτικές τους μεταβολές αλλά μικραίνοντάς τις σε συντονισμό με την νευρικότητα του βαρύτερου δείκτη της Νέας Υόρκης, που πιθανά καθόρισε την πορεία του ΓΔ εδώ. Ο πανευρωπαϊκός Stoxx Europe 600 σημείωνε πτώση -2,2% όταν έκλεισε η Αθήνα.

Σήμερα φάνηκε πως διατηρήθηκε η δυναμική σε σχέση με την προηγούμενη σύνοδο, που στις 17:00, καθόρισε επίπεδα τιμών 3,8 μονάδες πάνω από το κατώτερο μέρας που προηγήθηκε. Με τον τραπεζικό δείκτη σε ρόλο κεντρικού παράγοντα στη άμυνα κατά τη διάρκεια της συνόδου, στις 17:01 ο ΔΤΡ είχε οδηγηθεί στις 269,56 από 277,57 μονάδες την προηγούμενη σύνοδο και ο μέσος όρος κάθισε στις 587,45 μονάδες, ήτοι 3,4 χαμηλότερα από το μέγιστο. Η αγορά έκλεισε τελικά 2,72 μονάδες χαμηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης συνεδρίας με 10 εκ των blue chip με κέρδη στο κλείσιμο.

Είχαμε συνεπώς blue chip που ώθησαν υπολογίσιμα ανοδικά, ξεχώρισαν αυτά με κέρδη άνω του +2,0% ήτοι ΑΔΜΗΕ +4,00%, ΛΑΜΔΑ +2,99%, ΜΟΗ +2,95%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ +2,79%, και ΜΠΕΛΑ +2,73%. Μετοχές του 25άρη που συνέβαλλαν πτωτικά εκτός των Τραπεζών, με πτώση πάνω από -1,5% ήταν ΕΕΕ -4,85%, ΣΑΡ -3,94%, ΕΛΠΕ -1,88%, ΒΙΟ -1,83%, ΕΛΛΑΚΤΩΡ -1,74%, και ΜΥΤΙΛ -1,52%. Η παρουσία των θεσμικών του δολαρίου, τάραξε αλλά δεν χειροτέρεψε υπολογίσιμα την τελική εικόνα. Ήταν σύνοδος με πτωτικό αποτέλεσμα για την κεφαλαιοποίηση του ΧΑ, που κατέληξε στα 41,517 από 41,892 δις ευρώ.

Τη σύνοδο σφράγισε χαμηλότερο συναλλακτικό ενδιαφέρον από της προηγούμενης συνεδρίας, με συναλλαγές σε πακέτα αξίας 1,269 από 5,440 εκατ. ευρώ (για ΟΤΕ ΑΛΦΑ ΕΕΕ). Η δε εμφάνιση απωλειών σε 4 από τα 4 Τραπεζικά blue chip, δεν είχε σχέση με την δυναμική στα ελληνικά ομόλογα αναφοράς. Η απόδοση του δεκαετούς οδηγήθηκε στο 2,093% από 2,077%.

Επηρέασαν αρνητικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (-3,84%), αφού οι επενδυτές έκλεισαν την ΑΛΦΑ στο -1,89% από -10,44%, την ΕΤΕ στο -3,74% από -12,37%, ΕΥΡΩΒ στο -5,67% από -10,15% και την ΠΕΙΡ στο -4,31% από -1,43%. Οι μετοχές του FTSEM αντιμετωπίστηκαν όπως τα blue chip με μεταβολή -1,08% από -1,88%.

Η στατιστική εικόνα των blue chip δεν χειροτέρεψε , όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (10 από 7) blue chip έναντι των καθοδικών (12 από 18) και ένα τον ΟΛΠ στα αμετάβλητα. Στο ΧΑ ο ΓΔ με μεταβολή -0,46% οδηγήθηκε στις 588,12 από 590,84 μονάδες όταν ο 25άρης έκλεισε στις 1403,17 από 1418,51 με μεταβολή -1,08%.

Για να συμβούν τα παραπάνω, ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 44,495 από 63,304 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 1,269 από 5,440 εκατ. ευρώ. Το πλήθος των ανοδικών διαμορφώθηκε σε 33 από 21, των καθοδικών 61 από 74 και 23 από 18 ήταν οι σταθερές.

Τεχνική ανάλυση Παράγωγα

Η εκπνοή δεν επιβάλει σκοπιμότητες για τη μετακύληση θέσεων

Στην προτελευταία σύνοδο της εβδομάδας εκπνοής των σειρών Μαΐου, οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25 σχεδόν μόνιμα σε αρνητικό πεδίο. Τον έκλεισαν τελικά, 15,34 μονάδες χαμηλότερα. Το μέγιστο, οι 1420,71 μονάδες, εμφανίστηκε στις 14:09. Το ελάχιστο σημειώθηκε στις 11:54 και ήταν οι 1396,31. Στις 17:01 τον είχαν οδηγήσει στις 1401,28. Το κλείσιμο στις 1403,17 από 1418,51 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή -1,08% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα ανήλθε στα 10,764 από 12,385 εκατ. ευρώ.

Στα ΣΜΕ του 25άρη ο όγκος για τη σειρά Μαΐου ανήλθε σε 1591 ΣΜΕ με ανώτερο τις 1417,25 μονάδες, κατώτερο τις 1398,00 και τελευταίες πράξεις στις 1401,50 από 1416,00 μονάδες με ανοικτά συμβόλαια πλέον 1279. Άλλαξαν επίσης χέρια 1173 ΣΜΕ λήξης Ιουνίου με ανώτερο τις 1417,00 μονάδες, κατώτερο τις 1395,00 και τελευταίες πράξεις στις 1403,75 από 1415,00 μονάδες και έτσι διαμορφώθηκαν ανοικτά 2394 από 1634 συμβόλαια. Δεν διακινήθηκαν όμως ΣΜΕ λήξης Ιουλίου και έτσι έμειναν ανοικτά 85 ΣΜΕ.

Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη το ενδιαφέρον παρέμεινε επιλεκτικό. Στα calls του 25άρη λήξης Μαΐου ο όγκος ήταν μηδενικός. Στα δικαιώματα αγοράς της επόμενης σειράς Ιουνίου, ο όγκος ήταν 20 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 1400 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της σειράς Μαΐου άλλαξε χέρια 1 συμβόλαιο για τιμή εξάσκησης στις 1450 μονάδες. Ενώ ο όγκος στα συμβόλαια λήξης Ιουνίου ανήλθε σε 100 για τιμή εξάσκησης στις 1375 μονάδες. Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo ήταν περιορισμένο στα 5500 συμβόλαια για ΜΠΕΛΑ και 2000 για ΦΡΛΚ.

Όταν οι πρόσφατες εξελίξεις εξετάζονται διεξοδικά τα συμπεράσματα στα οποία οδηγούνται οι εγχώριοι παράγοντες είναι σημαντικά και αφορούν λεπτομέρειες που μπορεί να μην είναι στην ημερήσια διάταξη αλλά θα παίζουν ρόλο περισσότερο από μια δυο συνεδριάσεις. Η μελέτη των αλλαγών στους δείκτες MSCI δεν δίνει μηνύματα μόνο για τις μετοχές που μετακινήθηκαν αλλά για την θέση της αγοράς συνολικά στην παγκόσμια επενδυτική βιομηχανία. Όπως και οι παρατηρήσεις για τις αλλαγές στη στρατηγική θεσμικών επενδυτών που γίνονται κάτω από το βάρος της ύφεσης από την πανδημία.

Η Merit Sec σημειώνει: “Πρώτο σημείο στήριξης οι 580 μονάδες και αντίστασης οι 606 (ΚΜΟ 20). Αδύναμα τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου της TITC με αύξηση των ζημιών, μείωση των λειτουργικών κερδών, αρνητική παραγωγή ελεύθερων ταμειακών ροών και αύξηση του καθαρού δανεισμού. Η αύξηση των ζημιών οφείλεται στο κόστος €9 εκατ. από την αποτίμηση συμβάσεων hedging σταθερού επιτοκίου σε δολάρια.

Αδύναμα τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου των ΕΛΠΕ, λόγω των ζημιών από τα αποθέματα ύψους €540 εκατ. με αποτελέσματα την αρνητική παραγωγή ελεύθερων ταμειακών ροών και την αύξηση του καθαρού δανεισμού κατά €162 εκατ. σε τριμηνιαία βάση στα €1,9 δισ.

Πολύ καλά αποτελέσματα τα 2019 για τον ΑΔΜΗΕ, με αύξηση σε όλες τις γραμμές και αύξηση του καθαρού ταμείου στα €8,5 εκατ. Το ΔΣ θα προτείνει στην γ.σ. των μετόχων την διανομή υπόλοιπου μικτού μερίσματος €0,029/μετοχή για την χρήση 2019 και μικτού προμερίσματος €0,089/μετοχή για την χρήση 2020, συνολικά την καταβολή €0,118/μετοχή”.

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ο Λουκάς Παπαϊωάννου της Fast Finance ΑΕΠΕΥ σχολίασε αναλυτικά: “Η εικόνα της αγοράς συνεχίζει να παραμένει αδύναμη και εύθραυστη. Η αφαίρεση από τον δείκτη MSCI των τριών τραπεζικών μετοχών αλλά και της TITC, με εφαρμογή μέχρι τέλος μήνα, αλλά και η μείωση της βαρύτητας του ελληνικού χρηματιστήριου, μόνο ως αρνητικό στοιχείο μπορεί να εκληφθεί.

Σε συνδυασμό και με την ειλημμένη απόφαση του Κρατικού Νορβηγικού Ταμείου Γενεών, να προχωρήσει σε ρευστοποιήσεις τίτλων, προς ενίσχυση της νορβηγικής οικονομίας, μας προετοιμάζει για μια δύσκολη χρηματιστηριακή συνέχεια, με δεδομένες τις σημαντικές θέσεις που κατέχει σε πλήθος ελληνικών εισηγμένων εταιρειών.

Επιπλέον η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών του Χ.Α., αλλά και των τραπεζικών μετοχών, αυξάνουν τις πιθανότητες για συνέχιση της πτωτικής κίνησης, ακόμα και αν προσπαθήσουν με ψευδό-αντιδράσεις χαμηλού κόστους, να πείσουν για το αντίθετο.

Στα μακροοικονομικά, τα ανακοινωθέντα στοιχεία Μαρτίου, τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο, δείχνουν ότι τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα, πριν αρχίζουν να καλυτερεύουν. Τα ίδια ισχύουν και για την αμερικανική οικονομία, που καταγράφει πρωτόγνωρα αρνητικά μακροοικονομικά δεδομένα δεκαετιών, με προεξάρχουσα την ανεργία.

Οι κεντρικές τράπεζες κάνουν ότι μπορούν σε παροχή ρευστότητας, προειδοποιώντας για τα χειρότερα, με ποιο πρόσφατο δείγμα την χθεσινή απαισιόδοξη εμφάνιση του αμερικανού κεντρικού τραπεζίτη. Η ασυνεννοησία, οι καθυστερήσεις και τα πισωγυρίσματα της πολιτικής ηγεσίας της Ε.Ε. καλά κρατούν στην αντιμετώπιση των προβλημάτων, με κύριους υπαίτιους τους Γερμανούς και τους “συν αυτώ” συνήθεις ύποπτους.

Η ελληνική οικονομία παρά το ισχυρό πλήγμα, προσπαθεί με γρήγορο ρυθμό να ανατάξει όσες περισσότερες λειτουργίες της μπορεί, με σημαντικότερη την στόχευση στον τουρισμό και τους παρεμφερείς κλάδους (μεταφορές – εστίαση). Όμως προς το παρόν είναι πολύ νωρίς να αποτιμηθεί η ταχύτητα & συνεπώς και ο βαθμός επιτυχίας του εγχειρήματος. Το πλήθος και η δυσκολία των πρωτοκόλλων λειτουργίας, αλλά και η έλλειψη ενός συγκροτημένου πανευρωπαϊκού σχεδίου, δεν μας καθησυχάζει για τον βαθμό επιτυχίας .

Παρά ταύτα, οι ενέργειες της ΕΚΤ κρατούν την ελληνική ομολογιακή αγορά σε κατάσταση ηρεμίας και σε σχέση με μια βδομάδα το επιτόκιο του 10ετους ομολόγου κινείται ελαφρώς πτωτικά πέριξ του 2,10%. Τα εταιρικά ομόλογα συνεχίζουν να πιέζονται, εμφανίζοντας τιμές χαμηλότερες του 100, αποτυπώνοντας την ανησυχία που επικρατεί στην αγορά εταιρικού χρέους.

Η νέα περίπτωση προβληματικού ισολογισμού (ΜΛΣ), που για τους θιασώτες της θεμελιώδους ανάλυσης υποψιάζονταν την προβληματική εικόνα της πάνω από ένα έτος, αποτελεί “καρφί” στην νέα αγορά των εταιρικών ομολόγων, αλλά και στην αξιοπιστία της χρηματιστηριακής αγοράς.

Συμπερασματικά, παρά την διαδικασία επανεκκίνησης της ελληνικής οικονομίας, δεν αλλάζουμε την μεσοπρόθεσμη αρνητική εκτίμησή μας. Τα προβλήματα παραμένουν και θα ενταθούν το επόμενο διάστημα, αν η ρευστότητα δεν οδηγηθεί τάχιστα στις επιχειρήσεις και τα πρωτόκολλα επανέναρξης είναι δύσκολα και κοστοβόρα. Όμως σε κάθε κρίση σημαντικές ευκαιρίες δημιουργούνται και ως τέτοιες αντιλαμβανόμαστε μετοχές που στα αποτελέσματα τους το 2019, αλλά και το Α’ τρίμηνο του 2020 παρουσιάζουν υψηλή ρευστότητα, καλά θεμελιώδη στοιχεία & υψηλές μερισματικές αποδόσεις.

Με δεδομένη την δυσκολία, πλήρους & άμεσης επανεκκίνησης της οικονομίας (κυρίως του τουριστικού τομέα), την αδυναμία ανίχνευσης της επίδρασης της πανδημίας στον κύκλο εργασιών των εταιρειών, την ταχύτητα επανόδου τους στην κανονικότητα, αλλά & τις πιθανότητες αύξησης των κρουσμάτων του covid-19, από την χαλάρωση των μέτρων, συνεχίζουμε να διατηρούμε επιφυλακτική στάση για το άμεσο μέλλον και οπωσδήποτε μέχρι το τέλος του μήνα, όποτε και ολοκληρώνονται οι εκροές των μετοχών που εξήλθαν από τους δείκτες MSCI”.

Σήμερα

Οι ασιατικές μετοχές αναμένεται μετά από πτωτικό ξεκίνημα να εμφανίσουν άνοδο σήμερα Παρασκευή 15/5 εν μέσω αισιοδοξίας των επενδυτών σχετικά με το άνοιγμα της αμερικανικής οικονομίας και πιθανώς από τα επιπλέον ερεθίσματα που θα μπορούσαν να τροφοδοτήσουν ανάκαμψη.

Ο ευρύτερος δείκτης της MSCI για τις μετοχές Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας αργότερα ενισχύθηκε κατά +0,33%, αλλά στις 8:50 δική μας ώρα είχε μεταβολή +0,26%. Ενώ στην Ιαπωνία ο Nikkei κέρδιζε περίπου 0,7% αλλά στις 8:50 δική μας ώρα είχε μεταβολή +0,61%. Τα μελλοντικά συμβόλαια για τον S&P500 ήταν στο +0,02%, μετά την αντίδραση από τη χειρότερη διήμερη πτώση του δείκτη S&P 500 σε βάθος σχεδόν ενός μήνα.

Οι δείκτες στις υπόλοιπες αγορές είχαν επίσης στο τέλος του πρώτου μέρους μικρή άνοδο εκτός από το χρηματιστήριο στην Αυστραλία που ήταν στο +0,89% αλλά στις 8:50 δική μας ώρα είχε μεταβολή +0,26%. Στο Χονγκ Κονγκ ο HSI ανέβαινε +0,29%, αλλά στις 8:50 δική μας ώρα είχε μεταβολή +0,17%. Στην Κορέα ο KOSPI ήταν μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, αλλά στις 8:50 δική μας ώρα είχε μεταβολή +0,23% και στην Κίνα ο σύνθετος δείκτης της Σαγκάης ανέβαινε περίπου +0,18% αλλά στις 8:50 δική μας ώρα είχε μεταβολή +0,08%.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι ήταν ανοιχτός για τη διαπραγμάτευση ενός ακόμα πιθανού νομοσχεδίου τόνωσης, αλλά «αφιέρωσε τον χρόνο του» για να δει εάν απαιτείται περισσότερη ομοσπονδιακή δράση. Ο βιομηχανικός Dow Jones αυξήθηκε κατά +1,62%, ο S&P 500 κέρδισε +1,15% και ο Nasdaq Composite ενισχύθηκε κατά +0,91%.

Οι χρηματιστηριακές αγορές έχουν αντιδράσει πάνω από 30% από τα χαμηλά του Μαρτίου μετά από πρωτοφανή μέτρα τόνωσης της κυβέρνησης και παρέμβαση της κεντρικής τράπεζας για την αντιμετώπιση του αντίκτυπου των lockdown. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, Jerome Powell, έβαλε τέλος στη συζήτηση για τα αρνητικά επιτόκια στις ΗΠΑ για να ξεκινήσουν οι επενδύσεις.

Η αισιοδοξία για πιθανά νέα κίνητρα ώθησε τους επενδυτές να κοιτάξουν πέρα από μια έκθεση του Υπουργείου Εργασίας των ΗΠΑ, η οποία έδειξε μόλις κάτω από 3 εκατομμύρια νέες αξιώσεις επιδομάτων ανεργίας την περασμένη εβδομάδα, ωθώντας το πλήθος των ανέργων στην εξέλιξη των επτά εβδομάδων πάνω από 36 εκατομμύρια.

Οι επενδυτές αντιδρούν στα μηνιαία στοιχεία από την Κίνα που αφορούν στη βιομηχανική παραγωγή, τις επενδύσεις παγίων και τις λιανικές πωλήσεις. Τα στοιχεία λιανικής θα είναι ένας ιδιαίτερα διορατικός δείκτης της ανάκαμψης της Κίνας καθώς η οικονομία της ανοίγει ξανά.