Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 16 Οκτωβρίου 2007 07:50

Κοντά σε χαμηλά ρεκόρ το δολ. έναντι του ευρώ

ΚΟΝΤΑ σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ διαμορφώθηκε το δολάριο έναντι του ευρώ πριν από τις εκθέσεις που πιθανόν να δείξουν στις ΗΠΑ μείωση της βιομηχανικής παραγωγής και επιδείνωση της αγοράς κατοικιών.

Το δολάριο έχει υποχωρήσει έναντι των 15 από τα 16 πιο διαπραγματεύσιμα νομίσματα στον κόσμο τον μήνα που πέρασε καθώς η αύξηση των αθετήσεων στεγαστικών δανείων με φτωχή πίστωση απειλεί να αναχαιτίσει την ανάπτυξη της μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο. Χθες η Citigroup Inc. η μεγαλύτερη τράπεζα των ΗΠΑ είπε ότι ο δανεισμός των καταναλωτών θα περιοριστεί το υπόλοιπο του έτους μετά τη μείωση των κερδών κατά 57% το τελευταίο τρίμηνο.

Το αμερικανικό νόμισμα διαμορφώθηκε στο 1,4200 έναντι του ευρώ στις 12:51 μ.μ. στο Τόκυο, τοπική ώρα, από 1,4205 που ήταν αργά χθες και από τα χαμηλά επίπεδα ρεκόρ του 1,4283 στα οποία υποχώρησε την 1η Οκτωβρίου. Εναντι του γιέν το δολάριο των ΗΠΑ διαμορφώθηκε στα 117,39 από 117,40.

Στοιχεία αργότερα σήμερα, ενδέχεται να δείξουν ότι η βιομηχανική παραγωγή των ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο αυξήθηκε με τον χαμηλότερο ρυθμό σε χρονικό διάστημα τεσσάρων μηνών και εμπιστοσύνη των κατασκευαστών κατοικιών αυτόν τον μήνα υποχώρησε σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ, σύμφωνα με διαφορετικές έρευνες του Bloomberg News μεταξύ των οικονομικών αναλυτών.

Το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ ενδέχεται να ανακοινώσει αύριο ότι η έναρξη κατασκευής κατοικιών υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα 12 ετών τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των οικονομικών αναλυτών.

Το γιέν ισχυροποιήθηκε καθώς πτωτικά κινήθηκαν οι ασιατικές μετοχές ακολουθώντας την πορεία των μετοχών στις ΗΠΑ, αναγκάζοντας σε αναίρεση των συναλλαγών – γνωστών ως carry trades – όπου οι επενδυτές δανείζονται με χαμηλά επιτόκια για να χρηματοδοτήσουν αγορές περιουσιακών στοιχείων με υψηλότερες αποδόσεις. Στην Ιαπωνία τα επιτόκια βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδα μεταξύ των μεγάλων οικονομιών του κόσμου, στο 0,5%.