Μετά την αναγκαστική καραντίνα και την επιτυχημένη κατά γενική ομολογία διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για τις ανακοινώσεις της σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων και την επανεκκίνηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας.
Του Σίμου Αναστασόπουλου
Πρόεδρου του Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας
Μετά την αναγκαστική καραντίνα και την επιτυχημένη κατά γενική ομολογία διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για τις ανακοινώσεις της σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων και την επανεκκίνηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας.
Για λόγους περιορισμού της ραγδαίας εξάπλωσης του ιού αρκετές χιλιάδες επιχειρήσεων ετέθησαν σε αναστολή δραστηριότητας και μαζί με αυτές εξαναγκάστηκαν να σταματήσουν ή να περιορίσουν τη λειτουργία τους και άλλες οι οποίες συνεργαζόντουσαν με αυτές.
Οι υφεσιακές συνέπειες της καραντίνας δημιουργούν ανησυχίες για την πορεία της οικονομίας αλλά η υποδειγματική διαχείριση αύξησε την εμπιστοσύνη στον κρατικό μηχανισμό και επιτρέπει αισιοδοξία για την επόμενη ημέρα.
Απαραίτητη προϋπόθεση για την επανεκκίνηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, πέρα από την ασφάλεια και την υγεία των πολιτών και των εργαζομένων, είναι η σωστή προετοιμασία για το άνοιγμα της κάθε επιχείρησης.
Το Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας κατάρτησε τον ακόλουθο Πρακτικό Οδηγό, με τα θέματα που πρέπει κάθε επιχειρηματίας να αντιμετωπίσει σήμερα για να μπορεί η επιχείρηση του να ξεκινήσει άμεσα και με ασφάλεια τη λειτουργία της μόλις η άρση των περιορισμών το επιτρέψει.
Συμβουλευτείτε τους αρμόδιους Οργανισμούς για τα κατάλληλα (και απαραίτητα) μέτρα προστασίας και καταστρώστε πλάνο για την άμεση απομάκρυνση ύποπτων κρουσμάτων και αντικατάσταση των νοσούντων.
Επικοινωνήστε με την Τράπεζα σας και ενημερωθείτε για τα προγράμματα υποστήριξης και δανειοδότησης που μπορούν να σας προσφέρουν. Αναζητείστε πληροφορίες και ενταχθείτε στα προγράμματα υποστήριξης των επιχειρήσεων που προσφέρει το κράτος. Διαχειριστείτε τις επιταγές (και τις παρατάσεις τους) που οφείλετε ή σας οφείλουν. Προσπαθήστε για μείωση εξόδων και βελτίωση του κεφαλαίου κίνησης.
Εξετάστε με τον υπεύθυνο προσωπικού ή τον λογιστή σας τις απαραίτητες ενέργειες τροποποίησης συμβάσεων εργασίας και συνεννοηθείτε έγκαιρα με τους εργαζόμενους.
Ενημερωθείτε για τις ημερομηνίες ανοίγματος των πελατών σας και προγραμματίστε αντίστοιχα την δική σας επανεκκίνηση. Βεβαιωθείτε για την ισχύ και παράδοση εκκρεμών παραγγελιών τους και ενισχύστε τη καλή σχέση μαζί τους.
Επικοινωνήστε με τους προμηθευτές σας και βεβαιωθείτε ότι μπορούν να σας προμηθεύσουν. Μάθετε αν τυχόν έχουν αλλάξει οι όροι πληρωμής και διεκδικείστε καλύτερους όρους συνεργασίας. Αναζητείστε εναλλακτικούς προμηθευτές.
Βεβαιωθείτε ότι λειτουργεί τόσο η αλυσίδα εφοδιασμού σας όσο και η αλυσίδα μεταφοράς των προϊόντων σας στους πελάτες σας.
Υπολογίστε το πιθανό πρόσθετο κόστος μεταφορών.
Ηλεκτρικό ρεύμα, τηλέφωνα, κινητά, ύδρευση, γκάζι, κλπ
Υπολογίστε την πιθανότητα νέων κρουσμάτων και νέων μέτρων περιορισμού της επιχειρηματικής δραστηριότητας το φθινόπωρο. Επανεξετάστε αν το επιχειρηματικό μοντέλο σας είναι βιώσιμο και προσαρμόστε το αν χρειάζεται. Αναζητείστε τη βοήθεια του κρατικού μηχανισμού, των σχετικών Συνδέσμων και Επιμελητηρίων.
Ας προετοιμαστούμε σήμερα, έγκαιρα και οργανωμένα, για να βγούμε με ασφάλεια και χωρίς πισωγυρίσματα από την καραντίνα και εμείς και η πολύπαθη οικονομία μας.