Ανεπαρκή βρίσκει τα μέτρα που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το άνοιγμα του τουρισμού στην Ευρώπη η Ένωση Ευρωπαϊκών Ταξιδιωτικών Οργανισμών ECTAA. Για «λαβύρινθο πρωτοκόλλων» κάνει λόγο ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γρηγόρης Τασιός αναφορικά με τον τρόπο με τον οποίο καλούνται αυτή τη στιγμή να επαναλειτουργήσουν τα ξενοδοχεία μέσα στην πανδημία του κορωνοϊού.
Από την έντυπη έκδοση
Ανεπαρκή βρίσκει τα μέτρα που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το άνοιγμα του τουρισμού στην Ευρώπη η Ένωση Ευρωπαϊκών Ταξιδιωτικών Οργανισμών ECTAA. Για «λαβύρινθο πρωτοκόλλων» κάνει λόγο ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γρηγόρης Τασιός αναφορικά με τον τρόπο με τον οποίο καλούνται αυτή τη στιγμή να επαναλειτουργήσουν τα ξενοδοχεία μέσα στην πανδημία του κορωνοϊού, μεταφέροντας παράλληλα την αγωνία των επιχειρηματιών του κλάδου και τους προβληματισμούς τους περί περιορισμένης ευθύνης σε περίπτωση εντοπισμού κρούσματος σε μονάδα.
Ακόμη στην Ελλάδα αναμένουμε σήμερα την ανακοίνωση των πρωτοκόλλων για την επαναλειτουργία των μεταφορών, ενώ παράλληλα προσπαθούμε να έρθουμε σε διμερείς συμφωνίες με άλλα κράτη ώστε να μη χαθεί ολοκληρωτικά η τουριστική σεζόν, οι ευρωπαϊκοί ταξιδιωτικοί οργανισμοί θεωρούν ότι η δέσμη μέτρων που ανακοινώθηκε και λίγη είναι, και αργά ήρθε.
Τα κράτη μέλη είναι βήματα μπροστά
Αναλυτικότερα, ο πρόεδρος της ECTAA Pawel Niewiadomski δήλωσε: «Οι αρχές που τίθενται στις συστάσεις είναι πολύ αξιέπαινες, αλλά σε τι ωφελούν, αν δεν απαιτείται από τα κράτη μέλη να τις ακολουθήσουν; Σήμερα έχουμε ήδη ένα συνονθύλευμα διαφορετικών πρωτοβουλιών σε ολόκληρη την Ευρώπη, όπως διαφορετικά είδη voucher, παρατεταμένες περιόδους για την επιστροφή χρημάτων, σχήματα επιστροφών που χρηματοδοτούνται από το κράτος κ.λπ. Τα κράτη μέλη είναι τρία βήματα μπροστά από την Επιτροπή. Η πρόταση είναι ευπρόσδεκτη, αλλά είναι πολύ λίγη και έρχεται πολύ αργά».
Για παράδειγμα ο μεγαλύτερος οργανισμός στην Ευρώπη, η γερμανική TUI κάλεσε προ ολίγον ημερών την κυβέρνηση της χώρας να επιτρέψει τα ταξίδια σε χώρες που θεωρούνται ασφαλείς, όπως είναι η Ελλάδα.
Η ECTAA ζητά την αλλαγή της υπάρχουσας νομοθεσίας, προκειμένου να εισαχθούν αυτές οι αρχές στον νόμο και να γίνουν υποχρεωτικές, εξασφαλίζοντας έτσι υψηλού επιπέδου προστασία για τους καταναλωτές όσον αφορά τα voucher.