Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 14 Μαΐου 2020 11:11

Talk of the market: Νέα deal, αλλά και απειλή λουκέτων στη σκιά του Covid-19

Μέσα στις επόμενες 2-3 εβδομάδες κλείνει το deal DoValue - Eurobank για το 80% της εταιρείας διαχείρισης FPS, θυγατρικής της Eurobank. Με λουκέτο, εν τω μεταξύ, απειλείται η Λάρκο, σύμφωνα με τον ειδικό διαχειριστή. Σε επιστολή του στους εργαζόμενους, με αφορμή την χθεσινή κατάληψη στο εργοστάσιο, καταλογίζει ευθύνες και μιλά για έρευνα σε προμήθειες της εταιρείας και για παράλογους μισθούς και επιδόματα, όπως επιδόματα βάρδιας σε ασειούχους εργαζόμενους και μισθούς σε εργαζόμενους που ξεπερνούν τις αποδοχές του CEO. 

Οι πωλητές έχουν το πάνω χέρι στις διεθνείς αγορές ενώ καταλύτες αναζητούνται στο ελληνικό χρηματιστήριο μετά την “επίθεση” των πωλητών στις τράπεζες (η οποία συνεχίζεται σήμερα), που εκτός του ότι “ξηλώθηκαν” από τον δείκτη MSCI Greece Indexυποβαθμίστηκαν και από τη Moody’s που έκρινε ότι η πανδημία θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στα σχέδιά τους για βελτίωση της κερδοφορίας και της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού τους.  

Παρεπιπτώντως από τις 19 Μαϊου αίρεται η απαγόρευση του short selling στο χρηματιστήριο. Υπενθυμίζεται ότι στα μέσα Απριλίου η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, σε συντονισμό με τις εποπτικές αρχές Γαλλίας, Βελγίου, Ισπανίας και Αυστρίας είχε αποφασίσει την διεύρυνση του διαστήματος απαγόρευσης του short selling μέχρι τις 18 Μαϊου.

Μέσα στις επόμενες 2-3 εβδομάδες κλείνει το deal DoValue - Eurobank για το 80% της εταιρείας διαχείρισης FPS, θυγατρικής της Eurobank. Σχετική πρόθεση για ολοκλήρωση της συμφωνίας επανέλαβε χθες η διοίκηση της doValue σε τηλεδιάσκεψη για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της για το α’ τρίμηνο του 2020, όπου σημείωσε ότι η συναλλαγή αναμένεται εντός του Μαϊου, με βάση το αναθεωρημένο χρονοδιάγραμμα.

Η ζήτηση στα πετρελαιοειδή εξομαλύνεται αλλά η ανάκαμψη της αγοράς δεν θα είναι γρήγορη σύμφωνα με τη διοίκηση των ΕΛΠΕ. Ο Ανδρέας Σιάμισιης, σε conference call για την ενημέρωση των επενδυτών αναφορικά με τις επιδόσεις του ομίλου στο α’ τρίμηνο αναφέρθηκε επίσης στις αντοχές των ΕΛΠΕ που έχουν θέσει σε προτεραιότητα τα υψηλά επίπεδα ρευστότητας, που ενισχύθηκαν κατά 550 εκατ. ευρώ με νέες πιστωτικές γραμμές 300 εκατ. ευρώ.  

Με λουκέτο απειλείται η Λάρκο, σύμφωνα με τον ειδικό διαχειριστή. Σε επιστολή του στους εργαζόμενους, με αφορμή την χθεσινή κατάληψη στο εργοστάσιο, καταλογίζει ευθύνες και μιλά για έρευνα σε προμήθειες της εταιρείας και για παράλογους μισθούς και επιδόματα, όπως επιδόματα βάρδιας σε ασειούχους εργαζόμενους και μισθούς σε εργαζόμενους που ξεπερνούν τις αποδοχές του CEO

Έρευνα στα οικονομικά στοιχεία της MLS οδήγησε την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στην απόφαση για αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών της εταιρείας. Στο μικροσκόπιο βρίσκεται η αναπόσβεστη αξία των άϋλων περιουσιακών στοιχείων στη χρήση 2018. Ο έλεγχος έδειξε ότι τα άυλα περιουσιακά στοιχεία που εκτιμώνται σε 10 εκατ. ευρώ, σε σύνολο 25,5 εκατ. ευρώ, δεν αποτυπώνονται ορθά κατά τα ΔΠΧΑ. 

Με την υπογραφή των συμβάσεων με τις εταιρείες αναδόχους αλλά και με την τράπεζα που θα δανείσει τον ΑΔΜΗΕ 400 εκατ. ευρώ με επιτόκιο κάτω του 2,5%, μπαίνει στην τελική ευθεία για την υλοποίηση του το επενδυτικό σχέδιο για τη διασύνδεση Αττική-Κρήτης. Όπως είπε σε τηλεσυνέντευξη τύπου ο Ιάσων Ρουσόπουλος, πρόεδρος της ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών, για το έργο του 1 δισ. ευρώ έχουν επίσης εξασφαλιστεί 200 εκατ. ευρώ από το μετοχικό κεφάλαιο της Αριάδνης κι επιπλέον 300 - 400 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ. 

Μία νέα εποχή ξεκίνησε για τη Μαρίνα Αλίμου, τη μεγαλύτερη μαρίνα των Βαλκανίων, με την υπογραφή της Σύμβασης Παραχώρησης, με παραχωρησιούχο εταιρεία την Άκτωρ Παραχωρήσεις του ομίλου Ελλάκτωρ. Η συμφωνία προβλέπει την παραχώρηση για περίοδο 40 ετών – με δικαίωμα αμοιβαίας παράτασης για άλλα 10 χρόνια - του δικαιώματος χρήσης, λειτουργίας, διαχείρισης και εκμετάλλευσης της Μαρίνας Αλίμου, αντιπροσωπεύοντας μία συνολική επένδυση της τάξεως των 100 εκατ. ευρώ με πολλαπλάσια προστιθέμενη αξία.

Αύξηση 6,1% σημείωσε ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών του ομίλου Τιτάν στο πρώτο τρίμηνο του 2020, φτάνοντας τα 384,8 εκατ. ευρώ, στηριζόμενος στην ισχυρή ζήτηση των ΗΠΑ και την ανθεκτικότητα των αγορών στην Ανατολική Μεσόγειο - και παρά την επιβράδυνση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων λόγω του κορωνοϊού από τα μέσα Μαρτίου.

Kαθαρά κέρδη 44 εκατ. ευρώ (+18%), EBITDA 128 εκατ. ευρώ (+4%), αύξηση εξαγωγών κατά 27%, με συνολικές πωλήσεις 3,9 εκατ. ΜΤ (+9%) ανακοίνωσε ο όμιλος ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ στο α’ τρίμηνο του 2020.

Η πανδημία οδηγεί την Κρι-Κρι σε αναθεώρηση των οικονομικών της στόχων και επαναξιολόγηση του επενδυτικού της πλάνου στην τρέχουσα χρήση. Προχώρησε δε σε αναγνώριση αυξημένων αναμενόμενων πιστωτικών ζημιών, σύμφωνα με το ΔΠΧΑ 9, καθώς ο τομέας των γαλακτοκομικών προϊόντων, στον οποίο δραστηριοποιείται η εταιρεία, μπορεί να είναι ανθεκτικός αλλά δεν ισχύει το ίδιο για τον κλάδο παγωτού. Οι πωλήσεις παγωτού της εταιρείας στην χρήση 2019 ανήλθαν στα 28,1 εκατ. ευρώ από 25,11 εκατ. ευρώ το 2018, και οι συνολικές πωλήσεις της στα 112,9 εκατ. ευρώ έναντι 94,234 εκατ. ευρώ.

naftemporiki.gr