Αυτές τις μέρες οι αρμόδιοι των ισχυρών οικονομιών του πλανήτη ειδοποιούν πως η ανάκαμψη, από την ύφεση που έφερε το πάγωμα της οικονομικής δραστηριότητας από τα lockdown για την αντιμετώπιση της πανδημίας, θα είναι βασανιστική. Θυμίζουμε πως είχαμε αναφέρει ότι οι θεσμικοί διεθνώς είχαν ανοίξει διάλογο για την μορφή της ανάκαμψης μετά τους περιορισμούς. Οι αισιόδοξοι την έβλεπαν με σχήμα V ενώ οι μετριοπαθώς αισιόδοξοι την υπολόγιζαν σαν U με αρκετούς εκ των αρμοδίων της Fed να ειδοποιούν πως ένα ξέσπασμα της επιδημίας ξανά στις ΗΠΑ θα μπορούσε να φέρει ανάκαμψη τύπου W. Η υποψία πως μπορεί η κατάσταση να εξελιχθεί για καιρό έφερε εκτιμήσεις για οικονομία και ανάπτυξη με τη μορφή του L.
Αυτές τις μέρες οι αρμόδιοι των ισχυρών οικονομιών του πλανήτη ειδοποιούν πως η ανάκαμψη, από την ύφεση που έφερε το πάγωμα της οικονομικής δραστηριότητας από τα lockdown για την αντιμετώπιση της πανδημίας, θα είναι βασανιστική. Θυμίζουμε πως είχαμε αναφέρει ότι οι θεσμικοί διεθνώς είχαν ανοίξει διάλογο για την μορφή της ανάκαμψης μετά τους περιορισμούς. Οι αισιόδοξοι την έβλεπαν με σχήμα V ενώ οι μετριοπαθώς αισιόδοξοι την υπολόγιζαν σαν U με αρκετούς εκ των αρμοδίων της Fed να ειδοποιούν πως ένα ξέσπασμα της επιδημίας ξανά στις ΗΠΑ θα μπορούσε να φέρει ανάκαμψη τύπου W. Η υποψία πως μπορεί η κατάσταση να εξελιχθεί για καιρό έφερε εκτιμήσεις για οικονομία και ανάπτυξη με τη μορφή του L.
Οι χρηματιστηριακές αγορές της Ασίας υποχώρησαν και ο χρυσός έφτασε στο υψηλό μιας εβδομάδας σήμερα Πέμπτη 14/5, καθώς ανησυχούν για ένα δεύτερο κύμα λοιμώξεων από κοροναϊό και από μια ασαφή αξιολόγηση του τρόπου επιστροφής στην κανονικότητα από τον επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ που έσβησε τις ελπίδες για γρήγορη ανάκαμψη.
Ο πρόεδρος της Fed Jerome Powell προειδοποίησε για μια «παρατεταμένη περίοδο» αδύναμης οικονομικής ανάπτυξης, ενώ δεσμεύτηκε να χρησιμοποιήσει την εξουσία της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ όπως απαιτείται ζητώντας πρόσθετες δημοσιονομικές δαπάνες για να σταματήσει η επίπτωση από την πανδημία. Προσθέτοντας την ανησυχία των επενδυτών, ένας ανώτερος αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δήλωσε ότι ο ιός δεν μπορεί ποτέ να εξαφανιστεί.
Με δεδομένη την ανοδική πορεία των μετοχών τον Απρίλιο και την επιμονή των πιέσεων τελευταία οι χρηματιστηριακοί αναλυτές ειδοποιούν πως η κορυφή του Απριλίου μετατρέπεται σταδιακά σε οροφή για τους χρηματιστηριακούς δείκτες και κάτι ανάλογο υποστηρίζουν και οι εγχώριοι παράγοντες.
Η Fast Finance ΑΕΠΕΥ σημειώνει: “Μένουν 12 συνεδριάσεις για την ολοκλήρωση των εκροών λόγω MSCI. Η αγορά λόγω της αναμονής της απόφασης είχε κατεβάσει ταχύτητες, περιμένοντας την ανακοίνωση και την προσφορά. Ο τραπεζικός είναι αυτός που ουσιαστικά τραβάει πτωτικά την αγορά. Ο ΓΔ έχασε τις 595 μονάδες, σε κλείσιμο, ανοίγοντας τον δρόμο προς τις 575 και 538 μονάδες. Καλό θα ήταν να δούμε κλείσιμο, σε ημερήσιο, πάνω από το 612 για να βγούμε αγοραστές”.
Η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ επισημαίνει: “Οι επενδυτές καλούνται να αξιολογήσουν την αναδιάρθρωση του δείκτη MCI Standard Greece, καθώς οι μετοχές της Εθνικής, της Eurobank, της Alpha Bank και της TITC τέθηκαν εκτός του δείκτη και υποβιβάστηκαν στον δείκτη χαμηλής κεφαλαιοποίησης, αφήνοντας έτσι μόνο τον ΟΤΕ, τον ΟΠΑΠ, τη Jumbo και τη Motor Oil. Αν και το rebalancing είναι προγραμματισμένο για τις 29/5, οι αναταράξεις αναμένονται άμεσα με το ΓΔ να υποχωρεί χαμηλότερα και τις 580 μονάδες να συνιστούν το βασικό όριο στήριξης”.
Η Merit Sec αναφέρει: “Πρώτο σημείο στήριξης οι 580 μονάδες και αντίστασης οι 606 (ΚΜΟ 20). Η Hard Rock κατέθεσε αίτηση ακύρωσης κατά της απόφασης που εξέδωσε η Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών στο Συμβούλιο της Επικρατείας”.
Η Leon Depolas Sec. εκτιμούσε: “Στο επίκεντρο βρέθηκαν σήμερα ο τραπεζικός κλάδος και η μετοχή της TITC, μετά την έξοδό τους από τον δείκτη Global Standard της MSCI. Πιθανή είναι η επαναφορά του ΓΔ στην περιοχή των 560 με 540 μονάδων”.
Τεχνικά, για την Αθηναϊκή αγορά, το κεντρικό μήνυμα χθες το έστειλε ο ΔΤΡ που από άνοιγμα στο κλείσιμο της Τρίτης, στις 308,57 μονάδες, χτύπησε στις 286,17 υποχωρώντας πάνω από 22 μονάδες σε δυο λεπτά. Για αυτό ήταν λογικό να επικρατήσει πανικός γενικευμένα στα πρώτα 30 λεπτά. Παράλληλα, με τη συμπλήρωση μιας ώρας ελεύθερης διαπραγμάτευσης, ο τζίρος ήταν άνω των 9 εκατ. ευρώ χωρίς πακέτα. Η ισορροπία μεταξύ της προσφοράς και της ζήτησης που γεννά πλάγια κίνηση σε στενό εύρος για τον ΔΤΡ ορίστηκε μεταξύ 290 και 292,5 μονάδων και αντίστοιχα για τον ΓΔ ανάμεσα στις 588,5 και τις 590,5 μονάδες αντιστοιχώντας σε μεταβολή κοντά στο -1%. Η μεταβλητότητα σαν μόνιμο χαρακτηριστικό παγκόσμια δεν επέτρεπε σίγουρες προβλέψεις για την τάση μετά από δυο ώρες. Όμως, η αποφασιστικότητα των θεσμικών τονιζόταν από την αύξηση των όγκων συγκριτικά με τις επτά τελευταίες συνεδριάσεις και δεν σχετιζόταν με αγορές, αλλά με ρευστοποιήσεις θέσεων.
Το κύμα των εντολών πώλησης χωρίς όρια σχεδόν στην τιμή για να αγοραστούν, έφερε τον ΔΤΡ στις 275,35 μονάδες στις 12:44 και τότε ο ΓΔ επανέλαβε το πέρασμα του από τις 585,72 μονάδες σχηματίζοντας διπλό πυθμένα στο πρώτο μέρος της συνόδου. Αφού από τις 12:45 ξεκίνησε άνοδος διαρκείας. Πολλοί αισιοδόξησαν, καθώς ο μέσος όρος πλησίασε μετά από τρεις ώρες στις 593 μονάδες, με ανώτερο μέρας το άνοιγμα στις 594,23. Τότε οι αγορές παγκόσμια υποχώρησαν συντονισμένα, καθώς τα futures των δεικτών της Wall Street απόκτησαν αρνητικές μεταβολές από θετικές ως τότε. Αιτία της ανατροπής ήταν οι, από την Τρίτη αναμενόμενες, δηλώσεις του επικεφαλής της Fed. Ειδοποίησε επισήμως πως η ύφεση μπορεί να έχει πολύ μεγαλύτερη διάρκεια από την αρχικά υπολογισμένη.
Στην Αθήνα οι πιέσεις στις Τράπεζες με διαφορετικά κατά καιρούς αίτια έχουν αναλάβει το ρόλο του οδηγού προς χαμηλότερα επίπεδα. Η Ελληνοαμερικανική ΑΧΕΠΕΥ παρατηρούσε: “Ο ΓΔ, αφού επιβεβαίωσε την αντίσταση στις 645 μονάδες η οποία και ισχυροποιήθηκε, δοκιμάζει την στήριξη στις 585 μονάδες. Εκτιμούμε ότι, οι 645 μονάδες θα αποτελέσουν σημείο αναφοράς βραχυχρόνια. Από την άλλη πλευρά, το trading range μεταξύ 645 - 585 μονάδων βρίσκεται σε ισχύ τον τελευταίο μήνα. Πιο ισχυρό σενάριο η διατήρηση του trading range βραχυχρόνια, με πιο πιθανή την πτωτική διάσπαση τελικά. Ο ΔΤΡ από την άλλη πλευρά, τήρησε ευλαβικά και για έξι εβδομάδες το trading range μεταξύ 300 - 380 μονάδων. Είναι προφανές πως η αδυναμία που παρουσιάζει ο ΔΤΡ έφερε την πτωτική διάσπαση. Σε αυτή την περίπτωση, η προσέγγιση του χαμηλού έτους στις 270 μονάδες θα είναι άμεση”.
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας
ΗΠΑ
Η εμφάνιση του προέδρου της Fed Τζερόμ Πάουελ, στο Peterson Institute for International Economics, συνοδεύτηκε από την προειδοποίηση για τον κίνδυνο παρατεταμένης ύφεσης εξαιτίας της πανδημίας.
Στο μεταξύ, οι τιμές παραγωγών υποχώρησαν περισσότερο από τις προβλέψεις τον Απρίλιο. Ο δείκτης τιμών παραγωγού βούτηξε 1,3% τον περασμένο μήνα, μετά από πτώση 0,2% τον Μάρτιο.
Στη Wall Street, o Dow Jones υποχώρησε -2,17% ή 516,81 μονάδες, στις 23.247,97, ο S&P 500 σημείωσε πτώση -1,75% στις 2.820,00 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα -1,55% στις 8.863,17 μονάδες.
Στον βιομηχανικό Dow Jones τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι American Express (-6,1%) και Walgreens Boots (-5,4%) ενώ άνοδο κατέγραψαν μόνο οι Merck & Co (+0,9%) και Johnson & Johnson (+0,1%).
Η τιμή του πετρελαίου WTI υποχώρησε -1,9% στα 25,29 δολάρια το βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού κινήθηκε υψηλότερα +0,6%. Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς υποχώρησε κατά τέσσερις μονάδες βάσης στο 0,64%, αλλά το δολάριο σημείωσε άνοδο 0,3% έναντι του ευρώ στα 1,0814 δολάρια από 1,0849 την προηγούμενη μέρα.
ΕΥΡΩΠΗ
Η βιομηχανική παραγωγή της ευρωζώνης τον Μάρτιο έκανε βουτιά, λόγω των μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού. Συγκεκριμένα, υποχώρησε κατά 11,3% στην ευρωζώνη και 10,4% στην ΕΕ σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο.
Οι μεγαλύτερες μειώσεις καταγράφηκαν στην Ιταλία (-28,4%), τη Σλοβακία (-20,3%) και τη Γαλλία (-16,4%), ενώ οι μεγαλύτερες αυξήσεις σημειώθηκαν στην Ιρλανδία (+15,5%), την Ελλάδα και τη Φινλανδία (+1,9% και οι δύο) και τη Λιθουανία (+0,7%).
Η γερμανική τράπεζα Commerzbank ανακοίνωσε πως έγραψε ζημιές το α’ τρίμηνο, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να εκτροχιαστεί η ανάκαμψη της.
Αυστρία και Γερμανία προβλέπουν να επιτρέψουν ξανά από τις 15 Ιουνίου την ελεύθερη κυκλοφορία στα σύνορά τους, ανακοίνωσε σήμερα η Βιέννη. Τα είχαν κλείσει από τα μέσα Μαρτίου εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.
Στις ευρωπαϊκές αγορές μετοχών, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε -1,94% στις 333,97 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση -1,51% στις 5.904,05 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε χαμηλότερα -2,56% στις 10.542,66 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες -2,85% στις 4.344,95 μονάδες.
ΧΑ
Με καλύτερους όγκους πτώση με οδηγό τις Τράπεζες και κλείσιμο πάνω από τις 591 μονάδες
Στην τρίτη σύνοδο της εβδομάδας, μετά από άνοιγμα στις 594,23 με καθοδικό χάσμα (2,42 μονάδες) από το κλείσιμο της προηγούμενης (596,34), οι τιμές κινήθηκαν έτσι ώστε ο ΓΔ, έμεινε μόνιμα σε αρνητικό πεδίο. Αρχικά σε 6 λεπτά σχεδόν ολοκληρώθηκε η αναζήτηση κατώτερου μέρας αφού από τις 10:36 χτύπησε στις 585,78 μονάδες και στις 12:44 πέρασε από τις 585,72 που ήταν το τελικό κατώτερο μέρας από τις 591,31 μονάδες την προηγούμενη. Κινήθηκε μετά τις 12:45 εις τρόπον ώστε να σχηματιστεί μια νευρική ανοδική πορεία στην οποία δημιουργήθηκαν οι προϋποθέσεις για να φανεί στις 15:50 το ενδοσυνεδριακό ανώτερο μέρας ήτοι οι 592,78 μονάδες. Ως μέγιστο μέρος ίσχυε από το άνοιγμα η τιμή στις 594,23 από 604,47 μονάδες την Τρίτη. Το κατώτερο μέρας εμφανίστηκε με διπλό πυθμένα από το πρώτο μέρος. Στις δημοπρασίες, δεν εμφανίστηκαν πάλι πιέσεις και στις 17:15 ορίστηκε τιμή πολύ κοντά σε αυτή που είχε στο τέλος της ελεύθερης διαπραγμάτευσης.
Με πλάγια κίνηση η αγορά μετά τις 14:05 ως τις 16:10 κινήθηκε ανάμεσα στις 591 και 593 μονάδες. Αλλά μετά τις 15:50 οι πιέσεις κλιμακώθηκαν και με περιπετειώδη τρόπο, κατέληξε στις 17:01 στις 590,82 μονάδες. Άρα στο ημίωρο πριν τις δημοπρασίες κινήθηκε με διαμορφωμένη την ελαφρά πτωτική δυναμική στη Νέα Υόρκη. Συνεπώς ανανέωση των ρευστοποιήσεων έφερε χαμηλότερα επίπεδα ήταν εμφανής στην αρχή του πρώτου μέρους του τελευταίου ημίωρου. Επίσης δόθηκαν μάχες στο τελευταίο δεκάλεπτο των δημοπρασιών για να μην υπάρξει πτώση του μέσου όρου από αυτές.
Υπήρξε ένα υπολογίσιμο ανοδικό διάστημα κατά τη διάρκεια των συναλλαγών και ήταν από τις 12:45 ως τις 15:50 όταν οι συναλλασσόμενοι πήραν τον ΓΔ από τις 586 μονάδες και τον έφεραν στις 593, που ήταν πάνω από 7 μονάδες ψηλότερα από το χαμηλό μέρας. Στις δημοπρασίες φάνηκε πως οι εντολές πώλησης δεν γονάτισαν τις εντολές αγοράς και κράτησαν τον ΓΔ ψηλότερα από τις 590 μονάδες ενώ πέρασε και από τις 591. Δεν είχαμε νέο κατώτερο έτους, έμειναν οι 469,55 από τη σύνοδο στις 17/3.
Η έναρξη στα χρηματιστήρια της Νέας Υόρκης ήταν πτωτική, με εξέλιξη της τάσης σε πλάγια με οριακά κέρδη περίπου +0,05% σχεδόν αμέσως μετά το πέρας των συναλλαγών στην Αθήνα. Τα κυριότερα χρηματιστήρια του πλανήτη κινήθηκαν πτωτικά. Ο S&P 500 στην έναρξη σημείωσε πτώση -1%, αλλά γρήγορα πέρασε σε μικρότερες απώλειες. Αυτό έκανε τους επενδυτές στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια να διατηρήσουν τις πτωτικές τους μεταβολές αλλά μικραίνοντάς τις σε συντονισμό με την νευρικότητα του βαρύτερου δείκτη της Νέας Υόρκης, που πιθανά καθόρισε την πορεία του ΓΔ εδώ. Ο πανευρωπαϊκός Stoxx Europe 600 σημείωνε πτώση -1,5% όταν έκλεισε η Αθήνα.
Σήμερα φάνηκε πως κάτι άλλαξε στη δυναμική του ΓΔ σε σχέση με τις προηγούμενες συνόδους της βδομάδας, που στις 17:00, καθόρισε επίπεδα τιμών 5,12 μονάδες πάνω από το κατώτερο μέρας που προηγήθηκε. Με τον τραπεζικό δείκτη σε ρόλο κεντρικού παράγοντα στη άμυνα κατά τη διάρκεια της συνόδου, στις 17:01 ο ΔΤΡ είχε οδηγηθεί στις 277,57 από 312,04 μονάδες την προηγούμενη σύνοδο και ο μέσος όρος κάθισε στις 590,82 μονάδες, ήτοι 3,4 χαμηλότερα από το μέγιστο. Η αγορά έκλεισε τελικά 5,81 μονάδες χαμηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης συνεδρίας με 7 εκ των blue chip με κέρδη στο κλείσιμο.
Είχαμε συνεπώς λίγα blue chip που ώθησαν υπολογίσιμα ανοδικά, ξεχώρισαν αυτά με κέρδη άνω του +1,4% ήτοι ΜΟΗ +3,95%, ΟΤΕ +3,72%, ΕΛΠΕ +1,91%, ΕΥΔΑΠ +1,68%, και ΣΑΡ +1,41%. Μετοχές του 25άρη που συνέβαλλαν πτωτικά εκτός των Τραπεζών, με πτώση πάνω από -1,7% ήταν ΒΙΟ -6,42%, ΤΙΤC -4,21%, ΜΥΤΙΛ -2,94%, ΛΑΜΔΑ -2,91%, ΔΕΗ -2,47%, και ΑΡΑΙΓ -1,75%. Η παρουσία των θεσμικών του δολαρίου, τάραξε αλλά δεν χειροτέρεψε υπολογίσιμα την τελική εικόνα. Ήταν σύνοδος με πτώτικό αποτέλεσμα για την κεφαλαιοποίηση του ΧΑ, που κατέληξε στα 41,892 από 42,225 δις ευρώ.
Τη σύνοδο σφράγισε ανώτερο συναλλακτικό ενδιαφέρον από της προηγούμενης συνεδρίας, με συναλλαγές σε πακέτα αξίας 5,440 από 9,110 εκατ. ευρώ (για ΕΤΕ ΕΥΡΩΒ ΟΠΑΠ ΟΤΕ). Η δε εμφάνιση απωλειών σε 4 από τα 4 Τραπεζικά blue chip, δεν είχε σχέση με την δυναμική στα ελληνικά ομόλογα αναφοράς. Η απόδοση του δεκαετούς οδηγήθηκε στο 2,077% από 2,135%.
Επηρέασαν αρνητικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (-9,67%), αφού οι επενδυτές έκλεισαν την ΑΛΦΑ στο -10,44% από -1,37%, την ΕΤΕ στο -12,37% από +0,26%, ΕΥΡΩΒ στο -10,15% από +0,72% και την ΠΕΙΡ στο -1,43% από -0,27%. Οι μετοχές του FTSEM αντιμετωπίστηκαν χειρότερα από τα blue chip με μεταβολή -1,88% από -0,09%.
Η στατιστική εικόνα των blue chip χειροτέρεψε , όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (7 από 12) blue chip έναντι των καθοδικών (12 από 18) και τρία ΜΠΕΛΑ ΦΡΛΚ και ΟΠΑΠ στα αμετάβλητα. Στο ΧΑ ο ΓΔ με μεταβολή -0,97% οδηγήθηκε στις 590,84 από 596,65 μονάδες όταν ο 25άρης έκλεισε στις 1418,51 από 1434,37 με μεταβολή -1,11%.
Για να συμβούν τα παραπάνω, ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 63,304 από 39,376 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 5,440 από 9,110 εκατ. ευρώ. Το πλήθος των ανοδικών διαμορφώθηκε σε 21 από 39, των καθοδικών 74 από 58 και 18 από 21 ήταν οι σταθερές.
Τεχνική ανάλυση Παράγωγα
Η μετακύληση θέσεων εντατικοποιείται
Στην τρίτη σύνοδο της εβδομάδας, οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25 μόνιμα σε αρνητικό πεδίο. Τον έκλεισαν τελικά, 15,86 μονάδες χαμηλότερα. Το μέγιστο, οι 1430,04 μονάδες, εμφανίστηκε στις 10:30. Το ελάχιστο σημειώθηκε στις 12:44 και ήταν οι 1400,68 μονάδες. Στις 17:01 τον είχαν οδηγήσει στις 1417,24. Το κλείσιμο στις 1418,51 από 1434,37 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή -1,11% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα ανήλθε στα 12,385 από 7,922 εκατ. ευρώ.
Στα ΣΜΕ του 25άρη ο όγκος για τη σειρά Μαΐου ανήλθε σε 1518 ΣΜΕ με ανώτερο τις 1421,00 μονάδες, κατώτερο τις 1401,00 και τελευταίες πράξεις στις 1416,00 από 1442,00 μονάδες με ανοικτά συμβόλαια 1919 από 2686. Άλλαξαν επίσης χέρια 1531 ΣΜΕ λήξης Ιουνίου με ανώτερο τις 1421,00 μονάδες, κατώτερο τις 1395,75 και τελευταίες πράξεις στις 1415,00 από 1434,75 μονάδες και έτσι σχηματίστηκαν ανοικτά 1634 από 689 συμβόλαια. Διακινήθηκαν επίσης 26 από 83 ΣΜΕ λήξης Ιουλίου με τελευταίες πράξεις στις 1385,00 από 1401,50 μονάδες και έτσι έμειναν ανοικτά 85 από 97 ΣΜΕ.
Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη το ενδιαφέρον παρέμεινε επιλεκτικό. Στα calls του 25άρη λήξης Μαΐου, ο όγκος ήταν 20 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 1400 μονάδες. Στα δικαιώματα αγοράς της επόμενης σειράς Ιουνίου, ο όγκος ήταν ανύπαρκτος. Στα δικαιώματα πώλησης της σειράς Μαΐου δεν άλλαξαν χέρια συμβόλαια. Ενώ ο όγκος στα συμβόλαια λήξης Ιουνίου ανήλθε σε 60 για τιμή εξάσκησης στις 1375 μονάδες.
Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo ήταν μηδενικό. Ξαφνικά χθες, οι θεσμικοί του δολαρίου έγιναν πάλι ο άγνωστος χ, που θα καθόριζε τη δυναμική προς το κλείσιμο της αγοράς. Δεν είχαμε αυτή τη φορά ανέτοιμους αγοραστές, έναντι των πιέσεων που φύλαξαν για το τέλος οι πωλητές στην προσπάθεια να πλησιάσουν τον 25 στο κλείσιμο πλησιέστερα στο κατώτερο μέρας. Αξίζει να αναφέρουμε πως στις 17:01 ο ΓΔ αφέθηκε στις 590,82 στις 17:10 βρέθηκε από πιέσεις στις 590,43 μονάδες. Οι αγοραστές αντέδρασαν και βρέθηκε στις 591,30 οι πωλητές απάντησαν και στις 17:12 πέρασε από τις 591,23 και κατέληξε στις 590,84 από τις 17:13 και μετά. Με τις λεπτομέρειες των δημοπρασιών υπογραμμίζουμε πόσο σκληρές μάχες έφεραν οι αλλαγές των δεικτών MSCI
Σχόλια εγχώριων αναλυτών
Ο Νικόλας Πετράκης της Whitetip Investments ΑΕΠΕΥ:
“Σε χαμηλό επτά εβδομάδων βρέθηκε ο τραπεζικός δείκτης, μετά την υποβάθμιση του outlook των τραπεζών από τον οίκο Moody’s, την αναμενόμενη έξοδο των υπολοίπων τριών τραπεζών από τον MSCI Global και την χθεσινή πτώση των αμερικανικών δεικτών, που λειτούργησαν σαν την τέλεια καταιγίδα για τον ήδη ταλαιπωρημένο κλάδο. Συμπληρωματικά, η μετοχή της TITC θα αφαιρεθεί επίσης από τον βασικό δείκτη και θα προστεθεί μαζί με τις μετοχές των ΕΤΕ, ΑΛΦΑ και ΕΥΡΩΒ στον MSCI Greece Small Cap. Οι αλλαγές θα τεθούν σε ισχύ από την 1η Ιουνίου και θα πραγματοποιηθούν στην δημοπρασία της Παρασκευής 29 Μαΐου.
Παρά τους κλυδωνισμούς, ο γενικός δείκτης κατάφερε να κρατήσει τη ζώνη των 590 μονάδων, αποφεύγοντας τον διαγραμματικό κίνδυνο που θα απέφερε η απώλεια αυτών. Η συνεχής παραμονή της αγοράς σε αυτά τα επίπεδα δεν αποτελεί καλό σημάδι, με την κατοχύρωση των 615 μονάδων να είναι αναγκαία για την επαναφορά του βραχυπρόθεσμου σήματος αγοράς. Σε περίπτωση απώλειας των 590 μονάδων, οι 550 μονάδες του ΓΔ είναι ορατές, με την τάση να είναι ξεκάθαρα πτωτική σε αυτό το σενάριο.
Οι προαναφερθείσες αρνητικές συγκυρίες, συνέβαλαν στην βίαιη διάσπαση των 300 μονάδων του δείκτη τραπεζών, με την τεχνική εικόνα να εμφανίζεται ιδιαίτερα δυσμενής. Οι 300 μονάδες πλέον αποτελούν ισχυρή αντίσταση, με τα πρόσφατα ιστορικά χαμηλά των 270 μονάδων την πρώτη στήριξη του κλαδικού δείκτη. Άξια αναφοράς τα νέα ιστορικά χαμηλά της δεικτοβαρούς ΑΛΦΑ αλλά και της ΕΥΡΩΒ, πλησιάζοντας τα 0,5 ευρώ και 0,3 ευρώ αντίστοιχα. Ήπια πτώση της ΠΕΙΡ που δεν θα έχει εκροές, καθώς δεν συμπεριλαμβάνεται στον εν λόγω δείκτη της Morgan Stanley”.
Σήμερα
Οι χρηματιστηριακές αγορές της Ασίας υποχώρησαν και ο χρυσός έφτασε στο υψηλό μιας εβδομάδας σήμερα Πέμπτη 14/5. Ο ευρύτερος δείκτης της MSCI για τις μετοχές Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας μειώθηκε αρχικά κατά 1%, ενώ στις 8:30 η μεταβολή ήταν -1,20%, ενώ στην Ιαπωνία ο Nikkei έχασε αρχικά περίπου 0,7%, ενώ στις 8:30 η μεταβολή ήταν -1,26%.
Τα μελλοντικά συμβόλαια για τον S&P500 μειώθηκαν αρχικά -0,2%, ενώ στις 8:30 η μεταβολή ήταν -0,3%, μετά τη χειρότερη διήμερη πτώση του δείκτη S&P 500 σε βάθος σχεδόν ενός μήνα.
Οι δείκτες στην Αυστραλία, στο Χονγκ Κονγκ ο HSI, την Κορέα ο KOSPI και την Κίνα ο σύνθετος δείκτης της Σαγκάης μειώθηκαν περίπου 1%. Αλλά στις 8:30 η μεταβολή στην Αυστραλία ήταν -1,20%, η μεταβολή στο Χονγκ Κονγκ ήταν -1,35%, ο KOSPI παρέμεινε στο -1,02% ενώ στη Σαγκάη οι απώλειες περιορίστηκαν στο -0,82%.
Η Νότια Κορέα αντιμετωπίζει ένα νέο ξέσπασμα στη Σεούλ, ενώ η Κίνα επέβαλε εκ νέου περιορισμούς κυκλοφορίας κοντά στα σύνορά της με τη Βόρεια Κορέα και τη Ρωσία μετά από μια νέα εστία που εντοπίστηκε εκεί.
Οι τρεις βασικοί δείκτες της Wall Street έκλεισαν χαμηλότερα για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα.
Τα ομόλογα και το δολάριο σημείωσαν άνοδο. Οι αποδόσεις στα 10ετή ομόλογα μειώθηκαν ελαφρά στο 0,6412%.
Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν παρά την πτώση έκπληξη των αποθεμάτων των ΗΠΑ και ο χρυσός ήταν σταθερά πάνω από τα 1.700 δολάρια. Οι αγορές προσβλέπουν στην κυκλοφορία του τελευταίου οικονομικού δελτίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στις 0800 GMT και στα τελευταία δεδομένα αξιώσεων επιδομάτων ανεργίας των ΗΠΑ στις 1230 GMT.
Οι χρηματιστηριακές αγορές έχουν υποχωρήσει από το ράλι του Απριλίου, καθώς οι επενδυτές και οι αρχές προσπαθούν να σταθμίσουν τους κινδύνους της επανεκκίνησης των οικονομιών γρήγορα έναντι της χρηματοοικονομικής καταστροφής που έχουν προκαλέσει τα λουκέτα, ενώ ανησυχούν για εκρηκτικές μολύνσεις.
«Θα ανοίξουμε αργά την οικονομία», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Στίβεν Μνούχιν, στην Fox News την Τετάρτη, καθώς ο Λευκός Οίκος πιέζει σκληρά για να ξαναρχίσει η δραστηριότητα.